Lösev’i hepimiz duyduk ve duyduklarımız kadarıyla da bildiğimizi sanıyoruz. Ben de öyle sanıyordum. Geçenlerde Lösev için bir toplantıya davet edildim ve katılım sağladım. Toplantı sonrasında anladım ki sadece adını biliyormuşum. Mesela Lösev sadece çocuklara değil yetişikin kanser hastalarına da tedavi imkanı sağlıyormuş. İlk başta sadece çocuklar için kurulmuş fakat 7 yıl önce tüzükte yapılan değişiklikle birlikte kanser hastası olan tüm bireylere yardım eli uzatmaya başlamış.

Toplantıda Biga gönülleri yer aldı. Toplantı Lösev İnci Proje Sorumlusu Aktif İletişim personeli Betül Khalilov ve Lösev Kurumlarla İletişim ve Aktif İletişim personeli Fatma Köse ile yapıldı.

Lösev bir kurum olmanın ötesinde bir eş, bir dost, bir arkadaş ve bir akraba olmuş insanlara. Paylaştıkça büyümüş, büyüdükçe de daha çok paylaşmış.

Mesela kanser teşhisi konan herkes, teşhis konduğu ilk altı ayda Lösev'e başvurduğu taktirde şart gözetmeksizin elinizden tutmaya başlıyorlar. Hastane, barınma ve ulaşım yardımlarının yanında, gıda yardımı, eğitim desteği gibi birçok konuda da bu böyle. Birçok nitelikli kurumlar da ihtiyacınız olan tıbbi ve sosyal tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor.

'Lösev asla yolda önünüzü kesmez, kapınıza gelip yardım istemez' diye özellikle uyardılar.

İnci Proje Sorumlusu Betül hanım sunumunda Lösev'in hasta olan kişilere yaptıklarının yanında, sağlıklı bireylerle ilgili de yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Mili Eğitim Bakanlığı ile süresiz imzaladığıkları protokol sonucunda anaokulundan liseye kadar gençleri, çocukları kanser hastalığı ile ilgili bilgilendiriyorlar. Anaokulu ve ilkokul çocuklarına kanserden bahsetmeden sağlıklı yaşam ile ilgili eğitimler veriyorlar. Ortaokul ve lise öğrencilerine ise kanser hastalığının bulgularından bahsedip kendilerin de benzeri bir durum olduğunda hemen ailelerinden saklamadan durumu anlatmalarını hedefliyorlar. Bu eğiitmlerin bir diğer amacı ise zorbalığın önlenmesi. Kanser hastası çocuklar maske takarak hayatlarına devam ettikleri için, akranları tarafından zorbalık görmelerini engellemek istiyorlar.

Lösev Ankara’da bulunan Lösante Hastanesi'nde lösemili hastalarda tedavi ve iyileşme oranında Avrupa’da dahi üstüne çıkılamayan yüzde 94 başarı ile tek olmayı başarıyor. İlik nakli konusunda da başarıları çok yüksek seviyede.

Ankara’ya tedavi için gitmek zorunda kalan her hastaya, refakatçisine her türlü imkan yine Lösev tarafından sunuluyor. Kendine ait izole alanlarda yapılan köyleri var. İçerisinde her zaman nöbetçi doktorları olan ve köylerde çocuklar aileleri ile birlikte zaman zaman ücretsiz şekilde konaklanmaları ve ihtiyaçları sağlanıyor. Bu sayede çocuklar hem doğada güzel zaman geçiriyor hem de ailesi ile birlikte zaman geçirmiş oluyor.

Lösev çocukların eğitimini de geri planda bırakmıyor. Ankara’da Lösante Hastanesi'nin yanında bulunan LSV Kolej'de lösemili çocuklara tamamen ücretsiz şekilde eğitim veriliyor.

Lösante Hastanesi, sağlıklı bireyler için de hastane görevi görüyor. Hem tedavinizi yaptırıyor, hem de ödediğiniz ücret ile lösemili çocukların tedavisine katkıda bulunmuş oluyorsunuz. Bu kural LSV Kolej'de de öyle.

Lösev bir bağışçı tarafından bağışlanan İzmir Seferihisar'daki mandalina bahçesinde ilaçsız tarım ile üretilen mandalinaların hasatını yapınca hem hastalarına ücretsiz dağıtımı yapılıyor, hem köy okullarındaki öğrencilere ücretsiz ulaştırılıyor, hem de tüm Türkiye’ye satışını yapıyorlar.

Bunlar aklımda kalanlarlardan bazıları. Daha bir çok alanda çocuğa, aileye dokunabilen büyük bir kurum Lösev.

Kimse böyle bir şey yaşamasın diliyorum tabiki en başta ama yine de aklınızda bir yerde olsun. Yeni kanser tanısı konmuş birisini görürseniz, duyarsanız mutlaka söyleyin, Lösev’e başvursun. Çünkü Lösev sadece bir yardım kuruluşu değil, insanların dünyası olmayı başarmış.

Biga'daki bir grup gönüllüyü görünce, insanın gözleri arıyor nice büyük kurumları, iş insanlarını. Yok saymayın. Onla asla yolda önünüzü kesmez, kapınıza gelmezler. Biz onlara ihtiyacımız yokken gidelim...

fdbd624a-ab81-4321-9077-44feca28d5bc

706b16b3-2594-4ccb-80e0-7069ae818e73