Motivasyonun çocukların başarısına olan etkisini hiç düşündünüz mü? Ya da hiç araştırdınız mı? Sakın şimdi hemen telefondan araştırmaya çalışmayın. Çünkü ben sizin yerinize araştırdım. Hem de bu konu üstün körü araştırılacak bir konu değil. Bu konunun derinliklerine indiğimizde ne kadar etraflı bir konu olduğunu görüyoruz. Ne kadarı iyi? Aşırısı motivasyon düşüklüğünü çok daha artırır mı?

Durun durun kafanızı daha da karıştırmaya hiç gerek yok. Sizlere elimden geldiği kadar anlatmaya çalışacağım.

Motivasyon, çocuğa kendine yapabileceğini bildirmek için önemlidir, çünkü çocuklar herhangi bir konuda başarısız olduğunda bazı kısım hariç buraya bir virgül koyuyorum, birazdan bu bazı kısmı açıklayacağım. Biz diğer kısımdan bahsetmeye devam edelim. Nerede kalmıştık? Başarısız olduklarında muhtemelen -bu kısım için konuşuyorum- pes edeceklerdir. Bunun birçok sebebi var, ama başta olarak bu işi tamamlayamayacaklarını düşünmeleridir. Yani basitçe söyleyecek olursak motivasyon eksikliğidir.

Şimdi virgül koyduğumuz yerden devam edebiliriz. Virgül koyduğumuz yer, küçüklüğünden beri aile içi desteklenmiş çocuklardır ya da nadiren de olsa kendi kendini motive eden çocukların bulunduğu kesim de bu kesimdir.

Az önce bahsettiğimiz aile içi desteklenmiş çocuklar demiştim, ama yanlış anlaşılmasını istemem. Çocuğun her istediği koşulsuz şartsız, her istediği yapılması tabi ki değil. Benim demek istediğim çocukla beraber aile içerisi fikir aktarımı yapılarak doğru yolun bulunmasıdır. Bu, her konu için geçerlidir.

Şimdiye kadar bahsettiklerimiz yüzde doksan beşlik dilimi oluşturuyor. Bir de kendiliğinden hiçbir şey yapmak istemeyenler var. Daha doğrusu hayata başarabileceğini bildiği şekilde uyandırılmamış çocuklar var.