Çanakkale'nin tek içme su kaynağı Atikhisar Barajı su toplama havzası olan Kirazlı-Balaban bölgesinde Siyanürlü altın madenciliği yapılacak olması ve TEMA vakfının tespitlerine göre 195 bin üzerinde ağacın kesilmesi ile tepki çeken Alamos Gold firmasının 13 Ekim 2019 Pazar günü Ruhsat Yenileme başvurusu görüşülecekti.

Kim Milyoner Olmak İster'e katılan Bigalı genç zirveye doğru... Kim Milyoner Olmak İster'e katılan Bigalı genç zirveye doğru...

ŞİRKET KENDİ WEB SİTESİ ÜZERİNDEN AÇIKLADI

Çevre gönüllülerinin tepkisini çeken ve 12 Ekim Günü Çanakkale İskele meydanında buluşan çevre örgütlerinin talebi de Alamos Gold firmasının ruhsatının yenilenmemesi idi. 13 Ekim 2019 tarihinde maden ruhsatının süresi dolan Alamos Gold firması bu sabah itibariyle kendisine ait resmi web sitesi üzerinden faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

"RUHSAT SÜREMİZ DOLDUĞUNDAN.."

Alamos Gold firmasının resmi web sitesinden yapılan açıklamada; "13 Ekim 2019 tarihinde biten Türk madencilik imtiyazlarının yenilenmesini beklemek üzere Kirazlı bölgesindeki tüm inşaat faaliyetlerimiz askıya alınmıştır. Türk Maden yasalarına göre; ruhsatımızın süresi dolduktan sonra yenileninceye kadar da inşaat faaliyetlerimizi durdurmak zorundayız" ifadeleri yer aldı.

"RUHSAT YENİLEMESİ İÇİN TÜM GEREKLİ ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMİŞTİR"

Alamos Gold firmasınca yatırımcılarına hitaben yayınlanan bilgide; ruhsat yenileme için bekleyişe geçildiği bildirildi. Açıklamada; "Şirketimiz, ruhsatın yenilenmesi için tüm yasal gereklilikleri yerine getirmiş ve son kullanma tarihine kadar yenilemeyi makul şekilde beklemektedir" ifadeleri yer aldı.

"YEREL TOPLULUKLAR DESTEKLİYOR"

Yatırımcılarına bilgilendirme yapan Alamos Gold firmasının açıklamasında ise bir cümle dikkat çekti. Bilgilendirmede yerel toplulukların Kirazlı Maden projesine desteklemeye devam ettikleri belirtilerek; "Bu nedenle şirket inşaat faaliyetlerinin yeniden başlatılmasına olanak sağlayacak maden ruhsatının yenilenmesine olacak sağlayacak Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte çalışmaktadır. Kirazlı maden Ruhsatı çalışma iznini Mart 2019 tarihinde veren aynı hükümet tarafından yenileme yapılması gerekiyor" denildi.

"SOSYAL MEDYADA YANLIŞ DOLAŞAN BİLGİLER VAR"

Alamos Gold firmasının sitesinde yapılan bilgilendirmede ayrıca Çevre eylemleri ve Sosyal medya protestoları ile ilgili de açıklamalar yer aldı. Bilgilendirmede; "Kirazlı Maden bölgesi ile ilgili Sosyal medyada dolaşan yanlış bilgi var. Şirket olarak proje hakkında doğru bilgileri paylaşmaya ve Kirazlı projesiyle ilgili protestolara ve sosyal medya yanlışlıklarına yol açan yanlış bilgileri dağıtmaya devam ediyoruz" denildi.

"BAKANLIKLARLA VE YEREL TOPLULUKLARLA ÇALIŞIYORUZ"

Alamos Gold firmasının 2010 yılından bu yana Kirazlı bölgesinde altın madeni çıkartmak için Hükümetin bakanlıkları ve yerel topluluklarla birlikte çalıştığını belirtmesi dikkat çekti. Açıklamada; "Alamos Gold olarak, 2010 yılından bu yana, ÇED  sürecinin bir parçası olarak çeşitli hükümet bakanlıkları ve yerel topluluklarla birlikte çalışıyoruz. Yerel toplulukların desteğini kazandıktan ve ÇED sürecinden geçtikten sonra firmamıza ÇED onayı, Orman İzni, GSM ve Çalışma İzni dahil olmak üzere Kirazlı'ya madeni inşa etmek için gereken tüm önemli izinlerin onaylanması sağlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

"RUHSAT YENİLENMESİNDEKİ BELİRSİZLİK NEDENİYLE 2020'DE.."

Ayrıca firmanın Ruhsat Yenilenmesinin ne zaman yapılacağının bilinmediği belirtilen açıklamada; "Ruhsat Yenilemedeki belirsizlik nedeniyle Kirazlı'dan ilk üretim 2020'nin son aylarına kadar ertelendi. Ruhsat yenilenmesinin alınmasından sonra Kirazlı için inşaat takvimi ve bütçe hakkında güncellenmiş bilgi ayrıca paylaşılacaktır" denildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim