Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı tarafından koordine edilen Troya Kültür Yolu Festivali 9 Eylül Cumartesi günü başlayıp 17 Eylül günü sona erdi. 9 gün süren festivalde 40 farklı mekânda 500’den fazla etkinlik gerçekleştirildi. Konserlere, çocuk etkinlikleri ne, salon ve kapalı alan etkinliklerini 1 milyon 183 bin kişi katıldığını açıklayan İsmail Kaşdemir, bunun Çanakkale için rekor olduğunun altını çizdi. Troya Kültür Yolu Festivalinin kent ekonomisine katkısına da değinen Kaşdemir, 2024 yılında da festivalin gerçekleştirileceği müjdesini verdi.

 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı Çanakkale oldu. İlk olarak geçen sene şehrimizde yapılan bu festivalden şehrimiz oldukça mutlu olmuştu. Bu sene de farklı noktalarda farklı etkinlikler düzenlendi. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde her akşam değerli sanatçılar Çanakkalelilerle buluştu.

Usta sanatçılardan muhteşem performans... Usta sanatçılardan muhteşem performans...

“SİMGE SAĞ KONSERİNE 100 BİN KİŞİ İZLEDİ”

Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir konserlerin büyük ilgi gördüğünü ancak festivalin yıldızının Simge sağın olduğunu ifade etti. Simge sağın konserine 100 bin kişinin geldiğini ifade eden Kaşdemir; “Konserlerin açılışını 9 Eylül Cumartesi akşamı Ferhat Göçer yaptı.. Ardından 10 Eylül Pazar Anadolu Ateşi, 11 Eylül Pazartesi Resul Dindar, 12 Eylül Salı Uğur Aslan, 13 Eylül Çarşamba Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe Gökhan Tepe, 15 Eylül Cuma Murat Dalkılıç, 16 Eylül Cumartesi Simge Sağın, 17 Eylül Pazar ise Fatma Turgut sahne aldı. Kilitbahir Kalesi’nde ise Gece Yolcuları ve İkilem gibi önemli gruplar yer aldı. Festivalin Yıldızı 100 bin seyirci ile Simge Sağın oldu. Simge Sağın konseri ayrıca festivalde en çok ziyaretçi toplayan etkinlik oldu” dedi.

“KONSERLER KADAR SERGİ, TİYATRO, SÖYLEŞİ VE ÇOCUK ETKİNLİKLERİDE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”

Kaşdemir açıklamasının devamında; “Troya Kültür Yolu Festivali birbirinden değerli sergilere de ev sahipliği yaptı. 9-17 Eylül tarihleri arasında her gün ziyarete açık olan, "Devrim Erbil’in Renkleri" sergisi, Eskizden Piksele Dijital Sanat sergisi, Kanatlı Sözler-İzler, Sentez İzler Karma Sergisi, Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu gibi sergiler Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluştu. Troya Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluşturdu. ‘Z Takımı Müzikali’, Mehmet Tahir İkiler’in ‘Meddah Amca ve Kocaman Geveze Kuklalar’ gösterisi, ‘Ormanlar Kralı Aslan’ maskotlu çocuk tiyatrosu, Varol Yaşaroğlu ile ‘Kral Şakir’ kitap imza etkinliği, Özgür Özgülgün ile ‘Tarihe Yolculuk’ etkinliğinin yanı sıra çuval yarışı halat çekme zıp zıp yarışı sepet basket gibi klasikleşmiş çocuk oyunları küçükleri mutlu etti” dedi.

“FESTİVAL AMACINA FAZLASI İLE ULAŞMIŞTIR”

9-17 Eylül tarihleri arasında yapılan Troya kültür yolu Festivali etkinliklerinin başarını ve çok büyük bir katılım sağlanarak tamamlandığını ifade eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir uzun süren ve birçok etkinliğin gerçekleştiği festivalde hiçbir olay ve tatsızlık çıkmadığını da sözlerine ekleyerek festivalin amacına ulaştığını ve başta Çanakkaleliler olmak üzere festivale destek veren kurum kuruluş ve Sivil Toplum örgütlerine teşekkür etti. Kardemir "Troya Kültür Yolu Festivali için Çanakkale halkına gönülden çok teşekkür ediyoruz.  Çanakkale halkı Troya Kültür Yolu Festivaline sahip çoktı ve Çanakkale bu festivali çok sevdi. Festival kapsamı sürecinde Çanakkale'deki herkes bu festivalde kendinden bir şey buldu.  Herkes mutlaka seveceği bir etkinliğe geldi.  Her halde bu festival kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere gelmeyen kalmamıştır diye düşünüyorum.  0-3 yaştan 100 yaşa kadar herkesin sevebileceği etkinliklere ev sahipliği yaptık.  Çocuklar için yaptığımız oyunlar, tiyatrolar anne babalar ve çocuklar tarafından çok beğenildi.  Resim sergileri, konserler, yarışmalar çok beğenildi. Hem seçilen yerlerin isabetli olması, hem de hava koşullarının çok iyi olması ve organizasyonun sağlıklı bir şekilde yürümesi festivalin iyi geçmesine vesile oldu.  Ama en önemlisi de Çanakkale halkının, Çanakkale'ye yakışır bir şekilde etkinliklere gelmesi oldu. Bu festival ile alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Sayın Bakanımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan Troya Kültür Yolu Festivali çok beğenilmişti.  Bakanımızla Çanakkale için ne zaman bir araya gelsek Çanakkalelilerin bu festivali tekrar yapılmasını arzu etmişlerdi. Bakanımız da bu festivalin seneye tekrar olacağını belirterek festival bu yıl da gerçekleştirildi.  Geçtiğimiz yıla bakarak daha geniş ve güzel bir festival yaşamış olduk. Çanakkale valiliğimiz ve Valilik bünyesindeki bütün kurumlar bu festivale çok destek verdiler.  Valiliğimiz başta olmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz,  sağlık müdürlüğümüz, jandarmamız, emniyetimiz büyük destek verdi onlara teşekkür ediyorum.  Üniversitemiz festivalin bir parçası oldu.  Elinde imkanı olan bütün akademisyenler katkı verdi ve ÇOMÜ'nün de o kurumsallaşmış, tecrübe edinmiş farkını görmüş olduk. Bu festivalde desteğini gördüğümüz Çanakkale Belediyesine de teşekkür ediyoruz.  Kısacası Çanakkale'de Troya Kültür Yolu Festivali amacına ulaşmış oldu. Çanakkale bu festival için bir araya gelerek birleşti.  Burada Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir çok büyük gayret sarf ettik.  Çünkü koordinasyon bizdeydi. Bu anlamda mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

“FESTİVAL KENT EKONOMİSİNİ BÜYÜK KATKISI OLDU”

Festivalin Çanakkale ekonomisine de büyük katkısı olduğunu belirten İsmail Kaşdemir; "Festivalin bir başka amacı da ekonomik canlılığın getirilmesi.  Tabi ki kültür, sanat, müzik olacak ama bir taraftan da şehre katma değer üretmesi gerekiyor.  çok değişik fikirler olabilir ama, festivalin tarihine baktığımız zaman festival tarihi, tam Çanakkale'de yazlıkçıların, turistlerin döndüğü,  ama üniversite öğrencilerinin de gelmediği bu ölü sezon dediğimiz ara sezon dA bir takvim oldu.   o açıdan baktığımızda hem esnaf, hem ticaret erbapları festival tarihini çok ulumlu buldu.  Alış verişin azaldığı bu dönemde festival ile birlikte Çanakkale'ye bir hareketlilik geldi.  Dolayısı ile festivalin ekonomik ve ticari boyutu Çanakkale'ye iyi geldi. Bu festivali çok seven insanlar, yine aynı soruyu sormaya başladılar. 'Başkanım bu festival seneye tekrar olacak mı?' diye. Burada tekrar ifade ediyorum. Yani Bakanımızla konuşmuş olmanın rahatlığıyla ifade ediyorum Troya Kültür Yolu Festivali seneye tekrar olacak" dedi.

“1 MİLYON 183 BİN KİŞİ KATILDI.. BU BİR REKOR”

Festivale katılımın yoğun olduğunu, kayıt altına alınan katılım sayısının 1 milyon 183 bini geçtiğini belirten İsmail Kaşdemir; “Hamidiye tabyalarına her gün on binlerce insan geldi.  Çocuk oyunları ile başlayan süreç, akşam konserlerle son buluyordu.  Günlük 50-55 bin insan tabyalara gelip gidiyordu.  Festivalin 8. gününde yani Simge Sağın konserinde Çanakkale tarihinin belki de en kalabalık etkinliği oldu ve Hamidiye Tabyaları 100 bin kişiye ev sahipliği yaptı. Sandalyesini, içeceğini, yiyeceğini alan Çanakkaleliler etkinlik alanına geldiler ve bu 100 bin kişi herhangi bir taşkınlık yaratmadan çok nezaketli bir şekilde etkinliklerden ayrıldılar.  Bu anlamda Çanakkale halkı örnek bir durum sergiledi.  Bu anlamda Çanakkale Halkına gerçekten çok teşekkür ediyoruz.  100 bin kişi kapalı bir mekâna gelip nezaketli bir şekilde ayrıldılar ve Çanakkale halkı kendine yakışanı yaptı. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen konserlere 530 bin,  çocuk etkinliklerine 33 bin,  Açıkhava etkinlikleri dışında salon ve kapalı alanlarda gerçekleştirilen etkinliklere 34 bin kişi ziyaret etmiş.  Bu sayıya baktığımızda 980 bin ve 1 milyon arasında bir ziyaretçi ağırlamışız. Yani yaklaşık 1 Milyon kişi bu festivale gelmiş, gitmiş ve bu festivalle ilgilenmiş. Çanakkale'nin Merkez nüfusunu göz önüne aldığımız zaman bu çok büyük bir rakam.  Yani biz Çanakkale'de dokunmadığımız hiç kimse kalmamış demektir.  Bizim de amacımız buydu.  Çanakkale'de erkek, kadın, genç, yaşlı, opera seven, müzik seven yani kısacası Çanakkale'de yaşayan herkese dokunmak istiyorduk ve amacımıza ulaştık" dedi.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray-Ahmet Tunç)

Editör: Ahmet Tunç