Cumhuriyet Halk Partisi Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk, 4 ay sonra basının karşısına geçti ve Biga Belediyesi'nin çalışmaları hakkında sert eleştirilerde bulundu.

Biga Belediyesi'nin 25 milyon kredi çekmesine 'evet' dediklerini ifade eden Öztürk; "Bizim 1,5 yıl içerisinde ‘çalıştırılmadı’ denilen belediyenin 27.9.2019’da 7 milyon 250 bin lira, 28.11.2019’da 6 milyon lira, 9.11.2020’de 9 milyon lira, 30.4.2020’de 2 milyon 994 bin lira borçlanmalarına ‘evet’ verdiğimiz bir durum vardır ortada" dedi.

Cumhur İttifakı'nda yaşanan imar tartışması ve ardından Zeki Mutlu'nun partisinden istifa etmesiyle sonuçlanan imar düzenlemelerini yargıya taşıdıklarını da açıklayan Öztürk; "Ekranda gördüğünüz liste bugüne kadar satılan gayrimenkullerin listesidir. 39 adet gayrimenkul bugüne kadar satılığa çıkarılmıştır. ‘Yapmaya geliyoruz’ denilen belediye 39 adet gayrimenkul satışı yapmıştır. İyi ki yıkmaya değil, yapmaya gelmişler. Kazara bir de satmaya gelselermiş, demek ki Biga’nın giriş çıkışındaki büyük fotoğraflı tabelaların yanında ‘başkanından devren satılık ilçe’ yazacaklarmış. Ve hala bize ‘Siz bizi çalıştırmamaya çalışıyorsunuz’ diyorlar. Bu tamamen iş yapmamalarının bir bahanesidir" şeklinde konuştu.

CHP Biga İlçe Başkanı Öztürk'ün açıklamaları şöyle: TOPAL ÖRDEK AÇIKLAMASI

"Çok değerli basın mensupları ve sosyal medya üzerinden bizi izleyen Bigalı hemşehrilerimiz. Öncelikle pandemi dolayısıyla hayatını kaybeden yurttaşlarımıza baş sağlığı dileriz. Bu süre içerisinde hastalık dolayısıyla karantinada olan, hasta olan bütün hemşehrilerimize ve bu süreçte hiçbir destek almayarak ayakta durmaya çalışan, dükkanları kapanan, başta kahveci esnafımız olmak üzere esnafımıza, pandemi süreci dolayısıyla çektikleri sıkıntılar için sabır dileriz. Devletimize de bu esnafımız için elinden gelen bütün imkanı sunmasını buradan biz kendimiz adına rica ederiz. Pandemi dolayısıyla esnafımıza desteklerin arttırılması için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz veririz. Bildiğiniz üzere Biga Belediyesi’nin 1,5 yıldır ‘Bize çok borç bıraktılar’ ve ‘Bizi çalışmayacak duruma getirdiler’ diye söyledikleri bir bahane vardı. Fakat son süreçte anladığımıza göre bu bahane artık halkta karşılığını bulmadı. Bahanenin değiştirilmesi yoluna gittiler. Artık ‘Bizi çalıştırmamaya çalışıyorlar’ diye bir bahane üreterek ve bu konuda da bir video hazırlayarak yeni bir bahanenin altyapısını yapmaya başladılar. Bahane, daha başlarken yanlış bir şekilde başladı. Bir belediyenin çalıştırılmaması için, yani AKP’nin parti büyüklerinin söylemiyle bir belediyenin topal ördeğe dönüşmesi için o belediyenin belediye başkanının bir taraftan, belediye meclis üyelerinin çoğunluğunun başka taraftan olması gerekmektedir. Biga Belediyemizde böyle bir durum yoktur. Belediye başkanlığımız da belediye meclis üyesi çoğunluğumuz da Ak Parti’nin elindedir. Bu bahane, daha başlarken yanlışlar içinde başlamıştır. Bizim onları çalıştırmama gibi bir niyetimiz yok. Onların çalışmaya niyeti yok. Sadece durum bundan ibarettir." "2 YILDA 25 BUÇUK MİLYON LİRA KREDİ..."

"Bizim 1,5 yıl içerisinde ‘çalıştırılmadı’ denilen belediyenin 27.9.2019’da 7 milyon 250 bin lira, 28.11.2019’da 6 milyon lira, 9.11.2020’de 9 milyon lira, 30.4.2020’de 2 milyon 994 bin lira borçlanmalarına ‘evet’ verdiğimiz bir durum vardır ortada. Bize bulunulan ithamda; 9 milyon lira olan borcu istemeleri ve 4 ay sonra buna ‘hayır’ dememizdir. Bu süreç de şöyle gelişmiştir. Bizler bu önerge belediye meclisinde ilk bize geldiğinde pandemi süreci vardı. Pandemi süreci içerisinde belediyenin pandemiye yatırım yapması, belediyenin pandemiye önlem alması için biz bu borçlanmaya ‘evet’ dedik. Fakat 4 aylık süreçte pandemi devam etmesine rağmen daha önce dağıtılan maske, erzak kolisi, sokak temizliği, bazı esnafların hijyeni gibi durumlar ortadan kaldırılmıştır. Bu neticede bu borçlanma artık vasfını yitirmiştir. Biz de ikinci oylamada ‘hayır’ dedik. Bildiğiniz üzere biz ‘hayır’ desek de oy çokluğuyla yine de bu borçlanma kabul edilmiştir. ‘Bizleri çalıştırmıyorlar’ denilen belediyeye bizler 2 yıl içerisinde 25 buçuk milyon lira borçlanma verdik." "KAZARA SATMAYA GELSELERDİ..."

"Ekranda gördüğünüz liste bugüne kadar satılan gayrimenkullerin listesidir. 39 adet gayrimenkul bugüne kadar satılığa çıkarılmıştır. ‘Yapmaya geliyoruz’ denilen belediye 39 adet gayrimenkul satışı yapmıştır. İyi ki yıkmaya değil, yapmaya gelmişler. Kazara bir de satmaya gelselermiş, demek ki Biga’nın giriş çıkışındaki büyük fotoğraflı tabelaların yanında ‘başkanından devren satılık ilçe’ yazacaklarmış. Ve hala bize ‘Siz bizi çalıştırmamaya çalışıyorsunuz’ diyorlar. Bu tamamen iş yapmamalarının bir bahanesidir." MERKEZİ HÜKÜMET-BELEDİYE AÇIKLAMASI

"Bugüne kadar özelleştirdikleri bütün parklardan 1 yıllık bedellerini peşin almışlardır. Ortalama borçlanma, gayrimenkul satışları ve bu parkların gelirleriyle beraber yaklaşık 35-40 milyonluk bir para belediyeye aktarılmıştır. Biz de bu paranın nerelere harcandığıyla ilgili bir çalışma yaptık. Biga’mızın bütün bilbordlarında şu anda ‘şuraya şunu yaptık’ ile alakalı halkı resmen kandırmaya yönelik bir algı çalışması yapılmaktadır. Devlet, merkezi hükümet farklı bir kurumdur, belediyeler farklı bir kurumdur. Bizler merkezi hükümetin hizmet getirmesi için merkezi hükümete vergi veririz. Belediyeler de bizlere hizmet getirebilmeleri için su bedeli gibi, emlak vergisi gibi ayrıca para alan ve bunların karşılığında hizmet veren bir kurumdur. Devletin yaptığı Biga’ya yaptığı bütün hizmetlere, belediye yapmış gibi algı getirmek, Cumhuriyet Halk Partisi döneminde Kocabaş Çayı ıslahına, Kocabaş Çayı Köprüsü’ne bizim gidip açılış yapmamızla eşdeğerdir. Biz bunları yapmadık. Çünkü bunlar devlet hizmetiydi. Biz sadece köprünün üstünün kapatılsın, çünkü bu belediye hizmetiydi."

