Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği'nin (EMARÇEB) mart ayı encümen toplantısı, Bayramiç Belediyesi’nin toplantı salonunda gerçekleşti. EMARÇEB ve Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan nezaretinde yapılan toplantıya, birlik üyeleri Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, encümen üyeleri Coşkun Tanış ile Oya Özarkon, birlik müdürü Bakır Damar, birlik mühendisi Gülsen Tiryaki ve birlik personeli Tülay Coşkun katıldı.

Birliğin çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda, gündemdeki konu başlıkları görüşülerek karara bağlandı. Toplantının ardından Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ni ziyaret eden başkanlar, ilçe merkezini gezdi ve vatandaşlarla sohbet etti. Organizasyona ev sahipliği yapan Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun tarafından katılımcı belediye başkanları ile encümen üyelerine yöresel hediyeler takdim edildi. Organizasyonun ikinci gününde ise Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle bin pınarlı İda olarak ünlenen Kazdağları'nda bir araya geldi. Ayazma Tabiat Parkı'nda birlik adına açıklama yapan Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan konuşmasında, suyun önemine vurgu yaptı.

Balkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Biga Ticaret Borsası, üyeleriyle geleneksel iftar yemeğinde buluştu Biga Ticaret Borsası, üyeleriyle geleneksel iftar yemeğinde buluştu

“Su tüm canlı varlıklar için yaşam kaynağı olmakla birlikte, doğadaki çevrimden ve yaşam formlarının oluşmasından sorumludur. Tüm canlılar olarak, en temel ihtiyacımız olan suya, temiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşmak hakkımızdır. Suyun evlerden, sanayiye, tarımdan, endüstriye kadar birçok alanda kirlenmesine sadece insanlar sebep oluyorsa bu sorunu çözmek bizim işimizdir. Suyun kirlenmesini önlemek başta kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda olsa da bu durum bireysel olarak bizlerin sorumluluğunu asla azaltmamaktadır. Çünkü bizler tükettikçe, kirlilik yükü her alanda katlanarak devam edecektir. Gelin bu anlamlı günden başlayarak kendimize bir söz verelim, Havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve enerjimizi korumak için tüketimlerimizi asgari seviyeye indirmeye ve daha paylaşımcı olmaya başlayalım. Tüketmek için yaşamayalım, yaşamak için tüketelim. Yarın çok geç olmadan su savaşları yaşanmadan, suya bağlı göçler oluşmadan, gıda krizleri büyümeden; yeraltı ve yerüstü su varlıklarımızı korumak için harekete geçelim. Suyun adil paylaşımı için, ekosistemin korunması için, kullanımında verimlilik için, temel hak ve kamusal değer olan suyun halk adına kamulaştırılması ve yönetilmesi için; insanın, doğanın, suyun sömürülmediği bir dünya için, karar alıcıları ve kararı uygulayıcıları görev ve sorumluluğa davet ediyoruz.”

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç