KUPÜRLERDEN YANSIYANLAR

Daha önce, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın Biga ziyaretleriyle ilgili kupürleri ve anıları paylaşmıştım. Eskiden, liderlerin gezileri daha önemliydi. Özellikle televizyonun olmadığı dönemlerde, bu şahsiyetleri görmenin en kolay yolu mitinglere katılmaktı. Her miting, henüz gerçekleşmeden girdiği kahvehane gündeminden oylarca düşmezdi.

***

1956 yılında popülaritesi iyice artmış olan Başbakan Adnan Menderes’in Biga’ya gelmesi büyük olay olmuş.  

Annem, Menderes’in Biga’ya gelişiyle ilgili şunları anlatmıştı: “Öğle saatlerinden beri Çan Caddesindeki komşularımızın balkonunda bekliyorduk. Akşam olduğu halde gelmedi. Hava kararınca cadde, panayırlardaki gibi elektrik ampulleriyle donatıldı. Birkaç saat sonra, peşinde büyük bir kalabalıkla koşa koşa evin önünden geçti.”

Neden koştuğunu sorunca, “Herkes koşar adım yürüyor ya da koşuyordu. Büyük bir coşku vardı” demişti. Muhtemelen milletin pek sevdiği omuza alma seremonisinden sıtkı sıyrılan Başbakan, onu omuzlamaya çalışanlardan zarif bir biçimde sıyrılmış ve koşa koşa Hükumet Meydanına gitmişti.

Tuğrul Bozkurt Hocam da Menderes’in gelişini hatırlayanlardan: “Helvacılı Hüseyin’in kahvesinden Cumhuriyet Meydanına kadar insan selinin önünde sürüklendi. Güvenlik kuvvetleri halkın akışını durduramadı…”

***

O dönemde Biga’da yayınlanan tek gazete olan Biga’da Sabah, 24 Ekim 1956 tarihli sayısında “Başbakan Geliyor” başlığıyla konuyu duyurmuş ve şunları yazmış:

“Demokrat Partinin kasabamız ileri gelenleri kaydıihtiyatla konuşarak Başbakanın içinde bulunduğumuz hafta içinde Biga’ya gelmesinin ihtimallerinden bahsederken (…) Sayın Başbakanın 24 Ekim ile 27 Ekim arası Çanakkale ile Biga’da olabilmesi mümkündür. Ve hakiki bir samimiyetle beklenmektedir.”

Biga’da Sabah’ın 31 Ekim 1956 tarihli sayısında ise Başbakan Adnan Menderes’in Biga’ya geldiğini öğreniyoruz:

“Başbakan Sayın Adnan Menderes, 26 Ekim Cuma günü kazamızı ilk defa şereflendirmiş bulunuyorlardı. Kasabaya dahil olmaları saat 20:00 sıralarına tesadüf etmesine rağmen kalabalık bir topluluk tarafından karşılandı ve Cumhuriyet alanında irat buyurdukları yarım saatlik nutukları büyük bir halk kitlesi tarafından takip olundu.”

Başbakan Adnan Menderes’in Biga ziyaretinde çekilen fotoğrafa bakan Tuğrul Bozkurt, Cahit Karakaya ve Ali Kömürcüoğlu, fotoğraftakilerin memur ve ziyaretçiler olabileceğini, kimseyi tanımadıklarını söylediler.

Menderes Bigadakbigada sabah