Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyü yakınlarında tespit edilen Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'ndaki ilk karargahı, 'Mustafa Kemal Yolu Projesi' ile ihya edilecek.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına ithafen Filli Boya'nın destekleriyle hazırlanan proje kapsamında; Atatürk'ün Çanakkale'ye intikalinden başlanarak, Eceabat'taki harp sahasında izlediği 15 bin 600 metrelik yol güzergahı, tarihsel veriler doğrultusunda ziyaret rotası olarak düzenlenecek. Bugün ise projenin lansman toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Program saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 'Mustafa Kemal Yolu' projesinin yapılış aşamaları sinevizyon gösterisiyle davetlilere izletildi.

Festivalin İlk Gününde Murat Boz Coşkusu Festivalin İlk Gününde Murat Boz Coşkusu

“CUMHURİYETİMİZİN 100'ÜNCÜ YILINDA ÇOK ANLAMLI BİR ÇALIŞMA OLMUŞTUR”

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında her şeyin başladığı bu topraklarda çok önemli bir projenin peşine düştüklerini söyleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Cumhuriyetimizi kuran Kurtuluş Savaşı'mızı komuta eden ve Anafartalar'ın da 'Muzaffer Komutanı' olan Çanakkale Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu topraklarda daha iyi anlaşılması, kara muharebelerindeki rolünün daha iyi bilinmesi için 'Mustafa Kemal Yolu'na arkadaşlarımızla başlamaya karar verdik. Çok uzun çalışmalar ortaya koyduk. Çok iyi insanlarla, çok yetkin şahıslarla çalıştık. Tabiri caizse samanlıkta iğne aradık. İğne ile kuyu kazdık. Hiçbir istisnayı, hiçbir ufak detayı atlamadan yüzde 100 doğru olduğuna inanmadığımız bir şeye başlamadan 'Mustafa Kemal Yolu'nu proje olarak tamamladık. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında çok anlamlı bir çalışma olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye gelip, savaştığı, muharebe ettiği günlerde nerede konaklamışsa, askerlerini komuta etmişse, nerede; 'Düşmandan kaçılmaz, süngü tak yere yat', deyip emir verdiğinde; 'Kazandığımız an o andır' dediyse, nerede; 'Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum' dediyse işte o toprakları, o yerleri bulduk ve 'Mustafa Kemal Yolu' projesine dahil ettik. İstiyoruz ki; Çanakkale Tarihi Alana gelenler, bu toprakların nasıl vatan yapıldığını, Cumhuriyetimize nasıl kavuştuğumuz, Atatürk ve arkadaşlarının Mehmetçiğin hangi şartlarda büyük zafere imza attıklarını daha iyi anlasınlar, Çanakkale Ruhu'nu ciğerlerine teneffüs etsinler" dedi.

TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞININ EKİBİYLE GÖZÜMÜZ KAPALI HER YOLA GİDERİZ”

Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ise projenin yürütülmesinde emekleri olan Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve ekibine ayrıca teşekkür ederek; "Biz sanayici olarak ülkemizde ve Avrupa çapında birçok başarılara imza attık, önder olduk. Bu başarılarımızın yanında bu topraklardan kazandığımızı, bu topraklara her zaman verme heyecanını yaşadık. Tüm değerlerimizi, tarihimizi, geleneklerimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yaptık. 5 yıldır başkanımız ve ekibiyle beraber tarifi imkansız heyecan duyarak ülkemize büyük faydalar sağlayacağını inandığımız bir seferberlik hali içerisindeyiz. Bu sene başkanımızla beraber ebedi Çanakkale sponsorluğuna imza attık. Biliyoruz ki; başkanımızın ve Tarihi Alan Başkanlığı'nın ekibiyle gözümüz kapalı her yola gideriz. Bunu çok önemsiyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu beraber 'Mustafa Kemal Yolu Projesi'nin başlangıç noktasına giderek, görevlilerden bilgi aldı.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç