KUPÜRLERDEN YANSIYANLAR

Biga’ya kimi zaman konser vermek, kimi zaman da film çekmek için gelen sanatçılar yerel gazetelerin dikkatini her zaman çekmiştir. Eğer hevesli ve işini seven bir gazeteci ile Biga’yı ziyaret eden sanatçı bir araya geldiyse bir röportaj da yayınlanmıştır.

12 Kasım 1965 tarihli Birlik gazetesinde Hüseyin Kırcı imzasıyla yayınlanan Nuri Sesigüzel röportajı da bunlardan biri. Nuri Sesigüzel’in yeni yeni şöhret kazandığı yıllarda yapılan bu röportaj zevkle okunuyor:

Az zamanda büyük şöhrete ulaşan

Nuri Sesigüzel’le konuştum

Röportaj: Hüseyin Kırcı

Pazartesi günü saat 18. de Aygen otelinin merdivenlerini tırmanırken Konser topluluğunun elemanı olduğunu tahmin ettiğim bir zata: Nuri Sesigüzel’i görmek istediğimi söylerken kapının aralığından Nuri Bey’le göz göze geldik. Karyolasında istirahat ediyordu. Hemen fırlayarak, buyurun efendim Nuri Sesigüzel, dedi. Teşekkürlerimi ilettim ve röportaj yapmak için randevu istedim, memnuniyetle buyurun, dedi. Fakat bu arzumun konser sonrası tahakkuk etmesi daha yerinde olacağını, zira her halinden yorgun olduğunu belli olduğunu söylerken (Evet yerinde bir teşhis amma beis yok dedi) her şeye rağmen müsaade isteyip konser sonrası buluşmak üzere ayrıldım.

Bilahare Marmara Sinemasındaki yerimi alıp konseri izlemeye başladım. Solistler, Akrobatlar, Sihirbaz fanto ve nihayet Nuri Sesigüzel sahnede. Solonda çılgın bir alkış tufanı başladı, bu iltifata mukabele ettiği her hareketiyle belliydi. 3-5-10 hep okuyor, okurken de ön sırada oturan Şoför Enver Kutluer’le Adnan Badaş'la da şakalaşmaktan geri kalmıyordu. Okudu, okudu Türk folklorunu dile getirdi. Vakit hayli ilerlemişti, dinleyiciler mütemadiyen alkışlıyor bırakmak istemiyorlardı. Sesigüzel'i sahneden.

Konser sonrası otele yine gittim, salonda oturuyordu sizi bekliyorum buyurun dedi;

İlk sorum: Birçok ses sanatkârı arkadaşınız gibi siz de turnedeyken TRT’yi boykot etmişsiniz neden oldu?

C. Efendim, radyoda adaletsiz bir sınıflandırma var bugün. Sanatlarına yetişilmez pek çok arkadaşım ikinci, üçüncü sınıf olarak vasıflandırılmıştır. Halbuki halk sevdiğini seviyor. Radyoda bizleri dinlemek istiyor. İste bunu hazmedemiyorlar. Ah beyim ‘arka, arka’ derler ya işte, böyle…

S. 2. Hayat hikâyenizden biraz bahseder misiniz?

C. Aslen Urfa’nın Birecik kazasındanım. Fakir bir aile çocuğuyum. 14 yaşındayken aşık oldum, tam 8 sene çektim. İstediğim kızı vermemişlerdi. Mecnun olmuştum. 1959 yılında İstanbul’a kaçtım, uğraştım uğraştım nihayet ilk olarak PATHE şirketine Sarı Sabahlık, Durma Güzel Doldur Testini plâğını doldurdum ve Anadolu’da ilk sükse yapan plâğım budur. Bilahare GRAFSON şirketine Ağlayan Gözlerim Gülmüyor Gayrı’yı okudum ki 1965 yılında yurdumuzda Arabistan ve Almanya’da bu plak 200.000 adet satılarak satış rekoru kırmış ve Şirket tarafından altın plak ile taltif edildim.

S. 3. Alkolik olduğunuzu söylüyorlar ne dersiniz?

C. Evet aşık olduğum günden 1959 yılına kadar hakikaten alkoliktim, isim yapmaya başladığımda rahmetli Şükrü Tunar, Ahmet Yamacı, İsmail ve Kadri Şençalar beni bu hastalıktan kurtardılar. Şimdi yalnız kanyak içerim, onu da ara sıra.

S. 4. Kaç yaşındasınız, evli misiniz, çocuğunuz var mı?

C. 28 yaşındayım evli ve iki çocuk babasıyım. Birgi isminde bir kızım ile Mehmet isminde bir de oğlum var. Kızımın ismini Ödemiş’te yatan Birgi sultandan aldım. Dinime itikadım fazladır.

S. 5. Sporu sever misiniz?

C. Hem de nasıl. Güreş, boks, atletizm, yüzme ve atıcılık branşlarında çalışırım.

S. 6. Daha evvel şoförlük yaptığınızı da söylüyorlar doğru mu?

C. Hayır şoför değilim ehliyetimi de 2 ay evvel amatör olarak aldım. Bunu otobüslerde 40 gün Anadolu’da beraber dolaştığımız hemşeriniz Enver Kutluer ile Adnan Badaş arkadaşlarım daha iyi bilirler. Bu 40 günlük turnede kendilerini yakinen tanıdım nazik terbiyeli ve her hareketiyle takdire şayan kimseler, kendilerini çok seviyorum.

Derken saatin hayli ilerlemiş olduğu gözüme çarptı. Müsaade isteyip ayrılırken “12 Kasım Cuma günü Kazablanka gazinosunda okumaya başlayacağım, İstanbul’a gelişinizde mutlaka beklerim” diyordu.”

FOTOĞRAFLAR

Nuri Sesigüzel Roportajı Birlik

Nuri Sesigüzel röportajının yayınlandığı 12 Kasım 1965 Cuma günkü Birlik gazetesinin ilk sayfası.

NURİ SESİGÜZEL

Grafson şirketinin Nuri Sesigüzel plaklarının reklamı. Muhtemelen bir şarkı sözü kitapçığının arka sayfası…

SEVDA FERDAĞ GÜNAHIMI ÇEKECEKSİN

1970 yapımı Günahımı Çekeceksin filminin bir sahnesinde Nuri Sesigüzel ve Sevda Ferdağ.

Yeni Komedi Tiyatrosu, 21 Nisan 1965

Bir şarkıcının film çekmesi sıradandır da tiyatro sahnesine çıkması pek görülmüş değildir. Yeni Komedi Tiyatrosu ekibiyle Nuri Sesigüzel. (21 Nisan 1965)