Biga Belediye Meclisi’nin mart ayındaki toplantısı deprem gündeminden uzak bir şekilde imar maddeleri ve GES projesi etrafında geçince tepkiler de gelmeye başladı. CHP Biga İlçe Başkanı Cemal Mantar, 15 Şubat tarihinde Biga Belediye Başkanlığı’na deprem hazırlıklarıyla ilgili sordukları sorularla ilgili iki dilekçeden birine yanıt geldiğini söyledi. Biga Belediyesi’nin depreme hazırlığıyla ilgili sorulara verdiği yanıtın ise sadece 5 sayfa olduğunu söyleyen Şen, çalışmaların yetersiz olduğunu, ciddi bir hazırlığın olmadığını, çalışmalarla ilgili yeterli bilgi verilmediğini söyledi.

“TEK SEFERDE 100 MİLYON LİRA BORLANMA…”

İnsanların ihtiyaçlarını gideremez hale gelmişken, deprem gündemi varken Biga Belediyesi’ni 100 milyon lira borçlandırmak istediği için Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ı eleştiren Millet İttifakı Sözcüsü ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay; “Mart ayı meclis toplantısında 11 maddelik bir gündem geldi. Her zaman olduğu gibi çoğu imar müdürlüğünü ilgilendiren, imar düzenlemelerini içeren konulardı. Bunlara alıştık. Gündemin 8’inci ve 9’uncu maddeleri GES projesi adı altında belediyenin 100 milyon lira borçlanmasına ilişkindi. Biga Belediye Başkanlığı’nı alan mevcut Cumhur İttifakı ve Bülent Erdoğan seçim sonrası ilk belediyenin önüne bir pankart açtılar. Borçlar bu kadar çok, bunların ödeme imkanı yok gibi. O pankartta belirttikleri rakamlar yerinde değildi. Zaten o rakamlar bile 100 milyon liraya tekabül ediyordu. Bakıyoruz ki, kendileri 4 yılın sonunda, seçime 1 yıl kalmışken, meclisten ve Biga halkından tek seferde 100 milyon lira borçlanma talebinde bulunuyorlar. 5 yılda yapılan işin karşısında bir borçlanma vardı. Bunun karşısında ‘Biz GES projesi diye bir şey yapacağız, 100 milyon lira bize borçlanma yetkisi verin’ diye bu gündemi getirdiler. Biga’nın öncelikli sorunları var. Sel yaşandı, araçlar suların altında kaldı. Vatandaş mağdur oldu. Kışın ortasında susuz kaldık. İhtiyaç sahibi insanlar, engelliler, çocuklar temel ihtiyaçlarını gideremez oldu. Kışın ortasında ya. Bunu nasıl çözemezsiniz. Hala suyla ilgili bir çözüm yok” dedi.

chpdepremtoplantı7

“AMAÇSIZ, ANLAMSIZ ŞEYLERE…”

Biga Belediye yönetimin şehrin öncelikli sorunlarını çözmek ve depreme karşı tedbir almak zorunda olduğunu dile getiren Tulnay; “Mecliste 1 saat depremle ilgili açıklamalarda bulundular. Jeoloji mühendisi, imar müdürü, itfaiye müdürü açıklamalar yaptılar. Evet, bilgilendirme amaçlı değerli. Ancak 1 saat geçti, sonunda nereye geldik. Belediyenin pazaryerinin üzerinde güneş enerjisinden elektrik üretip satma noktasına geldik. Her şeyi doğru yere koymakta fayda var. Bu şehrin önceliği GES projesi mi, elektrik alıp satmak mı. Ülkede 11 ilin etkilendiği bir deprem yaşandı. Binlerce insan öldü. Belki yüzbinlere tekabül edecek. Bununla ilgili ciddiyetin farkında değiller. Su sorunu var. Bunu da boruların hatalı olmasına yıkmaya çalışıyorlar. Bu yaz yağışları görüyorsunuz. Kuraklık ihtimali çok yüksek. Bunları görüyorken, gidip te hayal satmak veya böyle gidip ayakları yere basmayan projeleri meclise getirmek kabul edilemez. Biz bu şehrin insanlarının bir kuruşunu dahi amaçsız, anlamsız şeylere harcanmasına izin vermeyeceğiz. Bunu açıkça söylüyorum. Şehrin önceliklerine ilişkin olarak Biga Belediyesi tedbir almak zorunda. Bu tedbirleri alamıyorlarsa biz 1 yıl sonra bu tedbirleri yerine getireceğiz. Emin olun. Gerekli olan bütün bilgi, birikime sahibiz” ifadelerini kullandı.

Biga Belediyesi’nin depremle ilgili hazırlıklarının yeterli olmadığını, belediye yönetiminin deprem gerçeğinin ciddiyetine sahip olmadıklarını söyleyen Biga Belediye Meclis Üyesi Alper Şen şu ifadeleri kullandı:

“BU, BUZ GİBİ BİR GERÇEK”

“15 Şubat itibariyle Biga Belediye Başkanlığı’na 2 tane yazılı soru önergesi verdik. Bu dönem için konuşacak olursak, bu yazılı soru önergesi ilk defa uyguladığımız bir yöntemdi. Açıkçası gelen cevapları iyi kötü tahmin ediyorduk ama eden bunu yaptık? Bunu yapmak zorunda kaldık biraz da. Biga’nın deprem hazırlıklarıyla ilgili geldiği nokta, yapılan çalışmalarla alakalı sürekli konuşan, bu anlamda vicdanen bir miktar rahat ama yapılamayanları gördükçe de muzdarip bir hemşeriniz olarak konuşmama devam edeceğim. 3 sene önceki İzmir depremi ile birlikte çeşitli toplantılarda, meclis ortamında bu konuyu sürekli dile getirdik. Aynı durumda olabiliriz, hazırlıklarımız ne durumda gibi. Biz sordukça mevcut yönetim sürekli bizi müdürlere yönlendirme tercihinde bulundu. ‘İmar müdürümüze gidin’, ‘Fen işleri müdürümüze gidin’, ‘İtfaiye müdürümüze gidin’ gibi. Somut bir noktaya gelemediğimiz için açıkçası biz bunu yazılı olarak talep etme noktasına geldik. Bugün konuşacaklarım açıkçası çok fazla şikayet babında olmayacak. Sadece durum tespiti yapacağız. İşin özünde arkadaşlar, Biga olarak depreme hazırlıklı falan değiliz. Bu, buz gibi bir gerçek. Ben mensubu olduğum Biga Belediyesi için bir şeyler söyleme haddini kendimde buluyorum. Lütfen bireyse olarak, daha sonra da kamu kurumları ve kuruluşları ile birlikte bunu geliştirmemiz şart. Tekrar söylüyorum. Biga depreme hazırlıklı değil” dedi.

chpdepremtoplantı3

“ÇÖZÜM ÇOK KOLAY”

CHP Biga'dan seçim sonrası ilk açıklama CHP Biga'dan seçim sonrası ilk açıklama

“İki tane soru önergesi verdik. Önce tarafımıza cevabı verilmeyenden bahsedeceğim. Biliyorsunuz bir önceki dönemde başlayan, daha sonra bu döneme de sirayet eden yeni imara açılan alanlarla alakalı. Buralarda yapılaşma henüz yok. Yeni tapular çıkmak üzere. Bundan sonra buralarda yapılaşma oluşacağı öngörülüyor. Sektörün de beklentisi bu yönde. Buna istinaden şöyle bir soru sorduk. ‘Buradaki yeni imara açtığımız alanların, bu yeni depremle birlikte de ortaya çıkan durumu baz alarak, buraların zemin etütleriyle birlikte, yapılan çalışmaları acaba yeniden masaya yatırsak mı… Hazır yapılaşma yokken, çeşitli zemin iyileştirme yöntemleriyle buraları, ondan sonra ruhsatlandırılacak şekilde çalışma yapalım mı… Buralarla ilgili bize bilgi, belge, doküman verir misiniz yazılı olarak’ dedik. Bugün mesai saati bitiminde yasal süre de doluyor. Henüz yanıt yok. Bu neden önemli? Son meclis toplantısında sağ olsun jeoloji mühendisi arkadaşımız İlker Çevirgen geldi, bu konuyu destekler bir takım ifadelerde bulundu. İlker’i biz davet etmedik. Mevcut yönetim davet etti. Bu alanların görece olarak biraz daha iyileştirme yapılması gereken yerler olduğunu söyledi. Herkes yayından izleyip bakabilir. Bu işin ilmini bilenler bunu söylüyor. Biz de aynı hassasiyetteyiz. Şunu tekrar bir masaya yatırıp, ‘Şu parsellerde çimento enjeksiyonu yapılabilir’, ‘Şurada kazık çakma şartı getirilebilir’ gibi, bunlar bir meclis gündemine alınacak bir madde, bir plan notuna bağlı. Bu kadar basit. Bunu önemsiyoruz. Bunu tekrar dile getiriyoruz. Bu, belki bu durumun iyileşmesine katkımız tekrar olabilir. Yapılaşma olmayan yeni alanların zemin kontrollerini ivedi bir şekilde yapalım. Çok kolay. Bu konuya hep birlikte tekrar bakalım.”

“YANIT SADECE 5 SAYFA”

“Cevap verilen ikinci soruya bakalım. Çok daha fazla soru sorabilirdik ama imar barışından faydalanan yapı sayısı, kentsel dönüşümle ilgili bir strateji, risk ve tehlike analizi ile ilgili raporlar, toplanma alanları ne durumda, afet anında yardım planlarımız var mı, olası bir çökme anında hızlı bir şekilde müdahale edebilecek yeterli eğitimleri almış personelimiz, ekip ve ekipmanımız var mı gibi çok temel sorular sorduk. Bütün bu sorulara gelen yanıt üst yazı sayfasıyla beraber 5 sayfa. Bu kadar hayati önemdeki konuların dökümü 5 sayfa. Bu işte bir ciddiyet eksikliği olduğunu hissediyoruz. Evet, bizi muhatap alıyor arkadaşlar. Ne zaman? Herhangi bir para kaynağına ihtiyaç olunduğunda çağrılıyoruz. Çağrılıyoruz. Çaylar, kahveler. Buradaki hazırlıklar anlamında ne bekliyoruz? Ciddi bir ilerleme var mı? Bizce yok. Örneğin 27 adet toplanma alanı var. 80 bin 400 kişiye hitap edecek şekilde. Meclis konuşmasında da bize gelen yazıda da elektrik, su, telekom altyapılarının hazır olduğu söyleniyor. Bu toplanma alanlarının birçoğuna ben gittim. Hepsinde olan tek şey, toplanma alanı tabelası. Toplanma alanı Afad’ın tabiri ve itfaiye müdürümüzün söylediği şekliyle kısa süreli barınma alanları olarak belirlenmiş. Daha sonra kalıcı geçici barınma alanlarına geçilecek diye.”

chpdepremtoplantı5

“ÇOK BÜYÜK PARALARA İHTİYAÇ YOK”

“İyi de arkadaşlar, lütfen empati yapalım. Buraya toplandığımızda, suyumuz olmadığında, elektrik olmadığında, üstümüz açık olduğunda, acil deprem konteynerleriyle ilgili malzemelere ulaşamadıktan sonra burada toplanmanın amacı olur mu? Kapalı pazaryeri toplanma alanı olarak belirlenmiş. Kapalı pazaryerinin hasar almayacağı ile ilgili bir garanti var mı? Yok. Paslanmaz su depoları koymak çok mu zor? Bunları ikame edecek itfaiye aracını planlamak çok mu zor? Normal zamanda sularımızda sıkıntı var. Depremden sonra suların akıp akmayacağının, hatlarının bozulup bozulmayacağının garantisi var mı? Yok. Elektrikle ilgili ana şebekelerin, trafoların zarar görmemesi ile ilgili bir garanti var mı? Yok. Burada jeneratör, kesintisiz güç kaynağı gibi bir sürü alternatiflerle ilgili bir hazırlık var mı? Yok. Herkes kendi başının çaresine bakacak. Burada ciddiyetsizlikler var. Bunların ivedi bir şekilde tamamlanması lazım. Bunları yapmak için öyle çok büyük paralara ihtiyaç yok. Biga Belediyesi’nin şu an bile bunları yapabilmeye muktedir olduğunu söyleyebilirim.

“SÜREÇ İSTEYEN BİR İŞ BU”

“Biga’da ne kadar riskli yapı olduğuyla ilgili bir çalışma var mı? Somut bir yanıt yok. Biga’da 2027 adet binanın imar barışından yararlandığı belirtiliyor. Başkanımızın son meclis toplantısında söylediği 32 bin adet su abonesi üzerinden gidecek olursak, minimum yüzde 10’lara tekabül eden bir durum. İmar barışından faydalanan bir binanın neden faydalandığıyla alakalı herkesin kafasında birtakım bilgiler var. Resmi rakamlara göre en az yüzde 10 binanın kontrol edilmesi lazım. Bugünden yarına hemen belediyenin mevcut personeliyle de yapılacak bir şey değil. Bu işin ciddi olarak ele alınması lazım. Ayrı ekiplerin kurulması lazım. Dışarıdan daha profesyonel hizmetlerin satın alınması lazım. Süreç isteyen bir iş bu. Bir an önce başlanması lazım. İzmir depreminden sonra 3 sene kaybettik. 6 Şubat’tan sonra 45 gün daha kaybettiğimizi kendi adıma net bir şekilde söyleyebilirim. Bunun ne zaman olacağıyla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Buna bir an önce başlanmalı. Bunun için bütçe ayrılmalı. Bunun için ekip ayrılmalı. Bunun için niyete girilmeli.”

“BELEDİYE SORUMLULUĞUMUZ YOK DİYOR”

“Gelen cevabi yazıda imar barışıyla alakalı yapının depreme dayanıklılığı hususunun malikin sorumluluğunda olduğu söyleniyor. Hatay’daki arkadaşlarında sorumluluğundaydı. Sadece onlar mu bu işten zarar gördü? Biz hissetmesek bile Biga’dan bile bu işin zararını maddi ve manevi yaşadık. İmar barışı denilen garabeti çıkarırken sorumluluktan kaçarak ‘Belediye olarak bizim sorumluluğumuz yok’ mu diyeceğiz? Biga Belediyesi bu işlerde ön almayacak mı? Burada da sorunun nerelere varabileceğiyle ilgili bir öngörünün olmadığını net bir şekilde söylüyoruz. Biz bu işi gündemden düşürme niyetinde değiliz. Daha da fazla söyleyeceğiz. Önümüzdeki süreçte bunları tetikleyecek işlerde bir sorumluluğumuz olursa işin içinde olacağımız her zaman belirttik. Ama olmuyorsa da bütün vatandaşlarımız en azından bireysel olarak bu işin ciddiyetini lütfen kavrasın. En azından Biga Belediyesi’ni ön alabilmek anlamında bireysel olarak sıkıştırsın. Kimin yaptığının önemi yok. Bunları yapmamız lazım. Allah göstermesin. Aynı durumlarla karşılaşma olasılığımız son derece yüksek. Biga, sıkıntıyı yaşayan şehirlerle karşılaştırdığımızda benzer bir kent.”

“LÜTFEN GEREKLİ HASSASİYETİ VERİN”

“Eksik olduğumuzun bir ifadesi olan başka bir durum var. Birçok kurumlarla yazışmalar yapılmış. Allah razı olsun. Her yere yazılar yazılmış. Ama yazıların yansımaları bizce yeterli düzeyde değil. Hiçbir şey olmadı demiyorum. Ama yeterli değil. Çok daha iyi olmak zorunda. Sayın başkan, Biga’nın temsilcisi olarak lütfen bu konuya gerekli hassasiyeti verin. Giden hepimiz olacağız.”

İMAR VE FEN İŞLERİ MÜDÜRLERİNE DENETİM ÇAĞRISI

“İmar ve fen işleri müdürlerimize de başka bir konuyla alakalı bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Yeni yapılan binalardaki zemin katlardaki dükkanların büyümesiyle alakalı birtakım uygulamalar yapılıyor. Sayın müdürlerim iş şirazesinden kayıyor. Çok hatalı uygulamalar yapılıyor. Sizin göreviniz bunlara müdahale etmek. Biz mecliste neye el kaldırdığımızı gayet iyi biliyoruz. Sökülüp takılır uygulamalar ancak bu işlerin olabilirliğine imkan tanır. 13,5 tuğlalı duvarı söküp takamazsınız. Sıvalı bir duvarı söküp takamazsınız. Bu uygulamaları bence takip edin. Şu anda önemli olmayabilir ama yarın bir gün buna dikkat etme hassasiyeti olan birileri gelirse, mal sahipleri üzülmesin. Yatırımcılar üzülmesin. Bunları zamanında takip etmediğiniz için sizler üzülmeyin. Depremi de etkileyen bir konu.”

Basın toplantısına CHP Biga İlçe Başkanı Cemal Mantar, Belediye Meclis Üyesi ve Millet İttifakı Sözcüsü Ergün Tulnay, Belediye meclis üyeleri Alper Şen, Hakan Arslantürk, Birol Özlenir, Ersoy Akyıl, Recai Cesur, il genel meclis üyeleri Levent İrez, Hakkı Sezen, önceki dönem belediye başkanı İsmail Işık ve partililer katıldı.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray)

chpdepremtoplantı7

chpdepremtoplantı6

chpdepremtoplantı4chpdepremtoplantı2

Editör: Ahmet Tunç