Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi 100 yıldan fazladır kaçakçılık yollarından birisi olarak biliniyor. Osmanlı zamanında; buğdayın yurtdışına satışının yasaklanması ile başlayan kaçakçılık, 1940’lı yıllarda tütün, 1960’lı yıllarda silah, 1980’li yıllarda ise uyuşturucu kaçakçılığı ile anılıyordu. Bunun en önemli sebepleri ise Yunanistan adalarına ile uluslar arası deniz yoluna yakın olması idi. Sınır kapılarından önlenen kaçakçılık faaliyetleri yıllarca Ayvacık’ın sahillerini alternatif yol haline getirdiği biliniyor.

UMUDUN YOLU AYVACIK’TAN GEÇİYOR!

Suriye’de çıkan iç savaş sonrasında ise; insan kaçakçılığının rotası haline geldi. Bugün bile Türkiye’de en yoğun insan kaçakçılığı vakalarının yaşandığı bölgelerin başında Ayvacık geliyor. Suriye iç savaşının başlaması ile organizatörlerin umut tacirliği yaptığı Ayvacık kıyılarında ise bugün artık Suriyelilerden daha fazla Afgan, Pakistan ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinden yasadışı yollarla gelen göçmenlerin Avrupa’ya kaçış güzergahına dönüşmüş durumda. Jandarma, Deniz Kuvvetleri ve Emniyet müdürlüğü ekipleri her yıl binlerce kaçak göçmeni ya kıyılarda yakalıyor yada denizde boğulmaktan kurtarıyor.

2022 YILINDA ÇANAKKALE SURİYELİLERE KAPATILMIŞTI

23 Şubat 2022 tarihinde Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından, Suriyelilerin Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için “seyreltme” uygulandığını açıklamıştı. Bakanlığın açıkladığı plan gereğince; Suriyelilerin bir mahallede, ilçede adeta gettolaşmalarına müsaade edilmemesine, Yabancı nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşmasına izin verilmemeye başlandı.

Hayata geçen “Seyreltme” uygulaması kapsamında yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatıldı. Aralarında Çanakkale’nin de bulunduğu Suriyeli nüfusun yoğun olduğu ilk 16 il dahil olmak üzere, 52 ilde toplam 800 mahalle, İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı. Ayrıca; kayıt kapama dışında atılan ikinci adımda ise yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştirilmesine başlanmıştı.

ÇANAKKALE’DE 5 BİN 106 SURİYELİ’NİN KAYDI VAR!

23 Şubat 2022 tarihinde Çanakkale’de Suriyelilere kayıtlar kapatıldı. O günden bugüne kadar ise; yakalanan hiçbir Suriyelinin kaydının Çanakkale’ye yapılmadığı gibi, kayıtlı oldukları illere geri gönderilmelerine başlandı. Kayıtsız olarak yakalanan Suriyeli göçmenler ise; Geri Gönderme Merkezlerinde işlemleri yapıldıktan sonra diğer illerde bulunan toplama kamplarına gönderiliyor. 2022 Şubat ayından bu yana Çanakkale’de Geçici Koruma Kapsamı altındaki Suriyeli sayısı ise 5 bin 106 olarak geçerliliğini koruyor.

ÇANAKKALE’DE İKAMET EDEN YABANCI SAYISI BELLİ OLDU!

Çanakkale Valiliği İl Göç İdaresi geçtiğimiz günlerde son verileri yayınladı. 29 Eylül 2023 tarihinde güncellenen verilere göre; halen Çanakkale’ye kayıtlı 5 bin 106 Suriyeli kayıtlı bulunurken Çanakkale’de oturma izni bulunan yabancı sayıları da açıklandı.

FETÖ/PYD Firarisi Çanakkale’de Yakalandı FETÖ/PYD Firarisi Çanakkale’de Yakalandı

İl Göç İdaresi verilerine göre; Çanakkale’de ikamet izni verilen yabancı sayısı 3 bin 489 kişi. Bunların içerisinde kaçının Suriyeli, kaçının Afgan veya Rus-Ukrayna savaşından kaçan insanlar olduğu ise bilinmiyor. Ancak Çanakkale’de geçtiğimiz yıllarda sayıları 200’ü bulan İran uyruklunun yanı sıra Ukrayna’dan gelip Çanakkale’de yaşayanlarında olduğu biliniyor.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç