İngiltere’de Çanakkale savaşları anlatıldı İngiltere’de Çanakkale savaşları anlatıldı
Romanlar, Çocuk Evliliklerin Meşrulaştırılmasının Bahanesi Olmak İstemiyor...
Çocuk evlilikler bilindiği üzere farklı şekillerde sürekli gündemimize gelen önemli bir konu ancak ben özellikle şuanda önümüze gelmeyen ama gelme ihtimali olan bir konuyu ele almak istedim. Çocukların erken evlilikleri meselesinde yapılmak istenen birşey var o da şu; Roman ailelerde bir erken evlendirme geleneği var dolayısıyla bundan kaynaklanan bir sorun var özellikle çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilmesi durumunda ceza indirimi öngeren yasa tasarısı taslağıyla ilgili olarak genel olarak söylenen Roman ailelerin sorunlarına çözüm bulmak ister bir şekilde dile getiriliyor. Sorunun gerekçesi olarak da Roman kültüründe yaşananlar gösteriliyor. Peki gerçekten böyle bir sorun var mı? Varsa çözümü bu mu? Belki de öncelikle sorulması gereken soru şudur; Neden bu konu ger gündeme geldiğinde Roman ailelerin, roman toplumunun bir talebiymiş gibi gündeme getiriliyor ?
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki hem Roman stk'lar hem de Roman toplumu bu durumdan oldukça rahatsızlık duyuyor aslında. Çünkü bir çocuğun tecavüzcüsü ile evlendirilmesi konusunda af gündemde iken bu konuya Romanları dahil ederek bu konuyu Romanlar üzerinden tartışıyor olunulması , sanki bunu yapanlar romanlarmış gibi bir izlenim yaratıyor. Bu da toplumunda zaten var olan Romanlarla ilgili önyargıları daha da körükler duruma getiriyor maalesef. Oysa bizim derdimiz tam tersine romanlara karşı olan önyargı ve ayrımcılıkları ortadan kaldırmak ancak bu şekilde olduğunda bu durum daha da perçinlenmiş  oluyor. Şunu da söylemek gerekiyor Evet romanlarda böyle bir gerçek var evlenme yaşı özellikle son yıllarda bir hayli düştü. Bundan dolayı da ciddi sorunlar yaşanıyor. Baktığımızda birçok roman gençlerimizi cezaevlerinde görüyoruz.15 16 17 yaşlarında evlendirilmiş olan çocuklar 5 6 7 yıl süren davaların sonucunda 24 25 yaşlarına geldiklerinde iki üç tane çocuktan sonra cezaevlerine giriyorlar. Bunun neticesinde hem anne babalar hem de çocuklar büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalıyorlar. Zaten çok zor şartlarda yaşamlarını idam ettiren bu kişiler özellikle anne ve çocuk çok büyük bir dezavantajlı duruma geliyor çünkü eve gelir getiren kimse yok. Bana göre bize göre asıl anlamakta zorlandığımız konu şu, Roman düğünleri genellikle mahalle ortasında herkese açık bir şekilde yapılır. Peki o güne kadar neredeydiler?
Neden yedi sekiz yıl geçtikten sonra çocuklar cezaevine giriyorlar? Aslında Romanlarda erken evlilik kültürel bir şey değildir. Son yirmi yılda hemen hemen artan bir durumdur. Bunun artmasının nedeni de bana göre en önemli neden eğitimde eksikliktir bunun yanında istihdamdaki eksiklik ve barınma koşullarının zorluğu ile alakalıdır.  Eğitimde eksiklik bilinçsizliği beraberinde getirirken iş olanaklarının azlığı yoksulluk boyutunu arttırıyor evden bir boğaz eksilsine kadar olay gidebiliyor. Roman mahallelerindeki evler genellikle az odalı ve derme çatma evler oluyor bir evde çok çocukla yaşam daha da zorlaşıyor . Aile ister istemez evlendin yuvasını kursun kurtulsun gibi düşünebiliyor sanki evlenince daha düzgün bir hayatı olacakmış gibi. Özellikle şunu söylemek isterim ki Romanlar sosyal hayatın çok dışında kendi aralarında görülmeyen duvarlarla örülü gettolarda yaşıyorlar aslında.
İşte sinema  yok tiyatro yok o yüzden de dünyalar ister istemez çok küçük oluyor. İşte bu hayatın içinde de en büyük hayaller belki de düğünler oluyor çünkü Roman toplumunda  en göze çarpan en şaşalı kısım düğünler. Kime sorsak Romanlarla ilgili aklınıza ne geliyor diye düğünler ve oyunlar cevabı gecikmiyor mesela. Çünkü dünya o kadar küçüldü ki bizim için. diğer şeyleri pek yapma şansı yok. Romanlarda önemli bir konu aslında zorla evlilik diye bir şey yok bakıldığında kendi istemesinden sonra ailenin çocuğu zorla evlendirmesi söz konusu bile olmaz. Yukarıda da dediğim gibi bizde zorla evlilik yok bakıldığında ama var  aslında. Az önce saydığımız şartlara bakıldığında aslında o kişiyi evliliğe iten nedenler var o yüzden de aslında zorla evlendirilmiş olunuyor. Şimdi tekrar sizlere soruyorum her şey bu kadar göz önünde oluyorken görünenin görünmeme ihmali nedir?

Editör: TE Bilisim