Çanakkale’de Bin 700 çalışan Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yaparken; 3 bin 478 kişi de İşsizlik Maaşı başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Corona virüsünün Çanakkale ekonomisine getirdiği zararı açıklayarak, “Kısa çalışma ödeneğine bin 700 kişi için başvuru yapılmış durumda ve Mart ayı itibarı ile 3 bin 478 kişi için işsizlik maaşı bağlanmış durumda. Uzun dönemde   ülkemizde ve şehrimizde işsizlik rakamlarının artmasından ve ekonomik krizin şartlarının çok daha ağırlaşacağından endişe ediyorum” diye konuştu. 

ARALARINDA DEV ŞİRKETLER DE VAR

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Corona virüsün Çanakkale ekonomisi ve çalışma hayatına verdiği zararlar hakkında açıklama yaptı. Özgür Ceylan, iktidarın yaşanan ekonomik kriz sırasında ortaya çıkan pandemiye karşı aldığı tedbirler kapsamındaki “Kısa çalışma ödeneğine” bin 700 işçi için başvuru yapıldığını belirterek, “Aralarından İçdaş ve Kaleseramik’in de bulunduğu şirketlerin, bin 700 çalışan için kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu biliyoruz. Bu başvurulardan 100 kişinin ödemesi başlamış durumda” dedi. Çanakkale’den kısa çalışma ödeneği için başvurusu yapılan bin 700 işçiden bin 300’ünün dosyalarının incelenmek üzere Bakanlığa gönderildiği yönünde bilgi aldığını işçilerin ve ailelerinin mağdur olmaması için başvuruların onaylanma ve ödemeye başlanması sürecinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Özgür Ceylan, geri kalan 400 dosya için başvuru hazırlıklarının devam ettiğini öğrendiğini belirtti.

“BAŞVURU SAYISI EKONOMİK ZARARI ORTAYA KOYUYOR”

Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kısa çalışma ödeneği için yapılan başvuru sayısının yaşanan krizinin nasıl derinleştiğini ortaya koyduğunu, pandemi öncesi iktidarın varlığını reddettiği ekonomik krizin, karantina kararları sonrası etkisini daha da arttırarak gün yüzüne çıktığını ifade ederken, “Daha birkaç gün önce küresel salgın sonrası hayatın normal akışında devam etmesini sağlamanın yolunun, ekonomik tedbirler almaktan geçtiğini Meclis Genel Kurulu’nda ifade etmiştim. Ancak alınan tedbirler, seyahat yasağının geldiği bir ülkede konaklama vergisinin ertelenmesi, uçak biletlerinde KDV’nin düşürülmesiyle sınırlı kalmış gibi görünen trajikomik bir durumdan öteye geçemiyor” dedi.

Özgür Ceylan, iktidarın açıkladığı ekonomik tedbirlerin krizden ve karantina koşullarından etkilenen güvencesiz çalışan, dar gelirli ve işini yitiren yüzbinlerin yarasına merhem olmaktan uzak olduğunu ifade ederken, ““Bu sorunların çözümü Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da belirttiği gibi çalışanlara ücretli izin, günlük işlerde güvencesiz çalışan dar gelirli ve ücretsiz izine çıkarılan vatandaşlarımız için ekonomik destek paketi, sağlık çalışanlarına yeterli ekipman, yaygın test ve şeffaf yürütülmesi gereken süreçtir” dedi.

YASAKLAR SONRASI 21 BİN 580 ESNAFIN 4/3’Ü DÜKKAN KAPATTI!

Çanakkale’de faaliyet gösteren küçük esnaf ve yanlarında çalışan işçilerin durumları ile ilgili olarak Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ise önemli açıklamalarda bulundu. Çanakkale il genelinde odalara kayıtlı küçük esnaf sayıları ve Corona Virüsü sonrasındaki durumları ile ilgili bilgi veren Ünal Özcan; “Çanakkale il genelinde odalarımıza kayıtlı 21 bin 580 küçük esnafımız var. Çanakkale il merkezinde ise bu sayı 6 bin 790’dır. Corona Virüsü salgını sonrasında gerek il gerekse ilçe Hıfzıssıhha Kurullarının aldığı kararlar sonrası kapanan esnafların sayıları budur” dedi.

“MÜŞTERİ OLMADIĞINDAN KAPATAN ESNAF SAYISI BELLİ DEĞİL”

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan yasaklar kapsamı dışında olan ve kapatan esnaf sayısının ise tam bilinmediğini şu sözlerle açıkladı; “Ancak, Hıfzıssıhha Kurullarının aldığı yasak kararına dahil olmayan tuhafiye gibi, bakkal, market, manav, fırın hatta müşteri almadan paket servis yapan esnaflarda var. Bunların içerisinde müşteri olmadığı için kapatmak zorunda olan küçük esnafımızda var. Tam sayıyı söylemek mümkün değil. Bunları da eklediğimizde sayı daha da artar” dedi.

“ORTALAMA HER BİR ESNAF BİR İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR”

21 bin 580 adet küçük esnafın her birinin yanında da ortama bir işçi çalıştırdığını belirten Ünal Özcan; “Şu anda Çanakkale’de kayıtlı 94 bin 884 SGK’lı çalışan var. Ortalama her bir küçük esnafın işyerinde bir işçi istihdam ettiğini düşünebiliriz. Corona Virüsü nedeniyle bu kadar işçiden kaçı ücretli, kaçı ücretsiz izne çıkartıldığını tespit etmeye çalışıyoruz. Devletin açıkladığı Kısmi Çalışma Ödeneğinden faydalanması için esnaflarımızla çalışma yürütüyoruz. Bir yandan da esnafımızın sağlığını korumaya yönelik çalışma yürütüyoruz” dedi.

PAZARDA ÜRÜNLERİN FİYATI ALMIŞ BAŞINI GİTMİŞ..

Geçtiğimiz yıl 31 Mart seçimleri öncesinde Türkiye uzun yıllar sonrasında Tanzim Satış Kuyrukları ile karşı karşıya kalmıştı. Soğan, Patates gibi ürünlerin kilo fiyatları 10 TL’nin üzerine çıkmıştı. Bu hafta kurulan Cuma Pazarı’nda da durum geçen yılı aratmıyordu! Cuma Pazarında giyim tezgahları kurulmazken diğer tezgahlar üçer metre ara ile kuruldu. Pazarcı esnafı, diğer pazarlara göre  satışların yüzde 50 az olmasına rağmen ürün bulmakta sıkıntı çekildiği için fiyatların yükseldiğini dile getirdiler.

SOĞAN VE PATATES FİYATLARI YİNE UÇACAK!

“Amerika, Afrika ve Türki Cumhuriyetlere odaklanacağız” “Amerika, Afrika ve Türki Cumhuriyetlere odaklanacağız”

Geçtiğimiz pazar kilosu 2 ile 3 lira arasında satılan patates ve soğanın bu hafta fiyatı 5 lira oldu. Patates ve soğan satan esnaf, ileriki günlerde bu iki ürünün fiyatının daha da artabileceğini söyledi. Portakal da kilosu beş liradan satılarak fiyatı en çok artan meyve arasındaydı. Diğer sebze ve meyve fiyatları ise şöyle; Çilek 6,  Muz 10, Mantar 7, Salatalık 5, taze Bakla 6, Patlıcan 5, domates 3, çarliston biber 7, marul 3, elma 5 ile 10, ıspanak 3 ile 5, pırasa 4, karnabahar tane 7 lira.

Bu pazar fiyatı 18 ile 20 lira arasında satılan kahvaltılık Sivri Biber en pahalı üründü. Pazar yerinde bütün uyarılara rağmen birçok vatandaşın maske ve eldiven takmadığı ve sosyal mesafeyi korumaya çok dikkat etmediği görüldü.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim