Biga iş dünyası, Teknopark yönetimi ile buluştu Biga iş dünyası, Teknopark yönetimi ile buluştu
Hükümet tarafından Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanların kıdem tazminatı hakkının özel bir emeklilik fonuna aktarılması değerlendirilirken, Türk-İş ve DİSK ise kıdem tazminatının kendileri için 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtiyor. Sendikalara göre ekonomik krizin yaşandığı bu süreçte işçiler, kıdem tazminatını 'kaybetmek' anlamına gelecek değişiklikleri değil, gelir dağılımında adaletin ve iş güvencesinin sağlanmasını talep ediyor.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ni (TES) 2022 yılında yürürlüğe sokacaklarını açıkladı. TES ile ilave emeklilik desteği uygulamasının hayata geçeceğini belirten Erdoğan, "Böylece çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin istihdam kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi. Bunun ardından basına yansıyan çeşitli haberlerde, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından işçilerin kıdem tazminatı hakkında değişikliğe gidilecek bir taslağın hazırlandığına ilişkin iddialar yer aldı.
 
Kısa süre içinde özellikle işçi sendikalarından olmak üzere kamuoyundan çeşitli itirazlar yükseldi, işçiler Türkiye'nin çeşitli kentlerinde tasarıya karşı eylem yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tartışmalara neden olan, kıdem tazminatının fona devredilmesini öngören düzenleme hakkında konuştu. "İşveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin" diyen Erdoğan, "İşçi-işveren çözmeyip kabineye bırakıyorsa art niyet vardır" şeklinde konuştu
https://youtu.be/kyGp2ribmDQ
 
Bugün de Türkiye'nin 81 ilinde olduğu gibi Türk İş Çanakkale Temsilciliği 'Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir' diyerek Biga'da basın açıklaması yaptı. Sağlık İş Çanakkale İl Başkanı Seçkin Yörük ve İşyeri Temsilcisi Uğur Körpe'nin de katıldığı basın açıklamasını Türk İş Çanakkale İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Biga Şube Başkanı Osman Akkurt yaptı. Başkan Akkurt yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
"BİZİM BÖYLE BİR TALEBİMİZ YOK"
"Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Bildiğiniz üzere son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşanıyor. Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor. Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor. Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekün bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor. İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Görüşümüz net…"
"KARARIMIZ OYBİRLİĞİYLE..."
"Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. TÜRK-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. TÜRK-İş Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Genel Kurulumuzun oy birliği ile aldığı karar; kıdem tazminatımızı fona devretmeye ortadan kaldırmaya, budamaya kalkmak genel grev sebebidir. Biz kıdemi “kızımızın gelinliği oğlumuzun damatlığı” olarak görüyoruz.. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İş'in kırmızı çizgisidir."
"KIDEM TAZMİNATIMA DOKUNMA"
"Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz. Bugün Türkiye'nin her yerinde yeni bir kampanya başlatıyoruz. Hazırlanan bez afişler binalarımıza asılacak, tüm işyerleri, evlerimiz ve arabalarımız posterlerle donatılacaktır. Kıdem Tazminatıma Dokunma."

Editör: TE Bilisim