Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu, göreve gelişinin birinci yıldönümünde yaptığı açıklama ile Türkiye’nin sayı illerinde olan Uzay Bilim Merkezi’nin Çanakkale’ye kuracaklarını açıkladı.

Çanakkale’nin 1,7 olan turizm konaklama süresini arttırmak hem de öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla birçok çalışma ve proje hazırladıklarını ifade eden Rektör Prof.Dr. Erenoğlu; “Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl kentimiz büyük bir yangın felaketi yaşadı. Bu yangın aynı zamanda üniversitemizin Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevine de ciddi zarar verdi. Yangında teleskoplarımız zarar görmedi ama bu felaketi fırsata çevirmek için çalışma yaptık” dedi.

Mesleki Eğitim Merkezi'nde kadro değişikliği Mesleki Eğitim Merkezi'nde kadro değişikliği

35 DÖNÜM BÜYÜKLÜĞÜNDE UZAY BİLİM MERKEZİ KURULUYOR!

35 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Uzay Bilim Merkezi hali hazırda Türkiye’de bulunan Konya BM’den 10 dönüm,  Antalya-Kepez BM’den 22,5 dönüm Bursa’da kurulu GUHEM’den 22 dönüm daha büyük olacak! Uzay Bilim Merkezi ile ilgili oldukça heyecanlı olduklarını ifade eden Rektör Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu; “Gözlemevimizin arazisi 40 dönüm civarındaydı. Bizde burası için Uzay Bilim Merkezi kurma kararı aldık. Hem öğrencilerimiz uzay bilimleri ve diğer bilim dalları ile tanışsınlar istedik hem de Çanakkale’ye turizm açısından yeni bir destinasyon merkezi yaratalım istedik” dedi.

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ UYDULARININ ŞEKLİNDE OLACAK!

Türkiye’nin uzayda bulunan 3 haberleşme uydusu ile 3 gözlem uydusu olduğunu hatırlatan Rektör Prof.Dr. Erenoğlu; “Projelerini hazırladığımız Uzay Bilim Merkezi’miz için de Türkiye’nin uzaydaki uydularının şeklini uygun gördük. 4 farklı bölümden oluşacak Uzay Bilim Merkezinin her yıl katlanarak artan bir ziyaretçi akınına ulaşacağına inanıyoruz. Uzay Bilim Merkezi ile ilgili çeşitli Üniversitelerden desteklerimizi aldık. Laboratuar ve atölye alanları gibi tüm eksikliklerimizi tamamladık. Sadece GMKA’dan Uzay Bilim Merkezi inşası için hazırladığımız projeye destek çıkmasını bekliyoruz. Bununla da ilgili girişimlerimiz halen devam ediyor.

PLANETARYUM, UZAY MODÜLLERİ, GÖZLEMEVİ, SERGİ VE ATÖYLE ALANLARI..

GMKA’dan Uzay Bilim Merkezi’nin inşası için hazırladıkları projenin onaylanması halinde 8 ay gibi kısa sürede inşaatı bitirmeyi öngördüklerini ifade eden Rektör Prof.Dr. Erenoğlu; “Uzay Bilim Merkezi içerisinde uzayın derinliklerini izleyebileceğiniz görüntü kalitesi çok yüksek olan küçük ekranlardan oluşan 8 metre çapında Planetaryum tam merkezde olacak. 5 metre çağında gözlemevi kubbesi olacak. Bunların yanı sıra Fuaye alanı, Açık sergi alanları, Müdahale atölyesi, geçişler, sergi alanı, konferans salonu, kütüphane, dev dijital ekranlar, video wall, uydu replikaları, Ay ve Mars Modülleri, Güneş sistemi sergisi, uluslar arası uzay istasyonu sergisi, Bilim küresi, VR uygulama İnfografik uygulaması gibi birçok bilimsel ve eğlenceli alanlar olacak. Öğrencilerimizin ilgisini çekecek İnno, Astro, Doğa ve Mucit adını verdiğimiz atölye alanlarımız olacak” dedi.

“SPOR VADİSİ YAPIYORUZ, TÜM HALKIMIZA AÇIK OLACAK”

ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu ayrıca üniversite içerisinde öğrencilerin yanı sıra vatandaşlarında kullanıma açık olacağı Spor Vadisi yapmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. 49 bin öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Rektör Erenoğlu; “Eğitim ve öğretim faaliyetlerimizin yanı sıra öğrencilerimizin gelişimi içinde çeşitli projelerimizi hazırlamaya devam ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de Spor Vadisi. Üniversitemiz içerisinde 70 bin metrekare alana kurulacak olan Spor Vadisi içerisinde müze ve sergi alanı, kafe ve restaurant, çim amfi, meydan ve etkinlik alanı, spor sahaları, fitness binası, otopark, gezinti yolları, yürüyüş ve koşu parkuru, bisiklet yolu, seyir terası, yağmur suyu toplama alanı ve su öğresi, duyu bütünleme parkı, çocuk oyun alanı, tırmanma duvarı ve kompost işleme alanı olacak. Şehrimize de katkısı olmasını istediğimiz bu projemiz ayrıca tüm halkımızın da kullanımına açık olacak” dedi.

“PROJE BAŞVURULARINDA YÜZDE 250 ORANINDA ARTIŞ SAĞLADIK”

6 Haziran 2023 tarihinde göreve geldiğine dikkat çeken Rektör Erenoğlu bu süre içerisinde ÇOMÜ’nün ciddi başarılara da imza attığına vurgu yaptı. 1 yıllık süre içerisinde ÇOMÜ’de TÜBİTAK Destekli 185 projeye imza atıldığını belirten Erenoğlu, 13’ü yeni olmak üzere 76 kulüp kurulduğunu, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarla 59 protokol imzalandığını, proje başvurularında yüzde 250 oranında artış sağlandığını açıkladı.

1052 KİŞİLİK YURT, YABANCI ÖĞRENCİLER, VETERİNERLİK FAKÜLTESİ

Öğrencilerin barınma sorununu katkı sunmak için 1052 kişi kapasiteli yurt inşaatının devam ettiğini ifade eden Rektör Erenoğlu; ÇOMÜ’de 2600 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim aldığını, yeni öğretim yılında ise TIP olmak üzere nitelikli yabancı öğrencileri özel sınavla kabul etmeye devam edeceklerini söyledi.

Biga’ya kuracakları Veterinerlik Fakültesinin dosyalarının YÖK’e sunulduğunu, Hayvan Hastanesinin ise çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Rektör Erenoğlu; “Veterinerlik fakültesi ve Hayvan hastanesi ile bölgemize önemli katkılar sunacağımıza inanıyoruz dedi. Ezine Gıda İhtisas OSB içerisinde Mükemmeliyet Merkezi de kuracaklarını açıkladı.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç