CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Biga’nın Hacıköy ve Bahçeli Köylerinde, Bursa-Çanakkale yolunda yeteri kadar menfez olmaması ve kapatılan dereler nedeniyle doğal drenaj kanallarının da yok olmasından, yaklaşık 4 bin dekar tarım arazisinin sular altında kalarak ekilemez hale gelmesini Meclis gündemine taşıdı.

Özgür Ceylan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, “Bahsi geçen alanda ivedilikle drenaj kanallarının yapılarak arazinin ıslahı için ne gibi tedbirler alınmıştır? Bu sorun nedeniyle şu an çeltikten başka bir şey ekilemez durumda. Bu arazi sahipleri ne ekecek?” diye sordu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Bursa – Çanakkale yolunun yapımı sonrasında bazı derelerin kapanması ve bölgede yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları esnasında doğal dereler vasıtasıyla sağlanan drenaj dikkate alınmadan bahse konu dere yataklarının arazi olarak değerlendirildiğini belirterek, yaklaşık 60 bin dekar tarım arazisinde, 15 köyün ekilebilir alanlarında, üretim yapılamama durumu ile karşı karşıya kalındığını iddia etti. Özgür Ceylan, Tarım Bakanı Yumaklı’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde konuyu gündeme getirerek, “An itibariyle Hacıköy ve Bahçeli köylerinde yaklaşık 4 bin dekar tarım arazisi Bursa-Çanakkale yolunda yeteri kadar menfez olmaması ve kapatılar dereler nedeniyle doğal drenaj kanalları yok edildiğinden sular altında kalmış ve artık ekilemiyor. Toplulaştırması yeni biten Gümüşçay, İdriskoru, Çeşmealtı, Çavuşköy’de benzer bir riskin olduğu ifade ediliyor” iddiasında bulundu.

"DSİ’DEN BİR ÇALIŞMA YOK"

Faili Meçhul Cinayet 10 Yıl Sonra Aydınlandı Faili Meçhul Cinayet 10 Yıl Sonra Aydınlandı

Özgür Ceylan önergede, Bahçeli ve Hacıköy civarındaki köylülerin sular altında kalan ekilebilir alanlarda ürün ekemediklerini, DSİ’ye başvurduklarını ancak şu ana kadar bir çalışma yapılmadığını ifade ettiklerini belirtirken, “Bahse konu bölgedeki araziler kurum yetkililerince yerinde incelenmiş ve sorunun sebepleri tespit edilmiş midir? Şayet durum tespiti yapıldı ise yaşanan sorunun ana kaynakları nelerdir? Yöre insanın bahsettiği gibi yol çalışması esnasında gerekli mühendislik kurallarına riayet edilmeden, gerekli menfezler yapılmayarak suyun doğal akışının kesilmesi, etkili olmuş mudur? Bu durumun meydana gelmesinde kusurlu idare hangisidir?” diye sordu. Özgür Ceylan, arazi toplulaştırma çalışmaları esnasında doğal derelerin göz ardı edilmesi olağan bir yaklaşım olup olmadığı hakkında bilgi isterken, “Söz konusu alanda toplulaştırma çalışmaları yapılırken DSİ ya da Proje idaresi “Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği” hükümlerine uygun hareket etmiş midir?” diye sordu. CHP’li Özgür Ceylan Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği’nin 20. Maddesinde geçen “Arazi toplulaştırma projesinin araziye uygulanmasında, verimin artması, sulama randımanı ve sulama oranının yükseltilmesi,” ibaresinin yanlış yorumlandığını ileri sürerek, “Proje idaresinin veya DSİ’nin anladığı arazinin doğal drenajını sağlayan dereleri hiçe sayarak doğal havuz oluşturmak mıdır? Üreticilerin ekim yapamamaktan kaynaklanan zararlarını kim karşılayacaktır?” diye sordu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan önergede bahsi geçen alanda ivedilikle drenaj kanallarının yapılarak arazinin ıslahı için ne gibi tedbirler alındığı hakkında bilgi isterken, “Bu sorun nedeniyle şu an çeltikten başka bir şey ekilemez durumda. Bu arazi sahipleri ne ekecek? Bakanlık olarak yazlık ürün ekmek isteyen arazi sahiplerine mayıs ayına kadar bu sorunu çözmeyi taahhüt edebilecek misiniz?” diye sorarak konun takipçisi olacağını ifade etti.  

(Haber Merkezi)

Kaynak: https://www.medyalokum.com/60-bin-donum-tarim-arazisi-tehlikede-ciftciler-6-yildir-cozum-bekliyor