Temmuz sonu itibariyle Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bin 637 erkek, 498 kadın olmak üzere 2 bin 135 üye bulunuyor. Yılbaşından itibaren ise 103 üye işini sonlandırırken, 171 üye ise yeni kayıt yaptırdı. Üye sayılarındaki artışın iş bulamamaktan kaynaklandığını söyleyen Mutur; “Üye sayılarımız artışta görülse de bunun sebebi ekonominin iyi olması değil. Okulunu bitiren gençlerimiz iş bulamadığı için ve Biga’nın potansiyel çekim merkezi olmasından kaynaklı olarak, ailelerinin de maddi destekleriyle küçük bütçeli işletmeler açarak şanslarını deniyorlar. Ailelerinin desteklerinin yanı sıra devlet desteğiyle işletme açmak isteyen gençlerimiz de oluyor” dedi.

“5 YIL ÇOK UZUN SÜRE”

Kosgeb ile kredi ve kefalet kooperatifleri kredilerinin birlikte kullandırılmamasının yanlış olduğunu söyleyen Mutur; “Yeni açılan işletmelerin biraz daha fazla kapsamlı desteklenmesi gerekiyor. Gerek vergi gerekse de SGK prim destekleri genişletilmeli. Kosgeb’den düşük faizli kredi çeken küçük esnafların 5 yıl boyunca kredi kefalet kooperatifleri garantisinde verilen devlet destekli kredilerden yararlanamamaları mağduriyet yaratıyor. 5 yıl çok uzun süre. Bu konuda çözüm üretilmeli. Bunun yanında güzel şeyler de oluyor. Kredi kefalet kredilerindeki üst limit 350 bin liraya çıkarken, işyeri ve araç edindirme kredilerinde ise üst limit 1 milyon liraya çıktı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“AKARYAKITTA VE FATURALARDA DESTEK İSTİYORUZ”

Esnafların ağır gider kalemleri arasında yer alan akaryakıt, doğalgaz ve elektrik faturalarında da desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Başkan Mutur; “Esnafların ana gider kalemlerinde akaryakıt, doğalgaz ve elektrik önemli bir yer tutuyor. Bunlar bizi direkt olarak etkiliyor. Devletimiz tarafımızdan bu tür konularda destek istiyoruz. Esnafımız destek istiyor. Faturalarda destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“TİCARETTE HENÜZ BİR RİTİM YAKALANMADI”

Ücretsiz Pepsi kola dağıtarak dikkat çektiler Ücretsiz Pepsi kola dağıtarak dikkat çektiler

Pandemi sonrası henüz ticarette bir ritim yakalanmadığını söyleyen Mutur; “Nace kodlarına göre 471 iş kolunda faaliyet gösteren üyelerimiz var. Çok farklı iş kollarında sıkıntılarımız oluyor. 2 yılı aşkın süredir pandeminin ardından bu yaz biraz rahatlama yaşasak da, işletmelerimiz güç kaybetti. Hala bir ticaret ritmi oluşmadı. Girdi maliyetlerimizin yüzde 200’lere kadar artış gösterdi. Bu ekonomik darboğaz, hem esnaf ve sanatkarlarımızı hem de halkımızı ciddi oranda sıkıntıya soktu. Her şeye rağmen devletimiz son asgari ücret ve emekli maaşlarına yaptığı ara zamla bir müdahalede bulundu. Teşekkür ediyoruz. Yine de ticarette bir düzen ve ritim henüz yakalanmadı” dedi.

“KIŞA HAZIRLIKLI OLALIM”

Biga’nın ülke genelinde yaşanan krizlerden diğer bölge ve iller kadar etkilenmediğini, Biga’nın ekonomik ve coğrafi yapısının hala güçlü olduğunu söyleyen Mutur; “Biga geçiş güzergahında. Bizler Türkiye genelindeki krizleri en az hasarla atlatıyoruz. Konumumuz hala güçlü. Bu demek değildir ki, bu kış sert geçmeyecek. Biga sanayi, tarım ve ticari anlamda hareketli bir ilçe. Yine de bu kış sert geçecek gibi. Bahar ayları bittikten sonra kış aylarına girerken tüm esnaf ve sanatkarların tedbiri elden bırakmamaları lazım. Öz sermayelerini korumaya çalışsınlar. Küçük esnaflarımız büyük harcamalar yaparken ince eleyip sık dokusunlar. Bu kış aylarının sert geçeceği konusunda uzmanlar uyarıyor sürekli” dedi.

(Haber: Ahmet Tunç)

Editör: Ahmet Tunç