GÜNDEM

Köprülülü Hamdi Bey, şehit edilişinin 104'üncü yılında Biga’da anıldı

Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Kaymakam Hamdi Bey, şehit edilişinin 104. Yılında Biga Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Milli Mücadele yıllarında Balıkesir bölgesinden Biga’ya gelerek düşman askerleriyle mücadele edip, bölgedeki asayişi sağlamak için çalışan Kuvayi Milliye Komutanı Köprülülü Hamdi Bey, şehit edilişinin 104. Yılında saygı ve minnetle anıldı. Şehit Kaymakam Hamdi Bey için, 16 Şubat 2024 Cuma günü saat 10:00’da Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma töreni yapıldı.

Çelenk Sunma töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından sona erdi. Törene, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Cumhuriyet Başsavcı Hüseyin Demir, İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Servi, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

Program 10:30’da Biga Şehitliğinde devam etti. Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey'in mezarı başında Kur'an-ı Kerim okunarak mezarına karanfil bırakıldı. 

Kuvayı Milliyeci Köprülülü Kaymakam Hamdi Bey

1886 Tarihinde Vardar'a bağlı Köprülü Kasabasında doğdu. İlköğrenimini Köprülü kasabasında, orta öğrenimini Üsküp idadisinde yaptı. Ardından İstanbul'a gelerek Mülkiyeyi bitirdi. Memurluk yaşamına Kosova'da maiyet memuru olarak başladı. 1912 yılında patlak veren Balkan savaşına kadar bu bölgede kaldı. Balkan savaşı sırasında yedek subay olarak orduya katılıp Sırplara karşı kahramanca savaştı. Daha sonra Edirne'ya gelen Hamdibey Edirne'nin Bulgar kuvvetlerinden temizlenmesinden (10 Temmuz 1913) sonra, Edirne Polis Müdürlüğü İdari Bölüm Başkanlığı, birkaç ay sonra da Edirne'ye bağlı Demirköy kazası kaymakamlığına tayin oldu. 1915'te Malkara Kaymakamlığı, Keşan'dan Balıkesir Sındırgı kazası Kaymakamlığı, oradanda Edremit Kaymakamlığına getirilen Hamdibey 6 Nisan 1919 tarihinde Damat Ferit Hükümeti tarafından azledilmiştir. Azlini müteakip bir süre Ayvalık'ta Ali Çetinkaya'nın yanında, bir sürede Burhaniye'de kalarak bölgedeki dağınık Kuvvay-i Milliye'yi örgütlemiştir.

Önce Ayvalık'ta bulunan Ali Çetinkaya ile, sonra da Bandırma'da bulunan 61. Tümen Komutanı Kazım Özalp ile güç birliği yapmış ve daha sonra Balıkesir'de kurulmuş Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinde faaliyet göstermiştir. Bu sırada Biga Müftüsü Hamdi Efendi'nin Biga'da bulunan Müdafaa-i Hukuk örgütünün desteklenmesi ve var olan kargaşanın giderilmesi hususunda destek talebi söz konusudur.İdarecilikte iyi bir isim yapmış, otoritesi, dürüstlüğü, cesur ve atılgan kişiliği ile öne çıkan Hamdibey, Biga'daki karışık duruma son vermek, Müdafaa-i Hukuk örgütünü güçlendirmek ve Gelibolu yakınlarında bulunan Fransız kuvvetleri denetimindeki Akbaş Cephaneliğine baskın düzenlemekle görevlendirilir.

Hamdibey Biga'da düzeni sağladığı gibiAkbaş baskınının ön çalışma, hazırlık ve planlarını yapar. Nihayet 26 - 27 Ocak 1920'de, 150 vatansever arkadaşıyla cephane baskınını gerçekleştirir. Çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirilir. Ele geçirilen silah ve cephaneyi Milli Kuvvetlere aktarma, ulaştırma gayreti içerisinde olan Hamdibey o sırada Biga'yı basan Anzavur Ahmet ve adamları tarafından Yukarı İnova Köyünde yakalanarak hunharca şehit edilir. Hamdibey ve mücadele arkadaşları Biga şehitliğinde metfundur.

(Haber Merkezi)