Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'na dayanarak turizm işletmesi belgesi almayan tesislerin faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Türkiye'nin dört bir yanındaki otellerin ruhsatları Bakanlık tarafından paylaşılan yazı kapsamında iptal edilecek. Bu durum aylardır turizm sezonunun açılmasını bekleyen birçok işletmeyi kapanma noktasına getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 02.07.2024 tarihinde kamuoyuna duyurduğu karar kapsamında Türkiye genelinde yer alan toplam 2426 otelin ruhsatı, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesine dayanarak iptal ediliyor.

BAKANLIĞIN RESMİ YAZISI: “BELGENİZ YOKSA..”

Bakanlık tarafından paylaşılan yazı şu şekilde; “2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinde yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde Bakanlığımızdan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu tutulmuş, bu belgeyi yasal süre içerisinde alamayan konaklama tesisleri ile basit konaklama turizm işletmesi belgesi bulunmayan tesislerin faaliyette bulunamayacakları; kanunda belirtilen süreler içerisinde turizm işletmesi belgesi almayan konaklama işletmelerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptal edileceği düzenlenmiştir.”

LİSTEDE BULUNMAYAN OTELLER “FAALİYETLERİNİ DURDURACAKLAR”

Bakanlık tarafından paylaşılan listede yer almayan işletmeler hakkında alınan karar ise şu şekilde; Bakanlığımıza iletilen ve yapılan ön incelemede belgesi bulunmadığı tespit edilen yazımız ekli listede bilgileri yer alan tesisler ile bu liste dışında olup da Turizm İşletmesi Belgesi ve Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi bulunmayan işletmelerin yasal olarak faaliyette bulunmaları mümkün olmadığından, bu işletmelerin reklam, tanıtım, pazarlama ve satışlarının yapılmaması ve yapılan var ise tarafınızdan ivedilikle kaldırılması gerekmektedir.

“Biga Fuarı bu yıl seviye atlayacak” “Biga Fuarı bu yıl seviye atlayacak”

YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2426 otelin ruhsatının iptal edilmesine dair alınan kararı kamuoyuna ve gerekli yerlere açıkladığı resmi açıklamasında aynı zamanda alınan kararlar kapsamında işletmelerin söz konusu kararlara uymaması durumunda yasal işlem başlatılacağı da bildirdi.

BOZCAADA BELEDİYESİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI!

Çanakkale’de başta Bozcaada ve Gökçeada olmak üzere birçok turizm tesisi de işletme belgesi olmadığı için kapanma aşamasına geldi. Bozcaada da turizmcilerin mağduriyetlerini önlemek amacıyla Belediye Meclisi olağanüstü toplandı. Bakanlığın ruhsatsız konaklama işletmeleriyle ilgili işlem yapılmasını talep etmesinin ardından toplanan mecliste, yoğun turizm sezonu boyunca Bozcaada’da devam eden konaklama ve hizmet taleplerinin aksamaması açısından yapılan ‘çalışma ruhsatı’ işletme başvurularının temel kriterlerin sağlanması ve devam etmekte olan “Koruma Amaçlı İmar Planı” çalışmalarının onaylanmasıyla yürürlüğe girecek, ‘konaklama’ şartlarına aykırı olmamak koşuluyla uygun görülmesi tüm meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Bozcaada Belediye meclisinin aldığı karar, Bozcaada'daki turizm faaliyetlerinin düzenli bir şekilde devam edebilmesi ve ruhsatsız konaklama işletmeleriyle ilgili yaşanan sorunların çözümü için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

ÇTSO MECLİSİNDE KONU TURİZM OLDU

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası(ÇTSO) 2024 yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündem Çanakkale Turizmi oldu. Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; turizmde yaşanan sorunlara dikkat çekerek; “İç pazarda artan maliyetler ile döviz kurları arasında sıkışan ihracatçılarımız, küresel rekabette ciddi zorluk yaşamaya devam etmektedir. Bu durum ülkemizin lokomotif döviz sağlayan sektörlerinden biri olan turizmde de yaşanmaktadır. Türkiye Turizmi maliyetlerdeki artış oranının döviz kurlarına yansımamasına bağlı olarak artan satış fiyatları ile fiyat rekabetindeki avantajını kaybetmiş gözükmektedir. Türkiye’de turizm sektöründe 2024 yılında da yeni rekorları kırılması beklenirken turizm sektör temsilcileri gerek yüksek enflasyonun yarattığı maliyetler gerekse "pahalı ülke" algısı nedeniyle hedeflerin zora sokulduğunu ifade etmektedirler” ifadelerini kullandı.

“KANUN 2021 YILINDA ÇIKMIŞTI”

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, günü birlik konaklama tesislerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek; “21 komitenin içerisinde yüzlerce sektör var. Bir tanesi de günübirlik konaklama tesisleri. Yanlış hatırlamıyorsam 2021 yılında bir Kanun çıkmış konaklama tesislerinin belgelendirilmesi ile ilgili. Düşünce çok güzel, eleştirdiğimiz nokta şu; bu Kanun 2021de çıkmış gerekli İl Müdürlükleri üyelerimize bilgilendirmeleri yapmışlar. Biz Oda olarak üyelerimize bilgilendirmelerini yapmışız. Çünkü birden olunca üyeler hemen saldırıyor. Bizi kapatıyorlar bize şöyle oluyorlar çıkıyor üyelerimize bu bilgilendirmeleri yapmışız. 2021'de çıkan Kanun bayramda güneydeki tatil yörelerimizden birinin kumsalında olan bir olaydan dolayı gündeme geldi” dedi.

“ESNAFIN TAM İŞ YAPACAĞI ZAMAN..”

Turizm sezonuna hazırlanan işletmelerin birçok hazırlık yaptığını ancak şimdi kapanma aşamasına geldiklerine dikkat çeken Semizoğlu; “Hemen bir anda tabiri caizse kıyıda adamın pazarı adamın hasadı adamın tam iş yapacağı zaman. Vay senin belgen eksik. Benim üyem hatasız demiyorum. Benim üyem hatalı da, bunu zamanında uyarsak adama da bir şey yapsak bir boşluk versek birden kapatmasak. Buzdolabı ağzına kadar yiyecek içecek dolu, servis bekliyor. Adam satacak, borcunu ödeyecek. Biraz daha empati duymalarını istiyorum. Kesinlikle çıkan Kanunu göz ardı etmelerini istemiyorum. “Kardeşim ben bu hafta geldim, haftaya kadar sen işini tamamla veya 10 gün sonra tamamla 10 gün sonra yoksa kapatırım” derlerse daha iyi olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Kaynak: https://canakkaleaynalipazar.com/bakanligin-karari-turizmi-bitme-asamasina-getirdi/24694/