Bahçeşehir Koleji'nden Pi Günü kutlaması Bahçeşehir Koleji'nden Pi Günü kutlaması

Ülkemizde üretilen, yetiştirilen ürün ve malların tüketimini arttırmak için her yıl çeşitli etkinliklerin düzenlediği Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor. Biga'da da Diyarbakırlı Ekrem Ergün İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencileri de yerli malı bilinci kazanmak için haftaya uygun bir gün geçirdiler. Sınıfta öğretmenlerinden yerli malı haftasını dinleyen minikler, kuruyemişler, taze meyveler ve yerli malı yiyeceklerle günün tadını çıkardılar.

Yerli Malı Haftası'nın çıkışında 1'inci Dünya Savaşı sonunda oluşan ekonomik buhran dönemi etkili olmuştu. Günümüzde yaşanan ekonomik kriz de yerli malı ve üretimin, üretime dayalı ekonominin önemini gözler önüne seriyor. Sizler için Yerli Malı Haftası'nın önemi ve tarihçesini araştırdık. Yerli Malı Haftası Nedir? Yerli Malı Haftası (Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır. I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Yerli Malı Haftası Neden Kutlanır? Yerli Malı Haftasının amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur. Yerli Malı Haftası Ne Zaman Kutlanır? Yerli Malı Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır ve okullarda Yerli Haftası ile ilgili etkinlikler yapılarak yerli mal tüketiminin önemi anlatılır. Yerli Malı Anlam ve Önemi! Yerli Malı'nın kutlanmasında I. Dünya Savaşı'nın ardından oluşan ekonomik darboğaz sonrası yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmıştır. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı olan İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yapmıştır. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını aktarmıştır. 1946 senesinden itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1983 yılında ise bugünün adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir. Tüm okullarda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilmektedir. Bugünde öğrencilerle beraber şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır.

Editör: TE Bilisim