Çanakkale-Balıkesir il sınırları arasında,  Kazdağları çevresindeki altın madenciliği faaliyeti yürüten Zenit Madencilik faaliyet sahasının genişletilmesi talebine bakanlıktan tam da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde onay verildi. 259 hektarlık alanını 380 hektara, yani 535 futbol sahası büyüklüğüne çıkaracak.

“750 milyon lira bağış nereye yapıldı?” “750 milyon lira bağış nereye yapıldı?”

YILDA 142 BİN TON CEVHER ELDE EDECEK!

Zenit Madencilik halihazırda çalışmalarını tarım ve orman arazilerinde dinamit kullanarak yürüttüğü biliniyor. Şirket bu durumu da kendi web sitesinde açıklıyor. Şirket, bölgedeki cevheri çıkartmak için ayda 20 patlatma yapacağı ve yılda 142 bin 103 ton cevher elde edileceğini belirtiyor.

ENDEMİK TÜRLER TEHDİT ALTINDA

4 bin 728 sayfalık ÇED dosyasında yer alan bilgiye göre proje alanı ve çevresinde yalnızca belirli bölgelerde yetişen endemik türler bulunuyor. Bu bitki türleri arasında çakırotu, ak kıskıs, kızılcıkotu ve hoş keten yer alıyor.

535 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN YOK EDİLECEK

Zenit Madencilik’in Kazdağları bölgesindeki altın madeninin kapasitesinin genişletilmesi için onay verilmesine tepki gösteren CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan; “5 Haziran Dünya Çevre Günü.  Havamızı, suyumuzu, içinde bulunduğumuz bu ekosistemi korumak adına bir farkındalık günü. Tam da bugün bizi çok derinden üzen bir haber aldık. Kazdağları’nda siyanürlü çalışma yürüten Zenit Madencilik’in büyüme talebine onay çıkmıştır. Buna göre 259 hektarlık alan 380 hektara çıkacak. Bu ne demek? 535 futbol sahası büyüklüğü demek. Kazdağları, Çanakkale ve Balıkesir sınırında yer alan bütün bir bölgenin akciğerleri gibi işlev gören ve Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağıdır. Ülkemizin en güzel, en cennet köşelerinden biridir. Çok sayıda endemik yani bütün dünyada sadece Kazdağları’nda yetişen dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Kazdağları sayısız kuş ve hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Mitolojide ‘Bin Pınarlı İda’ olarak adı geçen Kazdağları’nın suları ile Çanakkale ve Balıkesir’in bereketli toprakları sulanmaktadır” dedi.

“ÇED RAPORUNU HAZIRLAYAN FİRMAYI KANAL İSTANBUL’DAN BİLİYORUZ”

Kanal İstanbul’a ÇED olumlu raporu hazırlayan firmanın Zenit Madencilik’in ÇED Raporunu da hazırlayan Çınar Mühendislik olduğunu açıklayan Güneşhan; “Bugün Kazdağları’nın yüzde 79’u maalesef maden ruhsatları ile kaplı olmakla birlikte havamız, suyumuz kirleniyor. Müthiş bir talan ve kirletme var, insanlar zehirleniyor. Bu kadar ekolojik yıkım iklim değişikliğinin beraberinde iklim krizini de meydana getirmektedir. Bugün aldığımız haberle bir kez daha anlıyoruz ki, bir örneğini çok yakın zamanda İliç’te yaşadığımız çevre felaketlerinden ders almıyoruz, kendimize ders çıkarmıyoruz. Bu arada ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik’e de hiç yabancı değiliz esasen. Kendilerini Kanal İstanbul’a verdikleri olumlu rapordan dolayı çok iyi biliyoruz. Sizi bir kez daha ve şiddetle uyarıyoruz; Kazdağları’nın üstü altından daha değerlidir. Kazdağları’ndan ellerinizi çekin” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç