CHP Milletvekili Özgür Ceylan, önceki hafta sonu Yenice İlçe Başkanı Bülent Çakmak ile birlikte Çırpılar Köyü Kalkım Beldesi ile Akçakoyun, Örencik, Aşağıçavuş, Hıdırlar, Reşadiye Köylerini ziyaret etti. Yenice Çırpılar Köyünde geçtiğimiz hafta sonu yöre halkının STK’lar ile birlikte gerçekleştirdiği eyleme katılan Özgür Ceylan, termik santralin Kül Depolama Sahası ile Kömür Ocağından oluştuğunu söyledi. Özgür Ceylan, “Santralin 510 m kuzeybatısında Çırpılar Köyü, 740 m Kuzeybatısında Kovancı Köyü, 3200 m doğusunda Boynanlar Köyü yer alırken, 600 m batısından Kovancı’ya giden yol ile 1000 m doğusundan Balıkesir-Çanakkale yolu geçmektedir” diye konuşarak, bölge habitatının yok edildiğini söyledi.

Özgür Ceylan, Yenice’de yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali projesinde, 29 Haziran’da verilen ÇED raporu olumlu kararına Çanakkale’deki STK’ların itiraz ederek hukuki sürecin başlatıldığını, bilirkişi raporu sonrası yaptığı inceleme neticesinde “yürütmeyi durdurma” kararının verildiğini söyledi. İlgili firmanın bilirkişi raporuna ilişkin yaptığı itiraz nedeniyle yeni bilirkişi raporu üstünden konu tekrar görüşüleceğini ifade eden Özgür Ceylan,  “Yargısal süreç henüz sonuçlanmış olsa da bir kentin geleceğini; havasını, suyunu, toprağını kirletecek bu proje açısından çıkacak kararın toplum yararına olacağına ve Çanakkale halkının haklı talebinin kabul göreceğine inanmak istiyoruz. Çanakkale’nin termik çöplüğü olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“ÇANAKKALELİ KENDİ TOPRAĞINDA AÇLIĞA MAHKÛM OLACAK”

Özgür Ceylan, yılda 3,52 milyon kömürle çalıştırılması öngörüldüğünü ifade ederek, “Çırpılar Termik Santralinin yaratacağı kirlilik geçimini tarımsal üretimle sağlayan bölge insanını kendi toprağında açlığa mahkûm etmek olacaktır” dedi. ÇED raporunda Çırpılar Kömürlü Termik Santrali'nin yılda 1,5 milyon ton kül ve cüruf oluşumuna neden olacağının öngörüldüğünü belirten Özgür Ceylan, “Soğutma için yılda 3,5 milyon metreküp suyu tarımsal sulama amaçlı kullanılan Çırpılar Göleti'nden çekeceği ve su yetmezse yer altı suları ve yöredeki diğer akarsuların kullanılacağı belirtiliyor. Bölgede geçimini tarımla sağlayan yurttaşlarımız bu durumda ne kullanacaklar?” diye konuştu.

Özgür Ceylan santralin ekonomik ömrünü 25 yıl sonra tamamlayıp kapandığında geride havası, suyu, toprağı geri dönülemeyecek şekilde kirletilmiş bir doğa bırakacağını ileri sürerek, “Santral soğutma suyu kazandan geçtikten sonra kirletilmiş olarak tarımsal sulamaya mı verilecek? Dünyaca ünlü Kapya Biberi üreticisi köylüm ne yapacak?” diye sordu.

Şadan Doğan'a Bademlik'te sürpriz: Açılışı bugün yapıldı Şadan Doğan'a Bademlik'te sürpriz: Açılışı bugün yapıldı

Çanakkale’nin topraklarının kirletilmemesi halinde yüzlerce yıl sorunsuz bir şekilde verimli tarım yapmaya elverişli olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Tarımsal potansiyeli son derece yüksek olan bu coğrafyada devletin onlarca sulama göleti yatırımı bulunmaktadır. Tarımsal amaçlı yapılan bu göletlere tarım arazilerini kirletecek santrallerin göz diktiği görülüyor” dedi. Özgür Ceylan “Bizler halkımızla birlikte Çanakkale’nin Türkiye’nin kazan dairesi olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim