Özgür Ceylan, bölgeyi ziyaret etti: Takipçisi olacağım! Özgür Ceylan, bölgeyi ziyaret etti: Takipçisi olacağım!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Hürriyet İK'dan Hacer Boyacıoğlu Çanakkale'deki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlattı. Biga Kelebek Mobilya'nın sahibi ve Biga TSO Kadın Girişimciler Kurulu'nda yer alan İnci Bayram da röportajda başarılı iş kadınları içinde kendi hikayesini anlattı.
 
TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, girişimci bir babanın kızı. Babasının Çanakkale’nin ilk inşaat mühendislerinden ve müteahhitlerinden biri olduğunu belirten Şimşek, hikayesini şöyle aktardı: “Ben de üniversite seçimimi yaparken inşaat mühendisliğini yazdım. Çanakkale’ye döndüğümde babam müteahhitlik yapmayı bırakmıştı. Bu nedenle farklı şirketlerde saha kontrol elemanı ve şantiye şefi olarak görev aldım. Bundan 10-12 yıl önce şantiyelerde ustalarda, işverenlerde kadın inşaat mühendisleri tarafından denetlenmeye alışık değillerdi. Zamanla bu algı yıkıldı. Bir süre sonra kendi şirketimizde müteahhitlik işleri yapmaya başladım. Şirketimiz bünyesinde bir turizm işletmemiz de vardı. Burada da kadınlarla çalışıyoruz. Bir kadına bir görev verdiğinizde o kadın o görevi mutlaka yapacaktır. Bu bizim genetiğimizde var. Ben de bu bilinçle işlerime devam ediyorum.”
 KARİYER YAPMAK İSTEYENLER FAYDALANACAK
 
"Çok hızlı bir dijital dönüşüm aşamasındayız. Bu süreçte kurul olarak üreten girişimci kadınlarımızı bir araya getirmek, iş arayanla, işveren arasındaki iletişimi sağlayabilmek, üniversitemizden yeni mezun olan öğrencilere staj veya iş imkanı sunabilmek amacıyla bir organizasyon kurmak istiyoruz. Böylelikle üreticinin, tüketicinin, iş arayanın, işverenin, kariyer yapmak isteyenin faydalanabileceği, içeriği kadına hitap eden, kapsayıcı bir dijital platform yapımı aşamasındayız. İcra komitesindeki çalışma arkadaşlarıma, Çanakkale Ticaret Odası Başkanımız Sayın Selçuk Semizoğlu’na ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.”
 
"ONUN DA BİR HİKAYESİ VAR"
Biga Kelebek Mobilya sahibi ve Biga TSO 8'inci Meslek Komitesi Başkanı ve Kadın Girişimciler Kurulu'ndan İnci Bayram röportaj sonrası Biga'dan da Medya Lokum'a konuştu. Başarılı girişimci ve iş kadını Bayram hikayesini kısaca şöyle anlattı:
"2004 yılında ilk girişimim; aslında farkına varmadan bir dünya markasının kapısından içeriye adım atmakla başladı. İç piyasada kendini kanıtlamış, dünyada bir pazar oluşturma yolunda ilerleyen bir mobilya markasının fabrika satış mağazasında satış elemanı olarak başladım iş yaşamıma. Kendimi iğne ucu kadar küçük görüyordum kocaman markanın yanında ve ilk başlarda işimi 'mobilya satıyorum işte' diye tanımlıyordum. Fakat zaman geçtikçe o sattığım mobilyaların, sahiplerine aslında büyük anlamlar ifade ettiğini farkettim. Ben işimde tecrübe kazanırken; aynı zamanda insanların uzun süreler evlerinde en özel anlarını, en büyük sırlarını, üzüntülerini, aşklarını yaşadıkları, her anlarına ortak olan sarılıp sığındıkları ev arkadaşlarını onlara teslim ediyorsunuz. Babanın televizyon koltuğunu, annenin kimsenin dokunamadığı misafir odasını ve ergenliğe giren genç adamın asi ya da evin nazlı kızının süslü odasını oluşturuyorsunuz. Bunu farkettiğimde sanırım işime daha çok bağlandım. Ve satış yaptığımız insanları her gördüğümde selamlaşmaya, bazen sohbet etmeye, onların hikayelerinde küçük de olsa bir yer edinmeye başladım. Yani 'Aslında mobilya deyip geçmeyin, onun da bir hikayesi var' demeye başladım. Ve bunları keşfedip mağazaya her sabah okul gibi girmeye başladığımda meslekte x'inci yılımdı. Ve ben artık daha fazlasını yapmalıydım. Cünkü burası bir okuldu ve benim mezun olma zamanım artık gelmeliydi. Bu arada evlendim; bir eş ve anne oldum. Sorumluluklarım giderek artıyordu."
"BİR TEK ŞEY HAYAL EDİYORDUM" "Bir tek şey hayal ediyordum; kendimi kendime kanıtlamak... Çalıştığım marka güvenilir ve kaliteli bir markaydı ve bu bana her zaman güç veriyordu. Mesleki özgüvenim bun yüzden çok yüksekti. Yine bu şekilde bir girişim yapmalıydım. Fakat bir dünya markası bayiisi olmak ekonomik olarak pahalıya mal olacaktı. Benim ve eşimin tek birikimi, düğününüzde takılan hediyelerimiz ve bu sürede çalışarak biriktirdiğimiz bir miktar paraydı... Önce genel müdürlerimiz ile görüştüm. Yorumları çok olumluydu. Tabiki yerine getirmem gereken şartlar vardı. Zorlu süreçler bir süre devam edecekti ama onlarla birlikte uzun yıllar yol yürümenin verdiği güvenle hep destek oldular. Benim ise en büyük şansım; hem işime hem markama olan sonsuz güvenimdi. İlk mağazamı Biga'da açtım ve bu sürede eşim başka bir sektörde, başka bir şehirde çalışıyordu. Eşim işinden ayrıldı ve bu yolda birlikte yürümeye başladık. Borçlandığımız zamanlar oluyor, kazandığımız zamanlar oluyor ve ticaret ile uğraştığımız her dönemde bunlar olacaktır. Şu anda 2'nci mağazamızı açtık. Eşim bir mağazada, ben bir mağazadayız, işini iyi yapan insanlarla birlikte çalışıyoruz. Para kazanıyoruz elbette ama elimde en büyük kalan somut kar kendime olan inancım, saygım ve bu inanç ve saygıyla yetiştirdiğim oğlum. Artık bu dünyaya neden geldiğimi sorgulamıyorum. Varlığımın her anını değerlendiriyorum. Her merdiven bir mevzuaata göre planlanmış, bunu anladım. Ve her basamağa bastıkça bolca şükrediyorum, beni iğne ucu kadar küçük hissettiren o ilk basamağa..." "KORKMAYIN" "Girişimcilik değerlidir. Ben özelliklere kadınlara şunu söylemek istiyorum. Gerçekten mutlu bir yaşam sürmek her şeyin ötesinde ve girişimcilik için çok sayıda destek var. Siz doğru sektörünüzü bulduktan sonra doğru bir planlama, işbirlikleri ve doğru zamanlama ile hayalinizdeki işi yapabilmek, kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmek ve huzurlu yaşayabilmek için kendi fırsatınızı yaratabilirsiniz. Korkmayın." Haberin görseli: canakkale yeniden

Editör: TE Bilisim