Kaymakam Dolu, şehit ailelerini ziyaret etti Kaymakam Dolu, şehit ailelerini ziyaret etti

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Çanakkale’de verilen maden ruhsatlar ile ilgili dilekçesine verilen cevapta, 12 Bozcaada yüzölçümü büyüklüğündeki bir alan olan 44 bin 585 hektar alan için maden ruhsatı verildiği ortaya çıktı.

Özgür Ceylan’ın bir süre önce Çanakkale’de verilen altın madenciliği ruhsatları ile ilgili “Kaç firmaya altın madeni ruhsatı verildiği, bu firmaların hangileri olduğu, ruhsat alanları ve bu alanların konumları” hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bilgi istedi. Bakanlık tarafından verilen cevapta, Çanakkale’de Merkez İlçe ile Çan, Lapseki, Bayramiç, Yenice, Biga ve Ayvacık ilçelerinde toplam 44 bin 585 hektar alan için maden ruhsatı verildiği bildirildi. Özgür Ceylan’a verilen cevapta, 12 Bozcaada büyüklüğündeki alanın 15 farklı ruhsat sahibine ait toplam 26 adet “IV. grup arama ve işletme” ruhsatı olduğu bildirildi.   

FİRMALARIN İSİMLERİ: ÜLKENİN EKONOMİK ÇIKARLARI İÇİN ZARARLI

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın “Firma Adı, Ruhsat No, Ruhsat Alanı, Ruhsatın Mevkii ve Kapsadığı Köyler ile Ruhsat Alanlarının Koordinat Bilgilerini İçeren Haritalar” hakkında istediği bilgi ise “Ülkenin ekonomik çıkarlarına zararlı” olduğu gerekçesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından paylaşılmadı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen cevapta, “4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun “Ülkenin Ekonomik Çıkarlarına İlişkin Bilgi veya Belgeler” başlıklı 17’nci maddesinde yer alan, “Açıklanması ya da zamanında önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek” ifadeleri gerekçe gösterilerek bilgi verilemeyeceği açıklandı. Bakanlık tarafından Özgür Ceylan’a verilen cevapta, aynı maddenin devam eden “Haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır” şeklindeki hükümleri gerekçesiyle maden ruhsatlarının sayısal haritaları, koordinatları ve benzeri bilgilerin paylaşılmasının mümkün olamayacağı ifade edildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Çanakkale’nin üstünün altından değerli olduğu yönündeki inancımız değişmeyecektir. 12 Bozcaada büyüklüğündeki alan 15 ruhsat sahibine tahsis edilmiş. Atikhisar’da, Çırpılar’da doğanın talanına izin vermediğimiz gibi bu alanlarda da talanın önüne birlikte mücadele ederek geçeceğiz” diye konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim