SAĞLIK

"Karar zolgensma ilacını kapsamıyor"

Resmî Gazete’de yayımlandı: SMA hastalarında ilaca devam için “test sonucunun uygunluğu” şartı kaldırıldı. Yapılan düzenlemeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye'de henüz onaylı olmayan gen tedavisi Zolgensma'yı kapsamıyor. Aileler ise sma hastası çocuklarının kalıcı tedaviye ulaşması için kampanya yapmaya devam ediyor. Aileler, devletten zolgensma ilacı için de destek bekliyorlar.

Dünyada 10 binde bir, Türkiye'de 6 binde bir görülen SMA (Spinal Muskuler Atrofi) hastalığı, omurilikte bulunan hücreleri etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan ilerleyici ve ölümcül bir kas hastalığı. Türkiye'de 2 bine yakın SMA hastası olduğu tahmin edilirken, dört tipi bulunan SMA'da Tip 1 SMA en ağır seyirli olanı.

SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının ilaç giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması için aranan kriterlere ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kullanım onayı ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanacağı bildirildi.

Tedavi süreci devam eden SMA hastası Bigalı Ahmet Alp de 14 aylık kampanya sürecinin ardından zolgensma tedavisi görmek için Dubai'ye gitmişti. Bigalılar Dubai'de tedavi süreci iyi giden SMA hastası Ahmet Alp'ten güzel  bir dönüş bekliyor. Aileler ise sma hastası çocuklarının kalıcı tedaviye ulaşması için kampanya yapmaya devam ediyor. Aileler, devletten zolgensma ilacı için de destek bekliyorlar.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise konuyla ilgili kamuoyunda bir yanlış anlaşılma olduğuna dikkat çekerek iktidara "İnsanlara umut tacirliği yapmayın" diye tepki gösterdi.

Adıgüzel yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün bir haber çıktı, SMA tedavisinde ilaçların devlet tarafından geri ödeme kapsamına alındığına dair. Bu haber yanlıştır. Zolgensma, yani gen tedavisi, ailelerin kampanyalar düzenleyip yardımlar topladığı değil, konu olan. Zaten ödeme kapsamında olan Sprinza isimli ilacın ödeme şartları değişti. Açıklanan bu. Yani kriterler vardı ilacı kullanmayla ilgili, onlarda bir miktar kolaylık sağlandı. Yoksa geri ödeme kapsamına alınan Zolgensma, gen tedavisi değil. İnsanlara umut tacirliği yapmayın. Halbuki bu gen tedavisinin ödeme kapsamına da alınması son derece kolay. Çok yüksek meblağlar değil. Sadece yılda 100 çocuğumuzun faydalanacağı bir tedavi. Bir yılda 46 kere akaryakıta zam yapmışsınız. Bu zamların bir seferde 10 kuruşunu bu çocuklara ayırsaydınız bu çocuklarımız tedavilerden faydalanacak düzeydeydi, ama yapmadınız. Zolgensma’nın tedavisi Türkiye’de mümkün ama Sağlık Bakanlığı buna da izin vermiyor. Burada açıklanan şey, zaten ödeme kapsamında olan Sprinza isimli ilacın ödeme koşullarındaki değişikliktir. Yoksa gen tedavisi geri ödeme kapsamına alınmış değildir.”

SMA-DER BAŞKAN YARDIMCISI DEMİR: BÜYÜK BİR RAHATLAMA YAŞADIK

SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği (SMA-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Soyer Demir Habertürk'e yaptığı açıklamada; "Tebliğe göre ilk dört doz hastaların başlangıç dozu olarak ücretsiz bir şekilde herkese veriliyordu. Problem beşinci doz ve ondan sonraki idame dozlarında başlıyordu. İlaca ilk kez başlayacak hastaları etkilemedi ama solunum problemi devam eden, solunum cihazından ayrılamayan ya da fizik tedavi puanlamasında artış gösteremeyen hastalar bundan faydalanacak. Çocuğu SMA'lı olan bir anne olarak bu karar bizi de, aynı şekilde hastaların büyük bir çoğunluğunu da çok rahatlattı. Hepimizin aklında bir sonraki dozu alabilecek miyiz, çocukta nasıl bir gelişme gösterecek, gelişme testlere yansıyacak mı, puanında artış olacak mı diye düşünüyorduk. Bunlarla ilgili büyük bir rahatlama yaşadık" dedi.

KARAR ZOLGENSMA'YI KAPSAMIYOR

Yapılan düzenlemeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye'de henüz onaylı olmayan gen tedavisi Zolgensma'yı kapsamıyor. Demir, "Kararın Zolgensma ile bir ilgisi yok. Geri ödeme kapsamında bekleyen iki ilaç var; biri Zolgensma, diğeri ise Evrysdi ilacı. Bu ikisi hala geri ödemede bekliyor. Bu karara göre Spinraza ilacının kullanım ilkeleri değişti. Daha önce beşinci doza giderken, solunum cihazından en az dört saat ayrılma ve sonrasında solunum ihtiyacında mutlaka azalma olması bekleniyordu. Fizik tedavide, solunum testlerinde artış olması şartı kaldırıldı. Şimdi geçmişte tedavisi yarım kalan çocuklar tedavilerini alabilecek, daha fazla SMA hastası tedavi görecek" diye konuştu.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Resmî Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalarının tedavisinde kullanılan ilaca devam edilmesinde çeşitli test sonuçlarının uygun olması zorunluluğu aranmayacak.

Buna göre, düzenleme öncesinde SMA hastalarının başlangıç tedavisi sonrasında tedaviye devam edip etmeyeceğinin belirlenmesine yönelik kriterlerin çeşitli testlerle belirlenen skorlamalar üzerinden yapılmasında değişikliğe gidildi.

Bu kapsamda, hastaların ve yakınlarının söz konusu testlerin uygulanması açısından, özellikle Kovid-19 salgını döneminde yaşadıkları zorluk ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla, ilaca devam için söz konusu test sonuçlarının uygun olması zorunluluğu kaldırıldı.

İLAÇ BEDELİNİ SGK'NIN ÖDEDİĞİ HALLER

SMA Tip-1 tedavisinde kullanılan ilaçlar, çocuk nörolojisi uzman hekiminin yer aldığı ilk 4 uygulama için 3 ay süreli, sonraki uygulamalar için 4 ay süreli, SGK tarafından belirlenen üçüncü basamak resmî sağlık kurumlarında düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden "Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu" tarafından verilecek.

"İlaç kullanım onayı" ile SGK'nin belirleyeceği üçüncü basamak resmî sağlık kurumlarında çocuk nörolojisi uzman hekimi tarafından her bir uygulama için ilaç ayrı ayrı reçete edilecek.

"İlaç kullanım onayı"nın ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi hâlinde ilaç bedeli SGK tarafından karşılanacak.

Tescili yapılmış yenidoğan ve çocuk yoğun bakım servisi bulunan, bünyesinde çocuk nörolojisi uzmanının yer aldığı, beslenme ve diyetetik ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin multidisipliner bir yaklaşımla sunulabileceği kurumun belirleyeceği üçüncü basamak resmî sağlık kurumlarında "nusinersen sodium" etken maddesini içeren ilacın kullanılması hâlinde bedeli SGK tarafından karşılanacak.

(Haber Merkezi)