Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu Dardanos Yerleşkesi Abide Restoranda düzenlenen basın toplantısında basın mensupları ile bir araya gelerek 6 Haziran 2023 yılında göreve geldikten sonra geçen bir yılının genel değerlendirmesini yaptı.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Kareyel Gökkaya, Prof. Dr. H. Levent Dalyancı, Genel Sekreter Oğuz Ünal, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Tanju Güdük, Sinan Karabulgu, Kurumsal İletişim Direktörü Doç. Dr. Ali Emre Bilis, Direktör Yardımcıları Doç. Dr. Onur Tatar, Gökçe Güzel de yer aldığı toplantıda Rektör Erenoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin 49 bin öğrencisi 5 binin üzerinde akademik ve idari personeli ile çok büyük bir aile, 32 yılını bitirmiş köklü bir üniversite olduğunun altını çizerek bir yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

“Uluslararası alanda da söz sahibi olmayı hedefliyoruz”

Rektör Erenoğlu, “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren kamu, özel sektör ve STK’larla 250’nin üzerinde çalıştay yaparak beklentiler, talepler, iyileştirme önerileri konularında fikir alış verişlerinde bulunduk. Eğitim, öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetlerimizi iç ve dış paydaşlarla yaptığımız fikir alışverişlerinden çıkan sonuçlarla güdümlü hale getirerek hep birlikte daha iyisini yapmak için çalışıyoruz. Üniversiteler sadece bilgi aktarmak ve eğitim vermekle kalmaz, aynı zamanda bilgi üretmenin ve topluma katkıda bulunmanın da önemli birer aracıdır. Bu bilinçle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak tüm bölgeye faydası olacağını düşündüğümüz sürdürülebilir bir araştırma ekosistemi oluşturmak için Araştırma Dekanlığını kurduk. Araştırma Dekanlığı ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi planlı ve programlı bir şekilde yürüteceğiz. Bu bağlamda üniversitemizde sürdürülebilir bir araştırma ekosistemini tüm birimlerimizin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Farklı fakülte ve bölümler arasında iş birliğini ve koordinasyonu sağlayarak, araştırma altyapımızı güçlendireceğiz. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı araştırma kurum ve kuruluşlarıyla iş birliklerimizi geliştirerek, uluslararası alanda da söz sahibi olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Son bir yılda üniversitemizin TÜBİTAK başvuruları yüzde 200 Arttı”

Erenoğlu ÇOMÜ’nün akademik başarılarına değinerek, “Bir yıl içinde bu anlamda yaptığımız çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Son bir yılda üniversitemiz büyük bir Ar-Ge atılımına girdi. Tüm birimleri tek tek gezerek tüm akademisyenleri ar-ge süreçlerine katılması için motive edici çalışmalar ve mentörlük hizmeti sunmaya başladık. Amacımız hem ar-ge çıktılarını sayısal olarak artırmak hem de bu çıktıların niteliğini artırmak üzerine oldu. Bilimsel yayınlarımız bir önceki yıla göre %40 oranında arttı. Aynı zamanda bu yayınların dünyaca tanınmış prestijli dergilerde yayınlanan yayınlarda da artışlar sağladık. 100 yakın akademisyenimizi Avrupa Birliği Consarsisuyumlarına dahil ederken 100’ün üzerinde akademisyene mentörlük yaparak proje başvurularını gerçekleşmelerini sağladık. Bir önceki yıla göre üniversitemize kazandırdığımız proje bütçesi %300 arttı. TÜBİTAK başvurularımız %200 arttı” diye belirtti.

“Kent ve sanayi iş birliklerimizi geliştirdik”

“En büyük başarılarımızdan biri de kent ve sanayi ile önemli iş birlikleri geliştirdik” sözlerine dikkat çeken rektör, “Öncesin de bu iş birliklerini yapan hocalarımız var. Biz bunu ilk kez kurumsal anlamda organize bir şekilde yürüttük. Değeri 3 Milyon Euro olan projeler tamamladık. Ulusal anlamda ise 50 Milyonun üzerinde proje başvurusunu tamamlamış olduk. Yaz döneminde ise ulusal ve uluslararası 140 proje başvurusu yapmayı planlıyoruz. Lisans ve lisansüstü projelerde TÜBİTAK 2209-A projelerinde Türkiye’de 9. , 2209-B projesinde Türkiye 11. si olduk. Hedefimiz bu noktadan sonra ilk beşte yer almak. Bunun için de gerekli çalışmaları yoğun bir şekilde yürütüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de Bir İlk: İş Garantili Sualtı Kaynak Teknolojisi Programı!

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Erenoğlu, “Sanayinin, özel sektörün de ihtiyaçları doğrultusunda yeni bölümler ve programlar açtık. En son Denizcilik Meslek Yüksekokulu açtık. Gemi İnşaatı, Sualtı Kaynak Teknolojisi, Mekatronik, Sualtı Teknolojisi, Deniz Liman İşletme ve Deniz Ulaştırma ve İşletme programları ile eğitim verecek olan Denizcilik Meslek Yüksekokulu, çağdaş ve yenilikçi bir eğitim anlayışıyla öğrencilerini sektöre hazırlayacak. Türkiye’de bir ilk olarak Sualtı Kaynak Teknolojisi ile öğrencimiz iş garantisi ile eğitim alacak. İÇDAŞ ile bu bağlamda görüşmeler yapıldı ve üniversitemiz Sualtı Kaynak Teknolojisinden mezun olacak öğrencilerimizin tamamına şuanda iş garantisi veriyor. Bu anlamda kamu, sanayi ve özel sektörden gelen talepler doğrultusunda iş başı eğitim modellerini geliştirdik” dedi.

“Öğrencilerimizin diplomaları 165 ülkede geçerli olacak”

Erenoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Dijital dönüşüm çalışmaları ile kamu yararına optimum fayda elde edeceğimiz çalışmalar yapıyoruz. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle üniversitemizde fiziksel yoklamalar sonlandırılacak ve dijital yoklama sistemine geçilecektir. Bina bilgi sistemi ile hangi binada hangi derslik boş hangi derslikte ders var bunu göreceğiz. Dijital kampüs projelerimizle, öğrenci ve öğretim üyelerinin dijital olanaklardan en üst düzeyde yaralanmasını sağlayacağız. Yükseköğretim kurumlarının hem iç hem de dış kalite standartlarına uygun olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeleri, öğrencilerin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilmeleri açısından kalite ve akreditasyon çalışmaları büyük önem taşımaktadır. 5 yıllık tam akreditasyon almak için yaptığımız çalışmalarda büyük bir yol kat ettik. Bu anlamda hedefimiz 5 yıllık tam akreditasyon alarak yaptığımız tüm çalışmaların çıktıları kalite standartları doğrultusunda olacak. Kabiliyetlerimiz çok daha fazla ve bu kabiliyetlerimizi tescillemiş olacağız. Bir yıl önce 22 olan akredite program sayımız 37 oldu. Hedefimiz her akademik birimin yıllık olarak iki programını akreditasyonu gerçekleştirmesi.”

“Yabancı öğrenci sayımız 2 bin 600”

Erenoğlu çalışmaları öğrenci odaklı yaptıklarına dikkat çekerek, “Uluslararasılaşma çalışmaları açısından yurtdışındaki üniversitelerle yapılan iş birlikleri, değişim programları ve ortak projeler ile kıta coğrafyasından kuzey Amerika’ya, Avrupa ülkelerinden, Asya coğrafyasına kadar geniş bir alanda network oluşturduk. Bu bağlamda uluslararası tanınırlığımız iyi bir noktada. Hedefimiz bunu daha yukarılara taşımak. Yabancı öğrenci sayımız 2600. Bu sayıyı gerekli kalite ve kriterler doğrultusunda yukarı taşıyacağız. 49 bin öğrencisi olan üniversitemizde en büyük iç paydaşımız olan öğrencilerimiz her çalışmamızın odağında yer alıyor. Biliyorsunuz Öğrenci Dekanlığımız, Öğrenci Senatomuzu kurduk. Bu alanlarda öğrencilerimizden gelen önerileri değerlendiriyor ve öğrencimize akademik, sosyal, kültürel her alanda maksimum fayda sağlayacak çalışmaları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Tüm kampüslerimizde öğrencilerimizin faydalanacağı rekreasyon ve spor alanlarını genişletme çalışması yapıyoruz. Terzioğlu Yerleşkesinde 60 dönümlük bir alanda bir Spor Vadisi olarak adlandırdığımız projenin çalışmaları başladı. Spor Vadisinde Dawn Sendromlu ve Otistik çocuklarımızın da faydalanacağı bir parkur planladık. Mezun Bilgi Sistemini kuruduk. En etkili ve en büyük dış paydaşımız olan mezunlarımızla iletişimizi daha güçlü hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor.”

Uzay Bilim Merkezi İle Çanakkale’ye yeni bir destinasyon alanı

Çanakkale’de yeni bir destinasyon alanı açıldığını ifade ederek, “Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nin araştırma altyapısının güçlendirilmesi, çeşitlendirilmesi, şehrimiz ve bölgemizde alternatif ve çekici bir yaşam alanı/destinasyon olması için aynı yerleşkede Uzay Bilim Merkezi Projesi için çalışmalar devam ediyor” diye belirtti.

Basın toplantısında, Üniversitemizin halka açılan penceresi olan ÇOMÜ Üniversite Hastanesi ve Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Basın toplantısı, Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun basın mensuplarının sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.

(Haber Merkezi)

65047 69742 84150 Comu Rektor Ciklama 4

65047 69743 68445 Comu Rektor Ciklama 6

Mesleki Eğitim Merkezi'nde kadro değişikliği Mesleki Eğitim Merkezi'nde kadro değişikliği

65047 69744 16324 Comu Rektor Ciklama 1

65047 69748 96946 Comu Rektor Ciklama 3

Editör: Ahmet Tunç