Tek tipleşmenin tekdüzeleşmesi - 2 Tek tipleşmenin tekdüzeleşmesi - 2

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı'na konuk olan Ortaylı, Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile bir araya geldi. Keyifli tarih sohbetinin yapıldığı ziyarette Ortaylı, Alan Başkanı Kaşdemir’e kitabını imzalayarak hediye etti. Ardından kent merkezinde geçtiğimiz ay açılışı yapılan; ABD, Danimarka, İsveç, Belçika, İsviçre, Hollanda gibi Çanakkale Savaşı’na katılmamış ülkelerde yayınlanan kitaplardan, savaşın tarafı olmuş Newfoundland (Kanada), Malta, Hindistan, Cezayir gibi ülkelerden 1915 tarihinden itibaren 16 farklı dilde yayınlanmış 4541 kitap, 1000’i aşkın süreli yayın bulunan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı buraya adeta hayran kaldı.

Ziyareti Hürriyet gazetesindeki köşesine de taşıyan İlber Ortaylı yazısında; "Gerek Gelibolu Yarımadası’nda gerek Çanakkale tarafında bu mirasın korunması mühim binaların restorasyonu, üniversitesinin yardımıyla faal bilgi edinme merkezleri ve müzeler getirilmesi planlanmalıdır. Galiba şehirde görülebilecek olumsuz gelişmeler de bu şekilde önlenir" ifadelerini de kullandı.

İlber Ortaylı'nın 'Balkan gezisi' başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

ÇANAKKALE SAVAŞLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale kordon boyundaki Whittall Konağı’nı araştırma merkezi olarak düzenledi. Hem bu orijinal binanın korunması, yeniden restore edilmesi hem de ‘Çanakkale muharebeleri’yle ilgili evrakın burada derlenip hem tetkike hem de geniş kitlenin okumasına hazırlanması başarılı bir örnek.

1915’TEN İTİBAREN...

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Araştırma Merkezi’nde Çanakkale muharebelerine katılmamış ülkelerde yayınlanan kitaplardan, savaşın tarafı olmuş İngiltere, Fransa, Malta, Hindistan, Cezayir gibi ülkelerden 1915 tarihinden itibaren 16 farklı dilde yayınlanmış 4541 kitap, 1000 aşkın süreli yayın bulunmakta. Osmanlıca eser, belge, harita, fotoğraf, kartpostal, kartvizit ve pul gibi yazılı/basılı kaynaklarla birlikte Çanakkale muharebelerine katılan askerlerin hayatta iken yayınladıkları ithaflı hatıra kitaplar, orijinal yazılı ve imzalı fotoğraflar araştırma merkezinin en nadide parçalarını teşkil etmekte.

TARİHİN İZLERİ VAR

Nihayet Whittall Konağı Çanakkale şehrinin kordon boyundaki seçme ve nadide binalarındandır. Onun üniversite şehrimizin istifadesine açılan bir merkez olması faydalı bir gelişme.

Çanakkale’nin her köşesi 1914-15 muharebelerinin muhteşem kalıntıları dışında üç bin yıllık bir tarihin izlerini barındırıyor. Bütün bu mirasın gelişen şehrin kurbanı olmaması beklenir. Gerek Gelibolu Yarımadası’nda gerek Çanakkale tarafında bu mirasın korunması mühim binaların restorasyonu, üniversitesinin yardımıyla faal bilgi edinme merkezleri ve müzeler getirilmesi planlanmalıdır. Galiba şehirde görülebilecek olumsuz gelişmeler de bu şekilde önlenir.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç