Paranın Yönü isimli programa katılan MOYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, dernekleşme faaliyetleri hakkında “Mobilya sektörü olarak Türkiye’nin en büyük markalarının bir araya geldiği, Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği(MOYSAD) olarak 81 ilde dernekleştik. Türkiye’nin 5 bölgesinde federasyon ve 50 dernek ile Türkiye’nin en büyük çatısını oluşturduk. Mobilya sektörü gün geçtikçe büyüyor, 20 yıl kadar önce sektörümüz 20’nci sıralarda idi, şuanda dünyada 7’nci sıraya kadar yükseldik. Biz ilk 5’i hedefliyoruz. Sektör olarak Türkiye’nin lokomotif sektörü olmayı hedefliyoruz. Tekstilde olduğu gibi; Türkiye’nin her yerine yayılmış 40 binden fazla üretici var” bilgisini verdi.

“SEKTÖR OLARAK ENFLASYONLA MÜCADELEYE TAM DESTEK VERİYORUZ”

Enflasyonla mücadele ile ilgili yaptıkları çalışmaları aktaran Davut Doğan; “Ticaret Bakanımız bizleri de davet etti. Sektör temsilcisi olarak görüşlerimi ifade ettim. Ticaret Bakanımıza da ilettik, bakanlığın iş dünyası ile ne kadar uyumlu ve sinerji içerisinde olduğunu gözlemledik. Mobilya sektörü olarak bizlerde enflasyonla mücadele konusunda Ticaret Bakanımızın çağrısına kulak verdik. Arkadaşlarımızla görüşerek, istişare ederek bu kampanyada yer almak istediğimizi ilettik. Kampanya yaparken, enflasyonla mücadele ederken; fiyat artışı yapmamak, indirimlere gitme konusunda hammadde üreticileri ile görüşmemizde gerekti. Bakanımız kısa sürede böyle bir girişimde bulununca hammadde üreticileri de bu çağrımıza destek geldi, birlikte hareket etme imkanımız oldu. Bu birliktelik bizleri de mutlu etti, motivasyon oldu. Enflasyonla mücadele kapsamında beklenen durgunluğu; indirim yaparak, zam yapmayarak bu sıkıntılı süreci geçirme açısından güzel bir işbirliği oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“TÜM SEKTÖRLERİN ORTAK SORUNU: KALİFİYE ELEMAN”

Mobilya sektörünün sorunlarını gündeme getiren Davut Doğan; “20 yıldır arkadaşlarımızla mobilya sektörüne öncülük ediyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Biz sektör olarak hep dile getirdiğimiz sektör sorunları olarak; kayıt dışılık ve haksız rekabetti. Bu kayıt dışılık KDV indirimi ile önemli ölçüde çözüldü. Ar-Ge ve tasarım destekleri de alıyoruz. Sektörümüzün şuan ki bir numaralı sorunu; orada diğer sektörlerden gelen 30 kadar arkadaşımızın da buluştuğu ortak sorun Kalifiye eleman sorunu. Bu sorun bizim sektörümüzde de var. Bu sebeple meslek liselerinin özendirilmesi gerektiğini ifade ederken bunun yanında üniversitelerle de birlikte çalışma yürütülmesi gerektiğini ilettik. Örnek vermek gerekirse; geçtiğimiz hafta Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, AREL Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesinden hocalarımızda Biga’daki Doğtaş tesislerimize geldiler. Burada Sanayi-Üniversite işbirliği konferansı yapıldı. Burada ‘Sanayicinin en büyük sorunu nedir’ sorusuna yanıt arandı. Burada çıkan ilk tespit Kalifiye eleman sorunu oldu. Bunu bakanımıza da ilettik. Bana göre; Türk Sanayisinin en büyük sorunu kalifiye eleman sorunudur. Bunu sadece biz değil; üreticiler, otelciler, market temsilcileri yani aklınıza gelen tüm sektör temsilcileri belirtiyorlar” dedi.

“TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK DEĞİL; MESLEKSİZLİK VAR”

Çöple Isıttı, Lifle Üretti.. Şimdi Avrupa’ya Satıyor! Çöple Isıttı, Lifle Üretti.. Şimdi Avrupa’ya Satıyor!

Üniversite eğitiminin mesleki eğitimi desteklemesi gerektiğini ifade eden Davut Doğan; “Burada biraz eğitimi de dikkate almak gerekiyor. Türkiye’de 208 tane üniversite olduğunu geçen hafta düzenlediğimiz konferansta öğrendim. Maalesef merdiven altı üniversiteler de var. Bu üniversitelerden mezun olan öğrencilerimiz çok büyük beklenti içerisine giriyorlar. Çok fazla Beyaz Yakalı mezun öğrenci var ama Mavi Yakalı öğrenci mezun olmuyor. Bir yandan işsizlik deniyor. Türkiye’de işsizlik değil; mesleksizlik sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Bunları da bakanımıza ilettik, gerekli bakanlıklarla görüşeceğini söylediler” dedi.

“SON İKİ YILDA 2 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPTIK”

Doğanlar Holding olarak 2024 yılında yapılacak yatırımları programda açıklayan Davut Doğan; “Biz yatırımlarımızı hep yurtiçi ve yurtdışı olarak ayırıyorum. Yurtiçinde birbirinden değerli markalarımız var. Yatak konusunda bir markamız var; onda ciddi bir ciro artışı sağladık. Yurtdışı pazarlarda da ciddi bir yapılanma içerisindeyiz. Senegal’de bir mobilya fabrikası kurduk. Bizler Bigalı olduğumuz için oradaki markamızın adını Big-A koyduk. Büyük Afrika’yı simgeliyor bu simge Senegal Cumhurbaşkanının çok hoşuna gitti. Senegal’de mağazalaşmaya da başladık. Senegal’de Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarımızı da açarak kendi aralarında rekabet etmelerini sağlıyoruz. Afrika Birliği var; 15 üye ülke var. Bu ülkelerin kendi aralarındaki ticaretlerde gümrük vergisi ödemeden bir geçiş imkânı var. Buradan ciddi beklentilerimiz var. Yurtiçinde markalarımız büyümeye devam ediyor; son iki yıl içerisinde 2 milyar lira değerinde yatırımlar yaptık. Hem ihracatımızı arttırıyoruz hem de yeni ülkelere açılıyoruz. Afrika ve Rusya’ya açılmaya devam ediyoruz” dedi.

“ENERJİ ALANINDA YENİ TEKNOLOJİ YATIRIMINA HAZIRLANIYORUZ”

Enerji alanında faaliyet gösteren BioTrend ile ilgili bilgiler veren Davut Doğan; “Maliye bakanımızın söylediği gibi yabancı yatırımcılar konusunda umutluyuz. Yabancı yatırımcılarla ilgili görüşmelerimiz sürüyor; KAP’a da verdiğimiz bilgiler vardı körfez ülkeleri ile ilgili işbirliği konusunda. Ancak bazı olumsuz süreçler olabiliyor gelişti; İsrail-Filistin çatışması gibi olumsuz gelişmeler süreci uzatabiliyor. Amerikalılar ile yaptığımız ortaklık var. Bu ortaklığı tamamlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Süper Teşvik kapsamı içerisinde; bugünlerde de Sayın cumhurbaşkanımızın masasında her an imzalamasını beklediğimiz bakanlıkların onayını alan bir Süper Teşvik belgemiz var. Amerikalılar ile birlikte özellikle Ege bölgesindeki plastik atıkları toplayarak; orijinal plastik hammaddesine çevirecek bir teknoloji var. Bu çok ciddi bir yatırım. Bu durumda aslında başta Amerikalıların ve diğer ülkelerin bizlere olan güveninin devam ettiğini gösteriyor. Avrupa Kalkınma bankasının bizle ortaklığı devam ediyor.

“BİOTREND’İN NET KARI YÜZDE 332”

Enerji sektöründe mevcut tesislerine yeni yatırımlar yapmaya devam edeceklerini belirten Davut Doğan; “Biotrend’in şirket karı yüzde 332 oranında arttırmış ilk dokuz ayda. Satışlarımız dövize endeksli olduğu için ama burada dövize endeksli bir gelirimiz var. Buradaki karlılıkta karbon satışının da çok büyük payı var. Karbon satışı çok yeni ülkemizde ama bu bizi motive eden bir faktör. Karbonun sıfırlanması için baktığımız zaman; çöpten elektrik ürettiğimizden bir karbon sertifikası oluşuyor. Geçtiğimiz ay içerisinde ciddi bir karbon sertifikası satışı yaptık. 7,5 milyon dolar civarında bir gelir elde ettik. Bu her yıl devam edecek. Özellikle bio enerjide bizim sıcak su ve ısı elde ettiğimizden Sivas’ta ki sera tesisimizi açtık. Burada ürettiğimiz domatesleri yurtdışına ihraç edeceğiz. Ciddi bir talep var; Hollanda ve Rusya tarafından. Enerji alanında büyüme potansiyelimiz var; araştırma tesislerimizi geliştiriyoruz, ayrıştırma yaparak buradan da gelir elde ediyoruz. Bu alanda büyük bir derinlik var; gidebildiğimiz noktaya kadar gitmeyi istiyoruz. Bergama’da ayrıştırma tesisimiz var ama Sivas’ta yok. Buralardaki tesislerimize ilave yapacağız” dedi.

HALKA ARZ 2024’ÜN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YAPILACAK!

Doğanlar Yatırım Holding olarak halka arz çalışması yaptıklarını ancak meydana gelen deprem nedeniyle çalışmalarını ertelediklerini belirten Davut Doğan; “Halka arz konusunda girişimlerimiz vardı ancak Şubat ayında ciddi bir deprem yaşadık. Başımız sağ olsun, Allah bir daha yaşatmasın. Seçimler oldu bu da bir neden. Yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Senegal’de kurduğumuz bir inşaat şirketimiz var; orada bir rezidans yapacağız. Yeni projeleri buraya dahil etmek istiyoruz. Yurtiçinde ertelenmiş bir inşaat projemiz vardı. Biotrend ve Doğanlar Mobilya’nın büyük sahibi olan holdingin inşaat tarafında eksiklikler vardı. İnşaat alanında yurtiçi ve yurtdışı inşaat projelerimizi de buraya dahil ederek 2024 yılına erteledik halka arzımızı. Büyük ihtimalle ikinci çeyrekte halka arzımızı başlatmış olacağız” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç