“57’nci Alay Yürüyüşüne Davetlisiniz” “57’nci Alay Yürüyüşüne Davetlisiniz”
Cumhuriyet'in ilanının 97'inci yıldönümünde törenlere koronavirüs ve yağmur etkisi damga vurdu. Biga Kaymakamlığı töreni sosyal medya sayfasından canlı olarak yayınladı. Tören sırasında yağmur etkisini gösterirken, ödül töreni önce kaymakamlık toplantı salonuna alındı, ardından yeniden meydanda yapılmasına karar verildi. Cumhuriyet coşkusu Biga'da 97'inci yılda sönük geçti.
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Biga Kaymakamı Mustafa Can ve Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan törene katılanları selamladı. Törenin açılış konuşmasını Biga Kaymakamı Mustafa Can yaptı. Kaymakam Can konuşmasında şunları söyledi:
"ÇAĞDAŞ DÜNYANIN SAYGIN BİR ÜYESİ..."
"97 yıl önce büyük bir mücadelenin sonucu olarak 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet, Aziz Milletimize bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Bugün milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyetin ilanının 97. yılını birlikte kutlamanın coşkusu ve heyecanı içindeyiz. Bayramımız kutlu olsun. Cumhuriyet, Atatürk'ün önderliğinde milletimizin azim ve kararlılığıyla vücut bulmuş milletçe varoluş mücadelemizin ve zaferimizin en kıymetli eseridir. Bu eser, büyük bir vizyonla daima ileriye bakan, özgüvenini sağlam tutan, heyecanla ve şevkle çalışan bir neslin bugünkü nesillere armağanıdır. Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin temelinde muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma hedefi vardır. Ülkemiz, bu hedefi yakalama sürecinde, ekonomik-sosyal kalkınma ve halkın refahını sağlama hamlelerini; demokratik tutum ve davranışları her alanda hayata geçirme gayretleriyle birlikte yürütme kararlılığındadır. Ülkemizin modernleşme süreci bu anlayışla devam ettirilmekte, herkesin huzur içinde yaşadığı müreffeh, hür ve demokratik bir Türkiye'ye ulaşmak için büyük özveri gösterilmektedir. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Ülkemiz, kalkınma, ilerleme, modernleşme yolunda çok önemli adımlar atmış ve çağdaş dünyanın saygın bir üyesi haline gelmiştir."
"İÇİMİZDE ÇÖREKLENEN İHANET ŞEBEKELERİ..."
"Kurulduğundan bu yana Devletimiz çeşitli zaman dilimlerinde küresel şer odakları tarafından zayıf düşürülmek, çökertilmek ve yıkılmak istenmiş, içimizde çöreklenen ihanet şebekeleri de bu karanlık odaklara hizmet ederek ekmeğini yiyip suyunu içtikleri Kutlu Vatanımıza ihanet etmekten çekinmemiştir. Dikkat edilirse bugün dünyayı meşgul eden kriz alanlarının neredeyse tamamına yakını ülkemizin etrafında yer almaktadır. Ortadoğu’dan Akdeniz'e ve Kafkaslar'a kadar uzanan bu kriz noktalarını birleştirdiğinizde ortaya çıkan tablo, Türkiye'nin açık bir kuşatma altına alınmaya çalışıldığıdır. Bölgemizde ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, 100 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen Çanakkale Savaşlarının en kanlı bölümünü teşkil ettiği, insanlık tarihinin en büyük yıkım ve trajedilerinden biri olarak bilinen Birinci Dünya Savaşının sonuçlarının ve etkilerinin hala devam ettiğini göstermektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu güven ve istikrar ortamını bozarak, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, milletimizin birliğine barış ve kardeşlik iklimine terör örgütleri tarafından hain saldırılar yapılmaktadır.
Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını ve geleceğini korumak amacıyla, bu hain saldırılara karşı son yıllarda yine tarihî bir mücadeleyi hep birlikte vermekteyiz. Terör örgütlerinin saldırılarından 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar yaşadığımız tüm hadiseler, bu tarihî mücadelenin bir yansımasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki terör örgütleri başta olmak üzere, karanlık emeller peşinde koşarak ülkemizi hedef alanlar, ilerleyişinden alıkoymak isteyenler, bunun çabası içerisinde olan dış mihraklar hiçbir zaman başarılı olamayacaklardır. Feraset ve cesaret sahibi Aziz Milletimiz Yüce Allah’ın da yardımıyla dün olduğu gibi bugün de istiklal ve istikbali için, canından aziz bildiği vatanı uğrunda aynı fedakârlık ve cesareti göstermeye hazırdır."
GENÇLERE SESLENDİ
"Geleceğimizin Güvencesi Sevgili Gençler, Çok ağır bedeller ödeyerek kazanılmış istiklal mücadelesinin ardından kurulan Cumhuriyeti korumak, ecdadın mirasına sahip çıkmak, onu gelecek nesillere büyüterek devretmek hepimizin en öncelikli görevidir. Cumhuriyet Genci olmanın sorumluluğuyla, kendinizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamanız, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyecek hiçbir olumsuzluğa fırsat vermemeniz ve içinde birbirinden farklı tuzaklar barındıran hain emellere alet olmamanız ve itibar etmemeniz büyük önem arz etmektedir. Heyecanınızı, bu millete, bu ülkeye olan hizmet etme şevk ve ideallerinizi asla yitirmeyiniz. Zira Türkiye Cumhuriyeti idealist gençlerin omuzlarında ilelebet payidar kalacaktır. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında ülkemizin size, sizin enerjinize, gayretinize, cesaretinize, üretkenliğinize ihtiyacı olduğunu hiçbir zaman unutmayınız. Farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan kadim medeniyetin mirasçıları olarak bizlere düşen en büyük sorumluluk, geçmişimizden aldığımız ilhamla, sarsılmaz bir irade ve çalışma azmiyle yolumuza emin adımlarla devam ederek, Devletimizi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılı hedeflerine taşımak ve muasır medeniyetler ötesine ulaştırmaktır. Ülkemiz, kadim tarihî birikimi, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan Cumhuriyet birikimi ile tüm bu sorunların üstesinden gelebilecek güce, imkâna, kararlılığa sahiptir. Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, siz saygıdeğer Bigalı hemşehrilerimin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum."
Kaymakam Can'ın konuşmasının ardından bir öğrenci şiir okudu. Ardından Biga Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri yaptı. Biga'da Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Bayrak ve flama geçiş töreninin ardından tören sona erdi.
ÖDÜL TÖRENİ
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Biga’da okullar arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül alan öğrenciler şöyle sıralandı: İlkokulları arası resim yarışması birincisi Ecrin Kaya (Sakarya İlkokulu) Ortaokullar arası şiir yarışması birincisi Beyza Mirza (Hamdibey Ortaokulu) Liseler arası kompozisyon yarışması birincisi Rümeysa Tiryaki (Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi) 12-15 yaş erkekler kort tenisi birincisi Eftal Acar (İçdaş Fen Lisesi) 12-15 yaş kızlar kort tenisi birincisi Gülce Çevik (Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi) 9-12 yaş okçuluk birincisi Esat Duran (Tevfik Emin Başarır İlkokulu) 9-12 yaş kızlar okçuluk birincisi Zehra Duman (Özel Biga Doğa Koleji) Öğrencilere ödüllerini Biga Kaymakamı Mustafa Can verdi. İlkokulları arası resim yarışması ikincisi Aslı İnal (Yeniceköy İlkokulu) Ortaokullar arası şiir yarışması ikincisi Öykü Beyaz (Yeniceköy Ortaokulu) Liseler arası kompozisyon yarışması ikincisi Berrin Ceylin Çolak (Özel Biga Doğa Anadolu Lisesi) 12-15 yaş erkekler kort tenisi ikincisi Ozan Murat İşseven (Biga Ortaokulu) 12-15 yaş kızlar kort tenisi ikincisi Ela Özbilgin (Biga Ortaokulu) 9-12 yaş okçuluk ikincisi Alperen Koçalan (Sakarya İlkokulu) 9-12 yaş kızlar okçuluk ikincisi Elif Çankaya (Özel Biga Doğa Koleji) Öğrencilere ödülleri Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan tarafından verildi. İlkokulları arası resim yarışması üçüncüsü Yasemin Elesved (Hüseyin Onan İlkokulu) Ortaokullar arası şiir yarışması üçüncüsü Elif Serra Solak (Özel Biga Doğa Ortaokulu) Liseler arası kompozisyon yarışması üçüncüsü Ecem Erdeğer (Biga Atatürk Anadolu Lisesi) 12-15 yaş erkekler kort tenisi üçüncüsü Efe Acar (İçdaş Fen Lisesi) 12-15 yaş kızlar kort tenisi üçüncüsü Belinay Koşukavak (Biga Ortaokulu) 9-12 yaş okçuluk üçüncüsü Enes Avcı (Cumhuriyet Ortaokulu) 9-12 yaş kızlar okçuluk üçüncüsü Zeynep İrem Işık (Biga İmam Hatip Ortaokulu) Öğrencilere ödüllerini Biga Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz verdi.

Editör: TE Bilisim