Son yılların egzersiz trendi reformer pilates, standart pilatesten farklı olarak pilates reformer makinesi kullanılarak yapılıyor. Mat temelli pilatesten daha yoğun ve dinamik olan reformer pilates, egzersiz çeşidinin geniş olmasıyla da özellikle kas yapısını güçlendiriyor. Peki tam olarak reformer pilates nedir?

Ne işe yarar ve neden yapmalısınız? Yakından bakalım… Reformer pilates nedir sorusu ile başlayacak olursak; Reformer pilates aleti ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında yaralı askerlerin yatakta tedavisi için Joseph Pilates tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Duvarlara ve yataklara takılan yaylar ile hastalara yaptırılan egzersizler, günümüz reformer aletinin ilk denemeleri olmuştur. Bu denemelerle hastalar yataktan kalkmak zorunda olmadan iyileşmişlerdir. Bu durum aslında reformer pilates ne işe yarar sorumuzun da basit bir cevabıdır.

Reformer pilates, özellikle eklemlere aşırı yük bindirmeden güçlü kas yapısı oluşturmada avantajlı bir yöntemdir. 100 ayrı egzersiz yapılmasına imkan veren reformer pilates aleti sayesinde kas dayanıklılığı, laktat toleransı, periferik eklem stabilitesi, kas kuvveti, denge, koordinasyon gibi sporcular için önemli konular üzerinde çalışılabilmektedir. Reformer pilates hareketleri vücudun belirli bölgelerini çalıştırmaktadır. Ayrıca rehabilitasyon amaçları için kullanılan reformer pilates egzersizleri, kişinin yatay bir hareket düzleminde egzersiz yapmasına ve bacakları boyunca ağırlık yüklenmesine izin vermediği için eklemlerin yenilenmesi ve güçlenmesi açısından önemlidir.

Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmanın yolları Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmanın yolları

REFORMER PİLATES EGSERSİZLERİNİN FAYDALARI

Reformer pilates egzersizleri ve hareketlerinin temel amacı; vücudun esnemesini sağlamak, tüm kas gruplarını harekete geçirmek, denge merkezini düzetmek ve yağ yakımını kolaylaştırmaktır. Ayrıca kas, eklem ve sırt ağrılarını azaltmak; kişiye esneklik ve koordinasyon becerisi kazandırmak da amaçlanmaktadır. Bu nedenle çok yönlü ve faydalı bir egzersiz sistemidir.

Reformer pilates, bu amaçlarını sistemli çalışma bütünüyle gerçekleştirir. Ayrıca reformer pilatesin yararları: Kişiye daha iyi bir duruş, zarafet ve esneklik kazandırır. Sırt ve bel ağrılarını hafifletir. Reformer pilatesin avantajları arasında özellikle çalışanların en çok faydalanacağı madde budur. Egzersizler, güçlü kemikler oluşturmak için yeterli direniş ve hareket çeşitliliği sağlar. Yıpranmadan uzun, kuvvetli kaslara ulaşmanın anahtarlarından biridir. Aletli pilatesin yararları arasında güçlü kas sistemi oluşturmak vardır.

Aletli pilatesin avantajları arasında bölgesel çalışabilme imkanı da gelir. İncelmek istediğiniz bölge üzerinde sıkı bir çalışma yaparak forma girebilirsiniz. Reformer pilates sayesinde eklemlere daha az yük biner.

Reformer pilatesin yararları arasında hızlı yağ yakmak da vardır. Kalori yakma oranınız artar ve kaslarınız güçlenir. Kan dolaşımını hızlandırır. Reformer pilatesin avantajları arasında rahat uygulanması da yer alır. Yer çekiminin daha az hissedilmesinden dolayı egzersizler rahatlıkla uygulanır. Aletli pilatesin yararları arasında alt karın kaslarını güçlendirmesi de yer alır. Özellikle doğum sonrası göbek sarkıklığından şikayeti olanlar için iyi bir çözüm olacaktır. Omurga kaslarını çalıştırarak duruşu düzelten reformer pilates, kambur duruşu düzeltir.

Reformer pilatesin yararları arasında sporcular için de maddeler var elbette. Aletli pilates sporcularda sakatlanma riskini en aza indirir. Reformer pilates faydaları arasında boyun ve bel fıtığı riskini azaltması da yer alır. Aletli pilates yapanlar doğru nefes almayı da öğrenirler. Tüm kas grubu çalıştığı için vücut orantılı bir şekilde şekle girer. Reformer pilatesin avantajları arasında bel ve karın görünümüne de yararı vardır. Güçlü bir karın ve güçlü bir bel oluşturur. Kişinin dayanıklılığını arttırır. Reformer pilatesin faydaları arasında konsantrasyon yeteneğini güçlendirmesi de yer alır. Aletli pilates aynı zamanda stresi de azaltır. Kan dolaşımı hastalıkları ve eklem rahatsızlıkları oluşmasını engeller.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray)

Editör: TE Bilisim