Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan konuşmasında; “Biotrend Enerji ile Türkiye genelinde evsel katı atık ayrıştırma, atıktan türetilmiş yakıt üretimi, biyometanizasyon, atık sahası işletimi, biyokütle yakma ve atık ısı faaliyetleri ile 19 tesis’te faaliyet gösteriyoruz. Yurt genelinde İzmir, Balıkesir, Uşak, Sivas, İnegöl, İskenderun, Aydın, Aksaray, Çanakkale, Giresun ve Malatya olmak üzere 11 ilde tesislerimiz ile atık yönetimi ve enerji üretimine hizmet ediyor, yüz binlerce evin elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. 2023 yılı 3. Çeyrek verilerine göre, sahip olduğumuz ön lisans ve lisanslar ile toplam kurulu gücümüz; 118,42 MWe, toplam net elektrik üretimimiz ise 422.41 GWh seviyesinde. Tesislerimizde günde ortalama 6.000 ton atık işleniyor, dünyadaki karbon salınımın azaltılmasına katkı sağlıyoruz.” dedi.

“ATIKLAR YETERLİ MİKTARDA İŞLENEMİYOR”

"Projelerimizi gündeme getireceğiz" "Projelerimizi gündeme getireceğiz"

Türkiye’de atık miktarının yeteri kadar işlenmediğine dikkat çeken Doğan; “Türkiye’de kişi başı günlük üretilen çöp miktarı bir kilogram düzeyinde. Toplam nüfusa göre günlük çöp üretim miktarımız ise 80 bin ton. Bu miktarın ne yazık ki sadece 45 bin tonu işleniyor. Bu oranın yüzde 20'sini Biotrend tesislerimizde işleniyor. Şu anda Biotrend olarak Türkiye'nin en büyük çöp işleyen şirketiyiz." dedi.

DAVUT DOĞAN'DAN GENÇLERE ÖĞÜTLER

Yüzlerce öğrenciye iş yaşamına dair tecrübe ve anılarını paylaşan Davut Doğan, geleceğin girişimcileriyle başarının sırlarını da anlattı. Söyleşide meraklı öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Davut Doğan, söyleşi sonrasında öğrencilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

“GİRİŞİMCİ; HAYALİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜREN KİŞİDİR”

Doğtaş’ın kuruluşunu öğrencilerle paylaşan Davut Doğan yaptığı konuşmada; öğrencilere başarıya giden tavsiyelerde de bulundu. İşadamı Davut Doğan öğrencilere hayal kurmaları gerektiğini tavsiye ederek; “Mutlaka hayal kurun. Her şey hayal ile başlar. Girişimci nedir diye sorarsanız bana; hayalini gerçeğe dönüştüren kişidir. Hepinizin hayalleri mutlaka vardır; kimsenin iş adamı olması gerekmiyor. Çok değerli bilim insanları var; ülkemizde, bölgemizde yetişmiş. Belki bilim insanı olursunuz. Ama mutlaka hayal kurmalısınız” dedi.

“İŞ FİKRİNİZİ HAYATA GEÇİREBİLİRSİNİZ”

Melek Yatırımcı da olan Davut Doğan öğrencilere İş Fikirlerini hayata geçirmek için Melek Yatırımcılara başvurmalarını tavsiye etti. Davut Doğan; Eğer bir iş fikriniz varsa; gerçekten şuanda melek yatırımcılar var. Bende bir melek yatırımcıyım, fikirlerinizi bu melek yatırımcılara anlatın. Biz size para veriyoruz; size ortaklık yapıyoruz. Sizin yaptığınız projeden elde ettiğiniz gelirin devlet yüzde 70 vergisini bizden alıyor. Sizlerde böylece desteklenmiş oluyorsunuz. Buraya gelirken; devletten aldığım son maaş ile işe başladım. Her şey için mutlaka sermaye gerekmiyor, eğer iş fikriniz varsa her zaman bireyler yapabilme şansınız var” dedi.