PROJELER ELEŞTİRİSİ

"Şimdi bilbordlara asılan icraatlara bakalım. Bu bütün icraatların altında bir yüzdelik var. Yüzde 60’ı, yüzde 70’i bitti gibi. Bunlar neye göre belirlendi, bizim bilgimiz yok. Gördüğünüz Ada Park projesi. Ne kadarı bitmiş. Gidip de Ada Park’a bir inceleme yaptığınızda yapılan saha Gençlik Spor Müdürlüğü tarafından yapıldı. Burada belediyenin bir hizmeti ya da belediyenin kasasından çıkan bir para yok. Gördüğünüz basket sahaları, diğer parklarda da göreceksiniz. Biga Belediyesi kendi sayfasında da belirtiyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün bütün belediyelere yaptığı ‘her ilçeye pota’ kampanyasının ürünleridir. Belediyenin kasasından para çıkmayan bir yere üçüncü açılış yapmanın bir alemi yok. Can Hastanesi’nin karşısındaki yeni yapılan parkı görüyorsunuz. Burada da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yaptığı bir pota… Haklarını yiyemeyiz. Anladığımız kadarıyla kafeterya başlangıcı var. Sonucunu hep beraber göreceğiz. Drone kaldırıp yukarıdan çektirince bir icraat daha fazla olmuyor. Buyurun biz size gerçek fotoğraflarını gösteriyoruz. Bakın belediye tarafında yapıldığı iddia edilen gündüz bakım kreşi. Bunda da belediyemizin kasasından çıkan hiçbir şey yok. Bigalı bir hayırseverin bu kreşin bütün masraflarını gösteren belediye kararını görüyorsunuz. Bir yüzme havuzundan bahsediliyor. Önüne büyük bir Biga Belediyesi tabelası asılmış. Gördüğünüz üzere Fen İşleri Müdürlüğü ve üstündeki bedel… Bunda da şöyle bir ters durum var. Daha önce de Biga Belediyemiz bu havuzun yapılabilmesi için bakanlıkla bir protokol imzaladı. Siz bu bakanlıkla imzaladığınız protokole göre gelen meblağ ile mi yapıyorsunuz bunu? Yoksa o astığınız tabelayla mı yapıyorsunuz? Bu ikisinin arasında bir yanlış var. Ya tabela yanlış, ya da bu geçersiz bir protokol. Şehitlik’te yapıldığı söylenen projenin yüzde 70’i bitmiş. Evet, doğru. Burada belediyemizin bir hizmeti var. Ancak yüzde 70’i bitmiş olan bu yerin yüzde 30’unun nerede çevresi, nerede duvarları, nerede altyapısı…? 4 tane duvar örülmüş. Drone ile çekilmiş. Ve demişler ki ‘Biz bunun yüzde 70’ini yaptık.’ Yapmayın. Artık yapıyormuş gibi gösterme huyunuzdan vazgeçin." "ALGI YÖNETİMİ..."

"Hadi bunları bilbordlara astınız. Peki ulusal medyaya yaptırdığınız haberleri ne yapacağız. Cnn’de çıkan bir haberimiz. Biga İlyas Bayram Stadı’nın Biga Belediyesi ile alakalı yenilendiği ile ilgili bir haber yapılmış. Bakın bu da görselimiz. Sayın belediye başkanımız yıkımlarla ilgili inceleme yapıyor. Fanatik’teki başlığa bakın. Bunları inceleyen bir insan bunları Biga Belediyesi yapıyor, diye düşünür. Ya da onlar böyle istiyor. İşin aslı şu. Biga Belediyesi’nin kendisi yapmış gibi gösterdiğinin ihale bilgileri ve bedelleri ve şartları. Buyurun. Burada da Biga Belediyesi’nin kasasından çıkan bir meblağ yok. Biz de diyoruz ki yapmayın. 25-30 milyona yakın para topladınız. Biz önceki basın açıklamamızda Biga Belediyesi’nin borçları ödemediğini, yani onların bize verdikleri faaliyet raporundaki rakamları çıkararak sadece 500 bin lira kadar borç ödendiğini anlattık. Bunun için bize bir yalanlama gelmedi. Biz de buna istinaden söylüyoruz. Borç ödemiyorsunuz. Yaptığınız şeylere para harcamıyorsunuz. Devamlı borçlanıyorsunuz. Devamlı dükkan satıyorsunuz. Devamlı bir yerlerden para topluyorsunuz. Peki bu para nerede? Bunu sormak da bizim muhalefet olarak en doğal hakkımız."

İl Genel Meclisi’nde Halil Ertuğrul dönemine doğru İl Genel Meclisi’nde Halil Ertuğrul dönemine doğru

MAAŞ TARTIŞMASI...

"Muhalefet olarak bizim görevimiz sadece sorunları söylemek değil. Bu belediye gemisinde bir delik olduğu aşikardır. Biz bunlar için de muhalefet olarak uyarıcı görevlerimizi yapmak zorundayız. Belediyenin içindeki bazı durumların düzeltilmesi için elimizden gelen teklifleri veriyoruz. Biga Belediyesi’ndeki başkan yardımcıları, çevre ilçelerdeki belediye başkanlarıyla aynı parayı almaya devam ettiği sürece bu açık kapanmaz. Biga Belediyesi’ndeki meclis üyeleri, belediye şirketinden kaç para maaşla çalıştığı bilinmeden bu delik kapanmaz. Belediyedeki müdürlerin kullandığı araçların bedel fiyatları araştırılmadan, bu bedel fiyatlar düşürülmeden bu delik kapanmaz. Biga Belediye Başkanı’nı görevi; Biga’nın bütün yollarının iki çeker araçla gidilebilmesini sağlamaktır. Biga Belediyesi’ndeki 2 çeker aracı satıp 4 çeker araç alıp onla gidilmeyen yollara gitmek değildir. O yola her aracın gitmesini sağlamaktır. Aldıkları aracın satış bedeliyle bir önceki aracın bedelini her yerde karşılaştırabilirsiniz."

KAÇAK ELEKTRİK İDDİASI

"Biga Belediyesi’nin görevi çevre belediye başkanlarının birinci derece yakınlarına işyeri kurarken belediye araçlarıyla yardım etmek değildir. Geçen basın açıklamasında şöyle bir şey söylemiştim; ‘Bize Çınarlık’ta yapılan parkın ihale evraklarını gönderin.’ Bu evraklar bize gelmedi. O zaman şöyle de söylemiştik; “Patron çıldırdı. Düğün salonu alana park bedava.’ Fakat burada bitmemiş. Düğün salonu alana park bedavaymış, park alana da elektrik bedavaymış. Bunlar Çınarlık Parkı’nda işletilen parkın 24 saat açık olan ışıklarının belediye direklerinden kaçak olarak çekildiğinin evraklarıdır. Resimleridir. Sonuç olarak biz sizin çalışmanızı istemiyor değiliz. Sizin çalışmaya niyetiniz yok. Siz ‘çalışacağız’ deyin, biz zaten size ‘evet’ demişiz. ‘Evet’ demeye de devam edeceğiz."

"BURADAKİ İHANET ŞUDUR"

"Ben size asıl Biga’ya ihanet nasıl olur, Biga’ya gelecek hizmet nasıl engellenir, Biga’ya kendim yapmazsam, benden başka kimse bir şey yapamaz zihniyeti nedir, onu evraklarıyla göstermek isterim. Bildiğiniz üzere İl Genel Meclisi’nde çoğunluk Cumhuriyet Halk Partisi’ndedir. Biga’da İl Genel Meclis üyelerimiz yapmış oldukları çalışmalar neticesinde 31 köyümüze küçük ya da büyük hizmetlerin gelmesi için gerekli çalışmayı yaptık. Bu bütçeden çıkarıldı (bütçeye eklendi), Vali beyin onayını bekliyor. Buradaki ihanet şudur. Kendilerinin görev yaptığı köylere hizmet birliklerinde köylere koydukları her küçük musluğa ilçe başkanları, şunları, bunları toparlayıp açılış yapanlar, CHP getiriyor diye bu bütçeye katılmıyorum diye imza atmışlardır. Bunları atanlar da Ak Parti’nin il genel meclis üyeleri. Neye katılmıyorsunuz? Köylere hizmet gelmesine mi katılmıyorsunuz? Bunu CHP’nin getirmesine mi katılmıyorsunuz? Bunun şovunu yapmamaya mı katılmıyorsunuz? Geldikleri günden beri kendi yaptıkları hiçbir şeye bizleri çağırmadıkları gibi, hatta kendi ittifak ortaklarını bile çağırmayıp, sadece kendileri yapmış, evde altınlarını bozdurup bu köylere hizmet götürmüş gibi davrananlar şunu bilsinler; Biz sizin 18 yıldır yapamadığınızı, getirmediğiniz hizmetleri getirebilmek için size rağmen mücadele edeceğiz. Siz ister yanımızda durun, ister karşımızda; bizler size, sizin engellemelerinize rağmen Biga’ya gelecek bütün hizmetlerin takipçisi olacağız, Biga’ya gelecek bütün hizmetlerin en güzel şekilde köylerimize ulaşması için çalışacağız. Bunun için de şöyle bir söz veriyorum. Bu hizmetler yeter ki bu köylere gelsin. Bunların açılışlarında makası size verip açtırmayan Osman namerttir. Siz bizi yok saymaya devam ettikçe biz bunu yapacağız. Biz bu işin şovunda değiliz. Biga’da gülen, hizmet geldiği için mutlu olan bir tek yüz bize yeter. Şovunuz siz yapadurun. Biz anlatmaya devam edeceğiz." İMAR TARTIŞMASI

Cumhur İttifakı’nda yaşanan imar tartışmaları süreciyle ilgili imar maddeleri sorumuzu da yanıtlayan CHP Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk şöyle konuştu: "Bu kadar dükkan satan arkadaşlar, bu kadar para alan arkadaşlar, karşılığında da gördüğünüz üzere belediye kasasından çok büyük hizmet yaptığını iddia eden arkadaşlar, sanayideki iki tane otopark olarak kullanılan yeri alıp, imara açıp buralara dükkan yapmak için bize teklifte bulundular. Biz de bunun akıbetini sormak için esnaf odasıyla, 1 nolu sanayi başkanıyla, 2 nolu sanayi başkanıyla görüştük. Bunlar da bize sanayide artık dükkana gerek olmadığını, sanayide artık daha fazla dükkan yapmanın büyük bir kargaşa yapacağını, bu otoparkların başka şeyler için kullanılması gerektiğini, dışarıdan gelen misafirler için yatakhaneler, duş almak isteyen uzun yol şoförleri ve aileleri için kafeteryalar gibi kullanılması gerektiğini anlattılar. Biz de size ilk defa buradan söylüyoruz. Bunun için mahkeme kararını bekliyorduk. CHP Biga Örgütü olarak bu işin yürütmesinin durdurulması için hukuka başvurduk. Biz de bunun olmasını istemezdik. Kimse kusura bakmasın. Sizin Ada Mahallesinde yapacağınız parkın sponsoru sanayi esnafı olmak zorunda değil. Oradaki dükkanları yapacaklarmış, satacaklarmış. Ada Park’ı bitireceklermiş. Böyle bir anlayış olabilir mi? Sanayi esnafı bunu istemiyor. Halka rağmen halka bir şey yapılabilir mi. Biz elimizden geleni yaptık. Fakat bir sonuç alınmayınca, bunu hukuka taşıdık. İstifa eden belediye meclis üyesinin açıklamalarının takipçisiyiz. Sonuçta biz bir yere kadar biliyoruz. Onlar uzun süredir beraber çalıştılar. Onlar gerçekleri daha net biliyorlar bizden. Biz de konuyu takip ediyoruz." Kahveciler Odası Başkanı İlhan Yavuz'un yaptığı basın açıklamasıyla ilgili sorumuzu da yanıtlayan Öztürk; "Biz kahveciler odasına esnaf arkadaşların desteklenmesiyle ilgili teklifimizi yaptık. Bunu odayla da görüşebilirsiniz. Kahveciler Odası Çanakkale’deki üst birlikle yaptığı görüşmede bunun ortak bir konsorsiyumla yapılmasını istediler. Biz de esnafımızın desteklenmesiyle ilgili elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Fakat geri dönüş alamadık. En son kaymakamlıkta bir nebze yardım edilmesi söz konusu olmuş. Cumhuriyet Halk Partisi bu süreçte de elinden geleni yapacak. Buradan bütün halkımıza belirtelim" dedi.

CHP Biga İlçe Başkanı Öztürk'ün paylaştığı görseller:

Editör: TE Bilisim