İl Genel Meclisi’nde Halil Ertuğrul dönemine doğru İl Genel Meclisi’nde Halil Ertuğrul dönemine doğru
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TMO'ya Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithalat yetkisi verilmesini öngören yeni vergi paketi düzenlemesini Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada değerlendirirken “Kendi çiftçilerimizi ithalatla terbiye etmekten ne zaman vazgeçeceksiniz” diye tepki gösterdi. Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, TMO'ya Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithalat yetkisi verilmesine yönelik kanun teklifinin, Sarayın tarıma bakışını gösterdiğini belirten Özgür Ceylan, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürünün söylemini ağır bir dille eleştirdi. Özgür Ceylan, TMO Genel Müdürü’nün "Regülasyon görevimiz kapsamında yurt dışı tedarik yapıyoruz; bunu, Türkiye'nin ihtiyacı olduğundan ziyade ticaret için yapıyoruz" şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak, bu yıl içinde ithalat harçları sıfırlanarak ithal edilen tarım ürünlerinin, üreticiye verdiği zararları işaret etti. Özgür Ceylan, 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararıyla 100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirincin, harçları sıfırlanarak ithal edildiğini belirterek, “Benim çiftçim tarlasındaki ürünü ne yapacağını düşünürken yapılmıştı bu.  2002'den bu yana, çiftçimizin ekmekten vazgeçtiği tarım arazisi toplamı 4 milyon hektarı geçmiş, 2 Trakya büyüklüğünde alanda tarımdan vazgeçilmiştir” dedi. Özgür Ceylan, Kamu İhale Kanunu’nda daha önce 193 değişiklik yapıldığını belirterek, “Sen, bununla dertlenmeyeceksin, Kamu İhale Kanunu’nda yeni istisnalar tanımlayacaksın. Bu nasıl iş? Kendi çiftçilerimizi ithalatla terbiye etmekten ne zaman vazgeçeceksiniz?” dedi. TMO İHALE MEVZUATI DIŞINA ÇIKARILIYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu'na (KİK) tabi olmaksızın yurtiçinden veya yurtdışından satın alma yetkisi veriliyor. TMO bu ayrıcalıklı madde sayesinde soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebilecek. Konut alım satımından konaklamaya kadar birçok alanda vatandaşa ciddi vergi yükleri getiren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. TMO'yu ihale mevzuatının dışına çıkaran madde hem ‘alfabe' hem de tarımsal ürün ithalatı nedeniyle sert tartışmalara neden oldu.

Sürekli değiştirilen ve yeni yeni istisna maddeleri eklenerek adeta boşa çıkarılan İhale Kanunu'nda en son istisna, alfabenin son harfi olan (z) harfi de kullanılarak Merkez Bankası'na verilmişti. Alfabede harf kalmadığı için istisnaların da son bulacağı umut edilirken yeni istisna mevzuata, “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasına (z) bendinden sonra gelmek üzere (aa) bendi eklenmiştir” cümlesiyle girdi. (aa) bendinde TMO'nun ihale mevzuatı dışına çıkarılma gerekçesi, “üretimin yetersiz olması nedeniyle ürün fiyatlarında meydana gelebilecek olağanüstü dalgalanmaların önlenmesi veya ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması” diye ifade edildi.  TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, İhale Kanunu'na uyulması nedeniyle TMO'nun çok hızlı bir şekilde ihale açıp tarımsal ürün ithal edemediğini belirtirken, yeni düzenleme sayesinde çok daha kısa süre içinde tarımsal ürün ithal edebileceklerini söyledi. Güldal, ihalelerle en çok hububat ithalatı yaptıklarını belirtirken, Cumhurbaşkanı'nın yetki vermesi halinde TMO'nun her türlü tarımsal ürünü ithal edebileceğini söyledi.
Editör: TE Bilisim