Türkiye'nin her yerinden toplanan berber, kuaför ve güzellik uzmanları geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Lüleburgaz’da yeteneklerini sergilediler. Yarışmaya Biga’dan da CMC CAT Dünya Kuaförler Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı ve Biga Formen Erkek Kuaförü sahibi Yunus Kılıç da katıldı. 35 yaşındaki genç kuaför Kılıç, Türkiye genelinde düzenlenen katıldığı ikinci yarışmada 3’üncü olmayı başardı. Etkinliğin geliri ise işitme engelliler için toplandı. İşitme engelliler yararına düzenlenen yarışmaya ülke genelinden 32 yarışmacı ve deneyimli 42 jüri üyesi katıldı.

KATILDIĞI İKİNCİ YARIŞMADA ÜÇÜNCÜ OLDU

Türkiye genelinde düzenlenen katıldığı ikinci yarışmada üçüncü olduğu için mutlu olduğunu söyleyen Kılıç; “İlk katıldığım yarışma İstanbul’da 2021 yılındaydı. Türkiye 7’ncisi oldum. Puanlamalara girdim. Çok güzel oldu benim için. Benim için aynı zamanda motivasyon oldu. Türkiye’nin her yerinden, işinde başarılı 89 berber vardı. İkinci katıldığım yarışma 2023’te Ocak ayında Lüleburgaz’da gerçekleşti. Türkiye 3’üncüsü oldum. Çoğu profesyonel berber katılıyor bu yarışmalara. Youtube’dan, sosyal medyada izlediğim berberler. İlk gittiğimde çok moralim bozuldu. Bu kadar başarılı berberle yarışmak beni mutlu etse de, çok da korktum açıkçası. Yarışmalarda 20-25 dakika süre veriyorlar. Hızlı olman gerekiyor. 15 jüri var. Her jürinin ne istediğini bilmek zorundasın. Mankeninin giyimine, yüz hatlarına, saçına göre, vücut hatlarına göre modaya uygun bir saç kesimi bekliyorlar sizden. Bu da kolay bir iş değil. O atmosfere göre bir şeyler yapıyorsun. Mankeni kendin seçiyorsun. Ancak önceden hazırlık yapabilmen mümkün değil. O yüzden kolay iş değil. İlk gittiğim yarışmanın geliri kanser hastalarına bağışlandı. Çok güzel para toplandı. Çok mutlu oldum. İkinci katıldığım yarışmada 3’üncü olmak beni çok mutlu oldu. Dünya yarışmalarına katılma hakkı elde ettim” dedi.

formen6

“ÇOK SAYIDA EĞİTİM ALDIM”

Çocuğu için kendini geliştirdiğini ve mesleğini hakkıyla yapabilmek için çok sayıda eğitim aldığını söyleyen Kılıç; “Aslen Erzurumlu’yum. Anne tarafım Bigalı. Bursa okudum. Orada büyüdüm. Makine Ressamlığı Anadolu Teknik Lisesi’nde okudum. Hem de berberlik yapıyordum. Bu işi çok sevdim. Bu iş bana genç yaşımda para ve çevre sağladı. Böyle olunca okulu bıraktım. Bu işe devam ettim. Sonrasında Biga’ya geldim. Biga’dan evlendim. Biri kız 5 yaşında, biri erkek 12 yaşında, iki çocuğum var. Onların eğitimiyle ilgileniyoruz. Aslında çocuğum için çok istedim ben bu işi. Ülkenin durumunu biliyoruz. Bu ülkede okumak tek başına yeterli değil. Okumuş olmak kendini geliştirmek anlamına gelmiyor. Bu ülkeye çok zarar verdiler. Ben okumaya karşı değilim. Okuduğunu anlamak da önemli. Ben de ülke çapında yarışmalara katılıyorum. Bu yarışmalara katılmak başlı başına bir eğitim süreci gerektiriyor. Belge almak gerekiyor. O belgeleri almak için çalışmak gerekiyor. Ben de bu sürece kendimden başladım. Eğitimler aldım. Biga’ya, Çanakkale’ye ne katabilirim diye baktım. Antalya’da, Bursa’da, İstanbul’da işinin ehli eğitimcilerden dersler aldım. Bu da tabi maddi bir kaynak da harcamayı gerektiriyor. Olanaklar istiyor. Elimden geldiğince eğitimler aldım. Bu eğitimler sonunda ise ülke çapında yapılan yarışmalara katılma hakkı kazandım. Kendimi geliştirdim” ifadelerini kullandı.

formen5

“ÜMİT DAVALA TRAŞIYAL BAŞLADIM MESLEĞE”

Mesleğe başlangıcının da 2000’li yıllarda dünya kupasında oynayan Ümit Davalı’nın traşıyla başladığını anlatan Kılıç; “Bursa’da 2002-2003 yıllarında Dünya Kupası maçlarındaki Ümit Davala traşıyla elimde makine tutmayı öğrendim. İlk işe başladığım güzel zamanlardı. Hatta arkadaşlarımı traş yapardım. Babaları döver geri gönderirlerdi. Ümit Davala traşı yapar gönderirdim evlerine. Babaları döver geri gönderirlerdi. Bu kez de saçlarını sıfıra vururdum. Makine tutmayı böyle öğrendim” dedi.

“YARIŞMALARI ÖNEMSİYORUM”

Dünya kupasına katılmak istediğini söyleyen Kılıç; “Bu yarışmalar bana kendimi görme fırsatı tanıyor. Bu yarışmaları önemsiyorum. İyi iş çıkarmak beni mutlu ediyor. Müşterilerimin mutlu olduğunu görmek beni heyecanlandırıyor. Ben bu işi yapıyorsam, en iyisini yapmalıyım. Eğitimlerimi aldım. Dünya birincisi bir ağabeyim var İstanbul’da. Eren Çınar kendisi. Bana çok destek oluyor. Onun sayesinde de oldu bu başarılar. Özellikle çocuğuma bir şey katmak için yapıyorum bu işleri. Kesinlikle çocuğuma bu işi öğreteceğim. Kendisinin hedefi elektrik elektronik mühendisi olmak istiyor. Ama hem derslerinde hem de burada da çok başarılı. Gördüğünü uygulayabiliyor. İşi de seviyor. Ona da erkek kadın eğitimleri aldıracağım. Beni sollayacağını biliyorum. O potansiyel var. Ben 35 yaşındayım. Bir 10 yılım da var meslekte. Bu eğitimleri tamamlayarak mesleğimi sürdürmek istiyorum” dedi.

Biga’da hastalık kontrolleri devam ediyor Biga’da hastalık kontrolleri devam ediyor

formen3

“8 YIL BEKLEDİM”

Küçük Köprü Sokak’taki işyerine geçmek için 8 yıl beklediğini söyleyen Kılıç; “Benim dükkanım Pabuç Izgara’nın yanındaki pasajdaydı. İlk orada açtım. Dükkan bulamadım Biga’da. Bu açtığım dükkanı da 8 yıl bekledim. Pasajdayken çok görülmüyordum. Kendi arkadaş çevrem yetiyordu. Şimdi daha görünür oldum. Bizi bilmeyenler bilmeye başladı. Sokak çok hareketli. İnsanlar tavsiye etmeye başladı. Bana traşa gelemeyip, berberini bırakamayan ama çevresine tavsiye edenler var. Biga’da var böyle bir şey. Herkesi çay içmeye beklerim. Sosyal medyadan bizi takip edebilirler. Biz işimizi elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Tunç)

formen4

formen2

Editör: Ahmet Tunç