Bir hafta içerisinde rekor üstüne rekor kıran benzin ve mazot zamları sonrasında Çanakkale’de faaliyet gösteren servisçiler akaryakıt zamlarına dayanamadıklarını ilan ettiler. Tüm kapıların yüzlerine kapandığını ifade eden servisçiler kontak kapatmak üzere olduklarını ilan ederken; Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve akaryakıt istasyonu sahibi Volkan Temiz, akaryakıt bayilerinin artan maliyetler ve düşük kar marjı nedeniyle zarar ettiklerini açıkladı!

Çanakkale’de Taşımalı Eğitim Sisteminin yükünü çeken servisçiler eylem yaptı. Artan akaryakıt zamları nedeniyle çaresiz kaldıklarını ifade eden Servisçiler, Sorunları çözülemeyen ve tüm kapıların yüzüne kapandığı, artık akaryakıt zamlara dayanamadıklarını belirten Çanakkaleli şoför esnafı Cumhurbaşkanına seslendi. “Artık Dayanamıyoruz” ve ÖTV’siz akaryakıt istiyoruz” dediler.

“TAŞIMALI SİSTEM İÇİN VERİLEN EK DESTEK SADECE YÜZDE 9”

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir “Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına hiç durmadan her gece zam geliyor.  Biz bu işin içinden çıkamaz olduk.  Akaryakıt fiyatlarına erişemez olduk.  Milli Eğitimin taşımalı eğitimi vardı sezon başında 2021-2022 yılı eğitim öğretim ihalesi vardı, oradan ihale aldık.  Arkadaşlarımız ihaleyi alırken akaryakıt ücreti 6,90’dı, 7 lira diyelim. Bugün 20 küsur lira olmuş ama biz hala aynı fiyata öğrenci çekiyoruz.  Aldığımız para bırakın aylık günlük akaryakıt paramıza yetmiyor.  Bu konu ile ilgili geçen hafta 4 Milletvekilimize yazı yazdım.  Milli Eğitim Altyapı Hizmet Genel Müdürlüğüne, Genel Merkezimize Federasyonumuza yazı yazdım 4 aylık bir hesaplama yapmışlar, akaryakıt ek zammı verecekler diye Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayında kestiğimiz faturanın %9’u, yani 10 bin TL Fatura kesmişsek 900 TL vermişler. 900 TL bizim bir depo akaryakıtımızı doldurmuyor. Yani bizimle dalga geçer gibi. Bu ayların yeniden hesaplanması için de yazı yazdık.  Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarının hiçbir hesaplaması yapılmadığı gibi ‘Şu kadar ücret vereceğiz’ diye yazılı bir açıklama da yok” dedi.

“ÜCRETSİZ BİNİŞLER GÜNLÜK 6-7 BİNE ULAŞTI, DESTEK YETMİYOR”

Özel Halk Otobüslerindeki soruna da değinen ve akaryakıt fiyatlarının yanı sıra ücretsiz binişlerin de her geçen gün arttığını buna rağmen verilen desteklemelerin aynı olduğunu belirten ve verilen desteklerin kişi başı olması gerektiğini söyleyen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir “Biz gerçekten çok mağduruz. Arkadaşlarımızın çoğu ‘kontak kapatalım’ diyor.  Kimisi ‘Öğrencileri çekmeyelim’ diyor.  Ama bu öğrenciler de bizim öğrencilerimiz.  Okulların bitmesine iki ay kaldı. Bakalım bu iki ay da dayanabilecek miyiz. Yine 2018’de Halk otobüslerine verilen bir destek vardı 65 yaş üstü vatandaşlara ve özürlü vatandaşların bedava binişleri ile ilgili.  20218’de mazot ortalama 5,5 TL’ydi bugün 20 TL ve hala daha 800 TL Destek oluyor.  Bu konuda da tüm girişimlerimize rağmen bir iyileştirme yok. Cuma Günü ve Pazartesi günü Halk Otobüslerine günlük bedava binişler 6-7 bine ulaşıyor.  Diğer günlerde de 5 binin altına düşmüyor ve bize hala 800 TL destekleme veriliyor.  Bunların kişi başı destekleme olması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm müracaatlarımız bunlarla ilgili” dedi.

“ÖTV’SİZ AKARYAKIT İSTİYORUZ”

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, artık işin içinden çıkamadıklarını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ÖTV’siz akaryakıt için çağrıda bulundu. Demir “Biz artık dayanamaz olduk.  Bir Kamyoncu esnafı yükünü sarmaya gidip gelene kadar zam geliyor.  Bizim şehrimiz öğrenci şehri, kamyoncu arkadaşlarımız ‘öğrencilerin iki tane çekyatını taşımak için fiyat vermeye utanıyoruz’ diyor.  Fiyat veriyor öğrenci ‘Ben para veremem’ diyor.  Biz çok mağduruz ve Cumhurbaşkanımıza buradan sesleniyoruz.  Biz ÖTV’siz akaryakıt istiyoruz.  Artık bu işin içinden çıkamaz olduk.  Devletimiz çalışan ticari araçlara ÖTV’siz Akaryakıt vermesini istiyoruz” dedi.

“ARTIK DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş' de yaptığı açıklamasında akaryakıt artışlarına ve ücretsiz yolcu taşıma ücretlerine değinerek “Bu Mazot zamları gerçekten tahmin edilmeyecek kadar yükseldi. Bunun yanında %300 civarlarında lastiğe, yedek parçaya zam geldi.  Fakat hükümetin özellikle 65 yaş üstüne 2018’den beri 4 yıldır hiçbir arttırma yapmadan devam ediyor. Araç başına aylık 800TL veriliyor. Ancak bu araçlar bir günde 800 TL’lik yolcu taşıyor.  Yani bu vatandaşları bir 29 gün cebimizden taşıyoruz.   Bu esnaf buna dayanamaz.  O kadar yazışmalarımız, girişmelerimiz oldu ‘bugün, yarın’ deniliyor ama hiçbir şey olmuyor.  Artık Dayanacak Gücümüz Kalmadı. Belediye kilometre bazında destek vermeye çalışıyor fakat iki kere mazot zammı geldiğinde maalesef o da tükeniyor.  Hükümetin bu işe bir çare bulması lazım yoksa halkı taşıyacak durumumuz kalmayacak” dedi.

“ARTIK FİYATLARI ARTTIRMAK DA ÇÖZÜM OLMUYOR”

Öztur Personel ve Öğrenci Servisi İşletmecisi Selami Candan ise yaptığı açıklamada fiyat arttırmaların çözüm olmadığını belirterek “Okullarımız açıldığında mazot başkanımızın dediği gibi 7 TL idi. Şu anda 20 TL. Bizim giderimiz sadece mazot değil. Asgari ücrete gelen fark var. Lastik ve yedek parçaya gelen fark var. Çok korkunç rakamlar.  Buradaki arkadaşlarımızın çoğu sanayiye borcunu ödeyemiyordur. İnanın, artık sanayiye gidemiyoruz. Çok zor durumdayız. Fiyatları arttıralım. Fiyatları arttırmak da çözüm olmuyor artık.  Çünkü insanlar servis kullanmaz ve oranımız düşüyor.  Biz işin içinden çıkamıyoruz. Buna derhal çözüm bulunması ve bu sektörün desteklemesi lazımdır. Nasıl yatlara, katlara mazot veriliyorsa bize de verilmesi lazım. Bunun çok zor olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“YAŞLILARIMIZI SEVİP SAYARKEN NEFRET EDECEK KONUMA GELDİK”

Halk Otobüsleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Rezai Kayhan ise “Bizim 2008 yılı yılbaşından önce aldığımız lastikler 5 bin 700 TL en ucuzdu.  20 TL’ye aldığımız yağlar şu anda 60 TL artı KDV yani %300 arttı burada. 150 TL’ye aldığımız bir balata 500 TL olmuş.  Başkanımız biraz mütevazı davranıyor ama günlük 30 bil TL bedava biniş var.  Bu da ayda 900 Bin TL bedava biniş yapar.  Her yere gittik kanallara çıktık. Sorun halledilecek deniyor ama daha çözüm göremedik.  Yaşlılarımızı sevip sayarken nefret edecek konuma geldik.  Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bugün Antalya ve Isparta kontak kapattılar. Bizim kapatmamız da yakındır”  dedi.

AKARYAKITÇILAR DA KAPANMANIN EŞİĞİNDE..!

Alişan Biga pirinci tadımı yaptı, altın ödüllü yarışmaya davet etti Alişan Biga pirinci tadımı yaptı, altın ödüllü yarışmaya davet etti

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve akaryakıt istasyonu sahibi Volkan Temiz, akaryakıt bayilerinin son dönemde artan maliyetler ve düşük kar marjı nedeniyle zarar ettiğini belirterek, bayilerin faaliyetlerini devam ettirebilmesi için kar marjlarının arttırılmasını ve enflasyona karşı da korunması gerektiğini ifade ederek; “Akaryakıt ürünlerine peş peşe yapılan zamlara karşın bayilere litre başına yansıtılan kar marjı değişmemiş, yüzdesel olarak bakıldığında düşmüştür. Şu anki enflasyon ile birlikte elektrik, asgari ücret gibi kalemlere gelen artışlar istasyonlarımıza artı yük getirerek zarar ettirmektedir” açıklamasında bulundu.

Volkan Temiz yayınladığı açıklamasında; “Ülkemizde 14.000 civarında akaryakıt bayii var ve bu sektör ciddi bir istihdam yaratıyor. Satışlarımızın azalması ve işletme sermayelerinin erimesi ile pek çok bayii kapanma riskiyle karşı karşıya kalmış olup, işletmelerin kapanması halinde işsizlik oranı artacaktır” dedi.

 “İNDİRİMİ YAPAN ŞİRKETLER İNDİRİMLERİ KENDİ KAR MARJLARINDAN KARŞILAMALIDIR.”

Temiz, akaryakıt bayilerinin sorunlarını ve çözüm önerisi olarak taleplerini şöyle dile getirdi; “Dağıtım şirketleri indirim yaptığında bunu bayilere yüklüyor. İndirimi yapan şirketler indirimleri kendi kar marjlarından karşılamalıdır. Mevzuatlarımız zaten çok ağır, bizlere sürekli maddi yükümlülükler getiriyor. Kredi kartı alışverişlerinde komisyon yükü bizim üzerimizde ve yüksek. Kredi kartlarındaki komisyon bayilere yüklenmemeli, yüzde 50'sini bayiler, yüzde 50'sini dağıtım şirketleri karşılamalıdır. Sürekli dile getirdiğimiz diğer bir konu ise KDV'nin ÖTV'ye dahil edilmesi veya KDV'nin indirilmesidir. Nakliye ücretlerinin kar payının içinde yer alması bayileri mağdur etmektedir. Nakliye ücretleri kar payından ayrı olarak verilmeli ve bu ücret kilometre bazında hesaplanmalıdır.”

(Kaynak: Aynalı Pazar Gazetesi)

Editör: Ahmet Tunç