Hamdibey Ortaokulu’nun birkaç yıl önceden yükselişi ilk sosyal medyada dikkatimi çekmeye başladı. Ben de mahalle sakini olmasam da Hamdibey Mahallesi velisiyim ve ilkokul sonunda çocuğumun eğitimine yine Hamdibey Mahallesi’nde ilkokul arkadaşlarıyla devam etmesi fikri hep aklımda bir yerde vardı. Okulu sanal ortamda takibe aldığım gibi velileriyle de görüşmeye başladım. Gerçekten her yıl ivmesini arttıran bir okul olmayı başarmış. Mesleğimizden dolayı eğitim etkinliklerine çok fazla katılıyoruz ve yine Hamdibey Ortaokulu’nun ismini neredeyse her ödül töreninde duyuyorum. Mesele sadece öğrencinin ödül alması değil, en büyük mesele artık ‘ben de buradayım’ diyor okul. Yine bir eğitim toplantısında okul müdürü Emin Nail Şevik’in yanına giderek ‘Okulunuza gelip sizi sizden dinlemek isterim’ dedim ve çok da güzel ağırlandım. Merak ettiklerimi konuştuk. Çağın ve sistemin neler istediği üzerine farkındalığı yüksek bir okul. Ergenlik çağındaki öğrencilerini yönlendirmek en büyük dertleri. Hedeflerini neredeyse tutturmuş ve bundan sonrası için gelecek vizyonu da hazırda bekliyor. Sohbet ederken de en güzel şey okul müdürü Emin Nail Şevik her şeyi anlatırken ‘biz’ diyerek anlatıyor. Henüz bilmeyenler varsa diye söylüyorum; Hamdibey Ortaokulu Biga’nın girişinde Jandarma Karakolu’nun hemen yanında. Altın çağını yaşadığını söyleyen okulun yükselme hikayesini hep birlikte okuyalım.

hamdibey8

Daha önce hangi okuldaydınız? Kaç yıldır Hamdibey Ortaokulu’nda idarecilik yapıyorsunuz?

Daha önce 9 yıl Dumlupunar Ortaokulu’nda çalıştım. Burada ise 4’üncü yılım bu yıl.

Hamdibey Ortaokulu’nda gözle görülür şekilde büyük değişiklikler yaşanıyor. Dikkat çeken ve tercih sıralarında üstlerde olan bir okul haline geldi. Bu süreçte neler yaptınız? Bu değişiklik nasıl oldu?

İlk geldiğimde 5’nci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıflarda toplam 136 öğrenci mevcudumuz vardı. Ve bu fiziksel özelliklere sahip bir okul için bu sayı çok azdı. Önce buradan başladık ama ilk yıl Ağustos’un sonu gibi geldiği için biraz geç kaldık. Hatta okulun üst katını kapattık mevcut az olduğu için.

Neden azdı sizce mevcudu?

Bahçeşehir Koleji'nden Pi Günü kutlaması Bahçeşehir Koleji'nden Pi Günü kutlaması

Kötü bir algısı vardı sanki. Tam olarak ‘Şu nedendir’ diyemem. Özel bir okul gibi düşündük. Ne yapabiliriz, nasıl eğitimde nitelikli hale getiririz okulumuzu ve biz öğrencimize ve velimize ne vaad edebiliriz. En doğru başlık şu aslında. Okulu etkili bir okul haline getirmek. Bu hedefle çalıştık. Çünkü başarı ya da nitelik sadece akademik anlamda olmaz. Okulların akademik hedefleri kadar sosyal anlamda da çocuklara kazandırması gereken çok önemli kazanımlar var. Önce öğrenci bulmamız gerekiyordu. İlk geldiğimde 8’inci sınıflara bir hazır bulunuşluk sınavı yaptık. Nedir akademik durum ve sınava girecek öğrencileri görelim diye. En yüksek 390 puan alan öğrencimiz vardı. O da 1 kişiydi. Şu anda kayıt yaptıktan sonra aynı sınavı yapıyoruz. 400 puanın üzerinde 7’nci sınıf öğrencilerinde 110 tane öğrenci var. Her sınıf seviyesinde 400 puanlık en az 90’ın üzerinde öğrencimiz var.

hamdibey7

Nasıl buldunuz öğrencileri?

Aslında Hamdibey Mahallesi bölgesi Biga’nın en kalabalık bölgelerinden birisi ve çok öğrenci var. Bölgenin öğrencileri bölgeyi terk etmişti. Önce buradan başladık. Kendi bölgemizin öğrencilerini kazanmayı hedefledik. Çünkü bölgenin öğrencileri başarılı ve gayet yeterli yetiştirilmiş öğrenciler. Kaydettiğimiz öğrencileri seviye grubu sınıflar yaparak yerleştirdik. İyi olan öğrencinin gelişimini yavaşlatmayalım, geride kalan öğrenci ile daha özel ilgilenilsin ve diğer gruba yetiştirilsin diye.

Bu bahsettiğiniz hazır bulunuşluk sınavı ile mi karar veriyorsunuz seviye gruplarına?

Evet, önce sınav yapıyoruz ve 4’üncü sınıf notlarının da önemi var. Buna göre sınıf yerleştirmesi yapıyoruz. Bir de yabancı dil öğrenmelerini çok önemsiyoruz. Yabancı dil sadece ders olarak görülse de öğrencilerimizin önüne hayatları boyunca çıkacak bir engel olmasını istemeyiz. Buradan mezun olduğunda genç yaşlarda İngilizce konuşabilen ve anlayabilen bir birey olmasını istiyoruz. Bu sebeple 5’inci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı bir programımız var. Bir hazırlık sınıfı gibi düşünün yani. Diğer dersleri yine görmeleri gerektiği kadar görüyorlar. Ek ders şeklinde programımıza ekledik İngilizce’yi. Akademik başarı hedefimiz tabiki var. Burası bir okul ve çağın gereksinimi bu. Belli alanlarda bir yerlere gelmek için akademik anlamda istenen yeterlilikte olmak zorundasınız ve biz de okul olarak bunu sağlamak zorundayız. Karşılıklı çaba ile istediğimiz noktada tam da oradayız artık. Yeni kayda gelen öğrenci de belli standartlarda geliyor zaten. Biga’da her yaş grubunda ortalama 1000 öğrenci var. Benim öğrencim bu öğrencilerin arasında kaçıncı sırada? Bunlara bakarak kendimizi ve öğrencimizi değerlendirdik bu süreçte. Örneğin yeni kayda geldi öğrenci, ilk sınavına girdi ve ilk seviyesi belirlendi. Sonrasında her ay deneme sınavımız var. Yükselme, düşme gibi verilere sağlıklı ulaşmanın yolu ve bizim okulumuzun çocuğa katkısının oranı yükselme ya da düşüş sebepleri bizim için çok önemli. Bu da bu istatistiklerle oluyor. Bir öğrenci ortaokulu bitirdiğinde nitelikli bir okula gidebilmesi için yüzde 10’luk dilime girmesi gerekiyor. Gelirken isteyerek kaydettiğimiz öğrenciyi buradan mezun ederken de aynı şekilde içimiz rahat göndermek istiyoruz.

hamdibey6

Şu anda mevcudunuz kaç?

700’lü sayılara yaklaşıyoruz.

En kalabalık dediğimiz Biga Ortaokulu ile mevcudunuz neredeyse aynı olacak?

7’nci ve 6’ncı sınıflarda öğrenci sayımız şu anda aynı zaten.

‘Hamdibey Ortaokulu altın yılını yaşayacak’ dediklerini duyuyorum. Bu ne demek?

Evet altın yılımızı yaşayacağız ve şu anda 6’ncı ve 7’nci sınıflarımıza baktığımızda, altın yıllarımız hep devam edecek iddasında bulunabilirim. Biz birkaç başarılı öğrenci çıkaralım gibi bir hedef belirlemedik. Genel bir hedefimiz var. Biga’da 3’ü özel olmak şartıyla 20 tane ortaokul var ve biz hepsini geçmek istiyoruz. Ama sadece akademik başarı anlamında değil, sosyal, kültürel ve spor anlamında da geçmek istiyoruz.

hamdibey5

Yarışmalarda okulunuzun adını sıkça duyuyorum. Röportajın başında ders dışı etkinlikler demiştik, biraz onlardan bahseder misiniz?

Ne kadar yarışma varsa bakın ilk 3’te mutlaka bizim bir öğrencimiz vardır. Bu da bizim sadece akademik alanda değil, her alanda var olduğumuzu gösteriyor. Ben öğrenci ve öğretmenlerimizle gurur duyuyorum. Her branşı destekliyoruz. Öğrencilerimizin yeteneklerini görmezden gelmiyoruz ve yüceltmek için çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz çok donanımlı ve çok yetenekliler. Yapacak bir şey varsa en iyisini sunuyorlar öğrencilerine ve dolayısıyla bu konuda özgüvenimiz tam.

İsteyen öğrenci öğlen yemeğini burada yiyor değil mi?

Evet ücretini ödemek kaydıyla tabldot şeklinde yemeğimiz var. İsteyen öğrenci burada sıcak yemeğini yiyebiliyor.

Yetkililerden destek alabiliyor musunuz?

Kesinlikle başarılı olabilmenin en önemli tarafı destek tabiki. İlçe Milli eğitim Müdürümüz her zaman yanımızda. Sayın kaymakamımız eğitime çok önem veriyor. Eğitimin içinde kendisi birebir toplantılara katılıyor. BABAP projesi var, biliyorsunuz. Bu konuda sık sık görüşmeler yapıyoruz. Belediye başkanımız o şekilde, sağ olsunlar yaz aylarında bahçede bir işimiz vardı, hemen iş gücü desteği verdiler. Güzel bir birlik beraberliğimiz var.

hamdibey4

Son olarak ne demek isterseniz?

Etkili bir okul olmaya çalışıyorduk. Sanırım şu an tam o noktaya varmak üzereyiz.

Geçen yıl ve bu yıla ait okul öğrenci ve öğretmenlerinin sosyal ve kültürel alanda aldığı birkaç ödülü ise şu şekilde paylaşayım.

2021-2022 yılı Cumhuriyet Bayramı şiir yarışması ilçe birinciliği

2021-2022 yılı Öğretmenler Günü şiir yarışması ilçe birinciliği

2021–2022 yılı Atatürk Koşusu Küçük kızlar takımı / il birincisi - Küçük Erkekler takımı / İl birincisi

2021–2022 Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Fuar, 25 proje ile gerçekleştirildi.

2021–2022 Bilim Olimpiyatları Matematik 42 öğrenci, Fen bilimleri 58 öğrenci ile katılım sağlandı.

2021–2022 18 Mart Çanakkale Zaferi Resim Yarışması ilçe birincisi

2021–2022 E-twinnig projeleri 1)Özüme Güveniyorum 2) Dedemin Oyun Sepeti 3) Maskelerimiz Çiçek açtı

(Röportaj: Çiğdem Özden Demiray)

hamdibey3

hamdibey2

Editör: Ahmet Tunç