Kaymakam Dolu, şehit ailelerini ziyaret etti Kaymakam Dolu, şehit ailelerini ziyaret etti
Geçtiğimiz yıl özellikle Nisan ayında Türkiye’de 100 binde 962,98 oran ile birinci sıraya çıkan Çanakkale’de, başta Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın bizzat denetimlere katılması, belediyelerin dezenfektan çalışmalarını sıklaştırması, 60 yaş ve üstü ile 18 yaş altına dışarı çıkmaya yasağının uygulanması, toplu taşıma araçlarında mesafe kurallarına uyulması gibi çeşitli tedbirlerin yanı sıra kısmi kapanma da vaka sayılarının düşmesinde etkili olmuştu.
DENETİMLER, DEZENFEKTAN ÇALIŞMALARI BİTTİ!
Çanakkale’de Mart ayında yükselişe geçen vaka oranları Nisan ayında doruğa ulaşmış, Mayıs ayı boyunca da vaka oranları ile Çanakkale Türkiye’de ilk sırada yer almıştı. Yaklaşık üç ay boyunca yapılan ciddi denetimlerin meyvesi, aşılarında Türkiye’ye ulaşmasıyla birlikte Çanakkale’de önce aşılanma oranları yükseldi, sonrada denetimler azaldı. Belediyelerin parklara, banklara, bankamatiklere, toplu taşıma araçlarına yaptıkları dezenfektan çalışmaları sona erdi.
AŞILANMA ARTTIKÇA, VATANDAŞ TEDBİRİ BIRAKTI!
Türkiye’de aylardır en yüksek aşılanmanın yapıldığı iller içerisinde ilk beşte yer alan Çanakkale’de vaka oranlarında ilk ikide olması da garip bir tezatlık yaşatıyor. Bunun sebebi de cadde ve sokaklarda görülebiliyor. Vatandaşların Maske-Mesafe-Hijyen kurallarına neredeyse hiçbir yerde uymadığı görülebiliyor. Maske takmayan birçok vatandaşı günün herhangi bir saatinde caddelerde, sokaklarda, kordonda hatta çeşitli mekânlarda otururken görmek mümkün.
İŞLETMELERDE MASKE KULLANIMI NEREDEYSE YOK!
Birçok hazır gıda satışı yapan işletmelerde garson ve aşçı gibi çalışanların yanı sıra unlu mamul satışı yapan işletmelerde de maske takılmadan satış yapıldığı gözleniyor. Aynı durum eğlence mekânlarında da gözlemleniyor. Tam kapanma sürecinde işletmeler kendi denetimlerini yapabileceklerini dile getirirken; mekânların neredeyse hiç birinde HES kodu sorgulaması yapılmıyor! Önceki yıl Pazar yerlerinde denetimli giriş çıkış yaptırılırken bugün neredeyse aynı uygulama yapılmıyor.
TÜRKİYE’DE VAKA ORANI 66 BİNE ULAŞTI..
Çanakkale’de yaşanan bu durum neredeyse ülke genelinde geçerli. Sağlık Bakanlığı’nın 06 Ocak 2022 tarihli Günlük Koronavirüs Tablosu'na göre ülke genelinde 417 bin 787 Covid-19 testi yapılırken; 66 bin 467 kişinin testi pozitif çıktığı açıklandı. Aynı gün 143 kişi yaşamını yitirirken; iyileşenlerin sayısı 29 bin 316 olarak açıklandı.
ÇANAKKALE İKİNCİ SIRADA YER ALIYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18-24 Aralık tarihleri arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Bakan Koca, "18-24 Aralık arasında, 100.000 kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısı il bazında neydi? Bilgiler, haftalık İnsidans haritasında" ifadelerini kullanırken yayınladığı haritaya göre en fazla vakanın görüldüğü il 468,85 Kırklareli olurken, onu sırasıyla 462,01 ile Çanakkale ve 427,42 ile Eskişehir takip etti.
İL VE İLÇE MERKEZLERİNDE DURUM VAHİM!
Hayat Eve Sığar uygulamasından bakıldığında Çanakkale il merkezi başta olmak üzere, Kepez, Biga, Gelibolu, Lâpseki, Bayramiç ve Çan ilçelerinin neredeyse tamamı kırmızı görülüyor. Gökçeada ve Bozcaada da vaka hiç yok denecek kadar az iken; Yenice’nin HES haritasında ise en vaka olan ilçe olduğu görüldü. Yenice’den sonra ise Ezine ve Ayvacık ilçelerinde de haritanın normal seviyelerde olması dikkat çekti.
VAKA YÜKSEK.. AŞILANMA ORANI DA YÜKSEK!
Covid-19 salgınında 100 binde görülen vaka oranıyla ikinci sırada olan Çanakkale’de 18 yaş ve üstü nüfusta en az iki doz aşı yaptıranların oranının en yüksek 10 il arasında yer alıyor. Çanakkale2de en az iki doz aşı yaptırma oranı yüzde 85,6 oran ile Türkiye’de en yüksek 6’ncı il konumunda bulunuyor.

Editör: TE Bilisim