KIYIDA KÖŞEDE BİR YER

İslam dünyası, Kurban Bayramı'nı karşılamaya hazırlanıyor. Senenin ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramını, 28 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında ifa edeceğiz. Bu yaşıma kadar kendi adıma hiç kurban kesmedim. Genel ihtiyaçlarımın dışında, birikmiş  80.18 gram altın ya da eş değer nakit/mülkün sahibi hiç olmadım! Yahu olamadım değil, olmadım. Biriktirmek yerine paylaşmayı tercih ettim. O yüzden kurban kesme ibadetini hiç gerçekleştirmedim. Fakat bir çok kurban kesimi esnasında bulundum. Hayvanın postu/derisi genelde  bir yerlere bağışlanır..

Bugünün şartlarıyla 120 bin Türk Lirası birikimin varsa ve Müslüman olduğunu söylüyorsan, kurban kesmek ile mükellef olduğunu bilmen gerekir. Kuran’ı Kerim bu konu hakkında bir çok suresi ve ayetiyle açıklık getirmiştir. İslam alimleri arasında kurban edilecek olan mahlukatın koç olduğu konusunda görüş belirtenlerin sayısı bir hayli fazla olduğu görülüyor. Büyük baş hayvan için gücü yeten tek başına, yetmeyen kişiler 2 den 7 hisseye kadar, ortak büyük baş hayvan ile bu ibadeti yerine getiriyor.

Sözlükte kurban kelimesi “yaklaşmak, yakın olmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile kılınan şey” anlamlarına karşılık geliyor.  Dini bir terim olarak ele alındığında , “ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek veya bu şekilde kesilen hayvan” olarak betimlenmiş..

Sanırım bu kadar bilgi kafi! Zira televizyonlarda  yılda iki defa aynı sorulara, aynı cevapları verip her sene daha fazla para kazanan Nihat Hatipoğlu ve benzerleri bu izahatları defa kez yaptı! Bu yazıyı kaleme almamın asıl sebebine yoğunlaşmak istiyorum.

MELİSA İNAL BEBEK VE SMA!

Hiç tedavi için gerekli olan yöntem ve  ilgili tartışmalara girmeden, Valilik onaylı kampanya ile ilgili önerimi anlatmaya ve bahsini açacağım konuya destekçi bulmak adına satırlarıma devam edeceğim. Melisa bebeğin çektiği acıyı, ailenin hüznünü, çaresizliğini anlatmak ne haddim, ne de yaşayanlar kadar derinden hissedebilirim. Ne kadar empati yaparsanız, yapın emin olun siz de hissedemez ve anlayamazsınız! Zira ateş; düştüğü yeri yakar. Dolayısıyla bu konulara da değinmeyeceğim!

Yaklaşık olarak 2 hafta sonra Kurban Bayramını ifa edeceğiz. Kimseye kurban kesmeyin kurban için ayırdığınız parayı bu yavrumuzun tedavisi için yürütülen Valilik onaylı kampanyaya verin diyemem. Fakat 10 ila 20 TL aralığında ve 350 ila 500 TL arasında değişen fiyatlar ile toplanacağını düşündüğüm kurban derileri bu kampanyaya pekala bağışlanabilir!

DERİLER NASIL TOPLANACAK?

Köylerde ve mahallelerde muhtarlıklar, Belediye Mezbahası, özel mezbahalar, Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi ve diğer kamu kurumları, ilgili sivil toplum kuruluşları bu konuya lojistik anlamda destek sağlayabilir. Ve elbette deri toplayan, deri işi ile iştigal olanlar.. Yani bahanesi pek olmayan bir durum.. Toplanması ve elde edilecek gelirin, kampanyaya yönlendirilmesi zor olmasa gerek olduğunu düşünüyorum.  Dijital bankacılığı ve sağladığı kolaylıkları sanırım anlatmaya gerek yok.

İşin özü şu ki; pahalı ama dermanı olan bir hastalığa yakalanmış bir yavrumuz var. Hem hastalık hem de maliyeti zaman ile yarışıyor! Dolar yerinde durmuyor. Aşağı yöne gitmediği gibi yerinde durmayacak gibi gözüküyor. Tedavi için gereken miktara ulaşmak için kampanya onca zamandır sürmesine rağmen %40 ’a ancak ulaşılmış durumda!

Kimse kurban kessin diye zorlanmaz. Kimse kurban derisini bu kampanyaya bağışlaması için zorlanamaz. Ama teşvik edilebilir. Mesela ilçe müftümüz ve hocalarımız  kurban ibadetini anlatırken;

...“Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” ...

Maide suresi 32. Ayetini hatırlatarak kurban ibadetini ifa edecek olanları, Melisa bebeğin yaşama tutunması adına açılan Valilik onaylı kampanyaya kurban derilerini bağışlaması yönünde teşvik edebilir. Kaymakam, Belediye Başkanı ve şehrin önde gelen  dinamikleri bu konu hakkında teşvik edici uygulama ve açıklamalar yapabilirler.. Bu uygulama ve açıklamaları burada yazarak kimseyi ve kurumları zor durumda bırakmak istemem. Fakat bu kurban bayramı kurban derileri; cami ya da bazı cemaatlere hizmet eden dernek, vakıflar yerine, bir canın yaşama tutunabilmesi adına Valilik Onaylı kampanyasına bağışlansın!

HANGİ KURBAN KAÇ PARA?

Kurbanlık küçük baş hayvan ortalama 7 ila 10 bin TL arasında değişiyor. Büyükbaş kurban hisseleri ise 10 ila 12 bin TL arasında değişiyor. Yani 7 kişi toplamda 70 ila 90 bin TL gibi rakamlar ile Kurban ibadetini ifa edebilecek. Tek başına ya da az hisseli yani 50 ila 60 bin TL arasında değişen fiyatlar ile kurbanlık hayvan bulabilmek mümkün.. Özetle kurban ibadetini ifa etmek isteyen minimum 10 bin lira bir bütçe ayırması gerekiyor.

Kurban derilerinin fiyat bilgileri 3 aşağı 5 yukarı belli. Konuya girişte bahsettiğim fiyatları ilgili kişilerden öğrendim. Koyun, koç ve büyük baş derilerinin ederleri, günümüz şartlarında  kurban ibadetini yerine getirecekler için cüz’i rakamlar olduğu aşikar.  Kurban bayramını beklemeden de bu miktarları bağışlayabilir, sadaka olarak verebilirler. Hani o telaş içinde uğraşamam diyorsanız, Melisa bebeğin zamanla yarıştığını hatırlatmak isterim. Birde Maide suresi 32'nci ayeti!

Kurban bayramınız şimdiden mübarek olsun.

Melisa bebeğe umut olmanız dileğiyle...