“ORTAKLIKLARLA BÜYÜYEBİLİRSİNİZ”

Yapılacak ortaklıklarla iş hayatında büyüyebileceğini ifade eden Davut Doğan; “İş hayatıma atıldığımda Sabancı ve Koç şirketleri ile ortak olma hayalim vardı. Hatta bunun için Koç’ların efsane CEO’sunu emekli olduğunda şirketimizin yönetim kurulu üyeliğine aldım. Ona da bu hayalimden bahsettim. Koç’lar ile ortaklık hayalim gerçekleşmedi ama Sabancı’lar ile hayalim neredeyse gerçekleşiyordu. 2011 yılında Doğtaş’ın yüzde 50 hissesini Sabancı’lara satmak için müzakere ediyorduk.2012 yılında yabancı bir yatırımcı daha yüksek teklif verince, hisselerimizi onlara sattık. Buradan gelen gelirimiz ile de Kelebek Mobilya’nın tamamını satın aldık. Böylece aile olarak hem zenginleştik hem de şirket olarak büyüdük. Benim Kelebek Mobilya ile de bir hayalim vardı. Memuriyetten ayrılıp iş hayatına geçtiğimde Kelebek Mobilya’nın bayiliğini almak istemiştim. Ancak Kelebek Mobilya o dönemlerde ilçelere bayilik vermiyordu. Hayal ettiğim Kelebek Mobilya’ya gün geldi sahip olduk” dedi.

“BİR B PLANINIZ MUTLAKA OLSUN”

Öğrencilere tecrübelerini aktaran Davut Doğan, iş hayatının zorlu olduğunu ve her zaman başarılı olunamayacağını hatırlatarak, mutlaka bir B Planı hazırlamaları gerektiğini yaşamından şu örnekle açıkladı; “Memurluktan istifa ettim ama ya mobilya işi tutmazsa ne yapacağım? Biga’ya taşınmışım, iş tutmazsa diye kendime bir B Planı hazırladım. İktisat Fakültesini dışarıdan bitirdim; bizim iş tutmazsa Biga’daki 15-20 esnafın defterini tutarım, geçimimi sağlarım. O yüzden başarılı olamama ihtimalinizi de düşünerek mutlaka yedek bir planınız da kenarda dursun.”

“ARAŞTIRMACI OLUN”

İşadamı Davut Doğan öğrencilere araştırmacı olmalarını da tavsiye ederek; “Şimdiye kadar size anlattıklarım aslında temelinde araştırmacı olmak yatıyor. Almanya’da, Bulgaristan’da yada Senegal’de yaptığımız yatırımları, ortaklıklarımızı anlattım sizlere, bunlar ancak araştırma yaparak oluyor. Bu ülkelerdeki yatırımları araştırarak bulduk, yabancılarla ortaklık yapmak içinde araştırmalar yapmıştık. Biotrend Enerjiyi kurarken de araştırma yapmıştık. Hepinize tavsiyem; mutlaka bir hayaliniz olmalı, gelecek planlarınız olmalı ve araştırmacı olmalısınız. Araştırmacı olun, sorun sorgulayıcı olun” dedi.

“HEDEFLERİNİZİ İYİ BELİRLEYİN”

Hayal kurmanın yanı sıra girişimcilerin doğru bir hedefi olmasının da son derece önemli olduğunu anlatan Davut Doğan; “Aslında hayalinizi kurun dedim ama hedeflerinizi de iyi belirlemek zorundasınız. Bizim yaptığımız gibi yerel güç, bölgesel marka, sonra ulusal marka ve şimdi de uluslar arası bir marka olmaya çalışıyoruz. Bir dünya markası olmak çok büyük bir hayal ama arkadaşlarımızı motive ediyoruz. Doğanlar Mobilya Grubunun  şuanda 733 mağazası var; bunların 120 tanesi yurtdışında. 60-65 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük 100 ailesi arasındayız; hem ciro hem de büyüklük olarak. Yeni hedefimiz 50 aile arasına girmek. Bu yıl olmasa bile 2025 yılında bu hayalimizi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bulunduğumuz sektörlerde lider olma hedefi ve hayalimiz var. Bu hedefimizi mobilya sektöründe ülkedeki en büyük 3 gruptan biriyiz. Enerjide de, bulunduğumuz alanda çöpten elektrik üreten Türkiye’nin lideri durumundayız. Sizler de hedefinizi iyi belirlemelisiniz. Yolda gelirken baktım; geçen sene üniversite sınavına 2,5 milyon kişi girmiş, bu yıl 3 milyon kişi bekleniyor. Demek ki 3 milyon tane rakibiniz var iyi üniversitelere girmek için. Bizim mobilya’da 40 bin tane rakibimiz vardı; ilk 3’e girmeyi başardık. Biga’dan bunu başardık; 40 bin rakibimizi geride bırakmayı başardık. Hepiniz bir üniversiteye girebilirsiniz ama çoğu üniversite apartman üniversitesi. Oralara da girebilirsiniz ama sonrasını düşünmeniz gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.

“DOĞRU İNSANLARLA İŞ YAPIN”

İş adamı Davut Doğan öğrencilere danışmaktan korkmamalarını tavsiye ederek; “Ortaklıkları size anlattım, en büyük şansımız kardeşlerle birlikte çalışmaktı. Ama size anlatmak istediğim danışmanlar. Bizim birçok danışmanımız oldu, danışmaktan korkmayın. Şuanda bile bizim birlikte çalıştığımız danışmanlarımız var. Mobilya grubunda üç tane kadın danışmanımız var ve hepsi yönetim kurulu üyemiz. Kadınları özellikle yönetim kurulumuza alıyoruz; çünkü çok başarılılar. Bir tanesi LCW CEO’suydu, diğeri Hepsiburada’nın pazarlama bölümü başkanıydı. Bir tanesi Profesör idi. Enerji alanında Alman Merkez Bankası başkanı danışmanlığını yapıyor, Frankfurt Meclis üyesi. Diğer Londra’da yaşıyor. Biz asla her şeyi ben bilirim diye düşünmedik. Sizlere özellikle tavsiyem; kendinize bir mentör seçmelisiniz. Biz aile meclisimizin genç üyelerinin her birine mentör bulduk, onları yetiştirirken. Bunu sizde önemseyin, asla her şeyi siz bilemezsiniz” dedi.

“FIRSATLARI İYİ TAKİP EDİN.. ZAMANI İYİ YÖNETİN..”

İş hayatında başarılı olmanın bir başka sırrının da fırsatları yakalamak olduğu belirten Davut Doğan; “Fırsatları iyi takip etmemiz gerekiyor. Zaman çok iyi bir fırsattır. Zamanınızı iyi yönetmeniz gerekiyor. Bugün önemli görmeyebilirsiniz ama gelecekte bunun önemini fark edeceksiniz. Her şeyinizi planlı yapın; toplantı yapacaksanız günün yada haftanın belirli saatlerinde yapın. Biz mesela haftada 4 saatimizi toplantıya ayırıyoruz. Karşınıza çıkacak fırsatları da iyi takip edin” dedi.

“SOSYAL OLUN.. POZİTİF DÜŞÜNÜN..”

Öğrencilere okul hayatları boyunca tüm etkinliklerde ve çalışmalara katılmalarını tavsiye etti. Davut Doğan; “Sosyal olmanızı, çalışırken de pozitif düşünmenizi öneriyorum. Ben hayatıma her zaman pozitif baktım. Çok kriz dönemleri gördük, geçirdik. Krizler her dönemde iyi yönetmeyi başardık. Yönetim bakımından kriz yönetimimiz halen çok güçlü; bunu çok iyi biliyoruz. Kriz var, eyvah, yandık bittik diye asla düşünmedik. Her krizin altında bir fırsat gördük ve her zaman pozitif düşündük. Bunun için kendinizi şimdiden geliştirebilirsiniz. Okulunuzdaki aktivitelerde, çalışma kollarında mutlaka yer alın. Kariyer planınızın olması gerekiyor. Kendinizi gösterecek sosyal alanlarda yer alın, bu tür topluluklarda, çalışma gruplarında mutlaka yer almanızı öneriyorum” dedi.

“HAYATTAN ZEVK ALMAYI DA BİLİN..”

Öğrencilere çalışırken de hayatlarından keyif almalarını öğütleyen Davut Doğan; “Hayatınız boyunca eşek gibi çok çalışın demiyorum elbette, hayatınızı da yaşamanız gerekiyor. Hayatınızı yaşarken de; hayattan zevk almayı da bilin. Mutsuz olmayın, ben hiçbir zaman iş yaşamımda mutsuz olmadım, mutsuz olursam çalışanlarıma da haksızlık yapıyorum. Bu felsefeyi de becerebilmek lazım; mutlu olmayı becerebiliyor olmalısınız. Çok iyi okullarda okuyorsunuz; diğer çocuklar ortalama bir gelire sahip ailelerin çocukları. Siz onlara göre avantajlısınız, bunun değerini bilin. Dil becerilerinizi güçlendirin; İngilizce artık ana dil gibi olmalı; ikinci bir anadil öğrenmelisiniz” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç