Ekonomiye hareketlilik getirmesi için mobilyada Katma Değer Vergisi (KDV) oranı 2018 yılı  Kasım ayından 31 Aralık 2018'e kadar yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüş, daha sonra yoğun talep nedeniyle bu süre, 2019'un Haziran ayının sonuna kadar uzatılmıştı. Bu indirime rağmen dövizdeki belirsizlik ve ekonomik durağanlık nedeniyle piyasaya da beklenen hareketlilik olmadı. Şimdi mobilyacı bu kez uzun, hatta kalıcı bir indirim bekliyor.

KONUTUN ETKİSİ

Kelebek markasıyla birlikte toplam 350 mağazasıyla faaliyet gösteren DOGTAŞ Mobilya'nın Başkanı Davut Doğan, sektörün durumunu ve beklentileri POSTA'ya açıkladı. Aynı zamanda Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili de olan Doğan, "Ekonomideki durağanlık sebebiyle konut satışlarında yüzde 301uk daralma var. Bu aynı oranda bizim sektörümüzü de etkiledi. Çünkü alım gücü düşünce vatandaş alımların, erteledi" dedi.

'FAZLA VERİYORUZ'

Düğün sezonunun açıldığını ve seçimlerin bitmesiyle belirsizliğin kalktığım kaydeden Davut Doğan, şunları söyledi: "KDV indiriminin 6 ay daha uzatılması hatta tekstildeki gibi kalıcı olmasını istiyoruz. Desteklenmesi halinde Türk mobilyacıları dünyada 12'ncilikten 7'nciliğe yükselecek. Mobilyada ihracat 3 milyar, ithalat 1 milyar doların altında. istihdam yaratan bir sektörün. Sadece bizim 1500 çalışanımız var. Aynı zamanda bize iş yapan 40'tan fazla atölye bulunuyor. Bu yıl 30'u yurtiçi 12'si ise yurtdışı olmak üzere 42 mağaza daha açacağız."

"BÖYLE FAİZ OLMAZ"

Posta Gazetesinden Murat Gülderen'in ekonomi ile ilgili sorularını yanıtlayan Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan, faizlerin yüksek olmasının sektöre zarar verdiğini açıkladı. Sektörün belini büken en büyük sorunların başından yüksek faizlerin geldiğini belirten Davut Doğan; "Ticari kredi faizleri yıllık yüzde 30-35 bandında. Bu da yatırım yapmayı zorlaştırıyor. Ev almayı kolaylaştırıyorsanız mobilyayı da kolaylaştırmalısınız. Aynı zaman AVM'lerde ki kiralarda hala çok yüksek" diye konuştu.

YATAKTA ATILIM

Yatakta kısa süre önce kurdukları "Lova" markasıyla ses getirdiklerine de değinen Davut Doğan; "Sayın almadan önce vatandaşa uyku ve yatış pozisyonlarıyla ilgili bir test yapıyoruz. Kişiye en uygun yatağı sunuyoruz. Uyandıktan sonra bel, sırt ya da boyun ağrısı sorunları asla yaşanmıyor. Memnun olmazsa da 100 gün içerisinde şartsız iade alıyoruz" diye konuştu.

Üçüncü Sanayi Sitesi kooperatifi genel kurul yaptı Üçüncü Sanayi Sitesi kooperatifi genel kurul yaptı

AFRİKAYA MOBİLYA AÇILIMI

Mobilya dışında, enerji ve inşaat sektörlerine dikkat çeken Davut Doğan Afrika'da yaptıkları yatırımları da şöyle anlattı; "Senegal'de 106 milyon dolara mal olan lojistik merkezi kurduk. Şimdi oraya bir de mobilya fabrikası açıyoruz. Orada ayrıca konut ve rezidans yapma ve çöpten elektrik üretme planlarımız var. Kenya'ya da meyve hali yapmıştık. Afrika'da aralarında Etiyopya, Nijerya, Moritanya, Gana'nın da olduğu 10 ülkeyi radara aldık. Oralardaki tüm mobilya, enerji ve inşaat fırsatlarını değerlendiriyoruz. Güney Afrika'ya, Zambiya'ya, Angola'ya Uganda'ya bile bayilikler verdik" dedi.

(Haber: Ahmet Tunç)

Editör: TE Bilisim