Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin Seçimli Genel Kurulu bugün Biga Kaymakamı Erdinç Dolu başkanlığında Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu'nun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla toplantı başladı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çanakkale İl Koordinatörlü Hasan İskender toplantının başında köy muhtarlarını yapılacak yatırımlarında alabilecekleri destekler hakkında bilgilendirdi.

Sunum sonrası konuşan Biga Kaymakamı Erdinç Dolu; "Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen tüm vatandaşlarımıza devletimiz cömert, ciddi hibe programlarını açıyor" dedi.

2021 yılında Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği 27 milyon 801 bin 456 lira 8 kuruş gelir elde ederken; 26 milyon 716 bin 575 lira 13 kuruş gider gerçekleştirdi.

TAVAN FİYATA ZAM TALEBİNE ONAY ÇIKMADI

Köy içme suları kullanım, bakım, onarım ve işletme ücretlerinin görüşmeleri sırasında Ramazanlar Köyü Muhtarı Zihni Şenkal'ın köylerde kullanılan suyun metreküp tavan fiyatının arttırılması önerisine Biga Kaymakamı Erdinç Dolu sıcak bakmazken; 1 metreküp suyun kullanım bedeli en düşük 2 lira, en yüksek 4 lira 50 kuruş olarak aynı şekilde kabul edildi.

Muhtar Şenkal'ın '8 lira olabilir' önerisine Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, "Doğrudur, artan fiyatlar nedeniyle birçok muhtarımız zorluk çekiyor olabilir. Ama bu fiyatlar da şu koşullarda iyi gibi. Başka formüller bulmalıyız" yanıtını verdi.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SEÇİLDİ

Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin Plan ve Bütçe Komisyonu'na Kocagür Köyü Muhtarı Mehmet Tınaz, İdriskoru Köyü Muhtarı Feyzullah Şahin, Eğridere Köyü Muhtarı Hüseyin Doğru, Kalafat Köyü Muhtarı Hasan Yavuz ve Değirmencik Köyü Muhtarı Ali Koca açık oylama ile seçildiler.

"KÖYLERİN BİRLİĞE BORCU 400 BİN LİRANIN ÜZERİNDE..."

2021 yılı sonu itibariyle 54 köyün 398 bin 256 lira 82 kuruş çöplerin toplanmasından kaynaklı borcu olduğu açıklandı. 28 köyün ise 36 bin 346 lira 28 kuruş yüzde 1 katkı payı borcu bulunuyor. Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin köylerden 434 bin 603 lira 10 kuruş alacağı bulunuyor.

Köylerin borçlarıyla ilgili konuşan Biga Kaymakamı Erdinç Dolu; "Daha önce de söyledim. Buradan tahsil ettiğimiz paralar yine köylere gidiyor. Farklı bir mecraya gitmesi, farklı bir konuda harcanması söz konusu değil. Bu konuda lütfen azami derecede hassasiyet gösterelim. Bugün 40 bin lira yıllık ücret çöp toplama için gerçekten çok ufak paralar. Bir de 4 taksitle alıyoruz. 2022 hariç bu rakam. Az para değil. Bunla en azından birkaç köyün parke taşı sorununu çözeriz. Ya da su sorunu varsa sondaj vururuz. Ya da başka herhangi bir ihtiyacını gideririz. Sizler de haklı olarak köyün ihtiyaçlarıyla ilgili bizden taleplerde bulunuyorsunuz. Sonuçta bize gelen paralar ya Köydes kapsamında geliyor, ya il özel idaresinden geliyor. Ya da bu şekilde elde ettiğimiz gelirlerden oluşuyor. Bu konuda vatandaşlarımızı uyaralım. Ödemelerini yapsınlar. Bu konuda siz de öncü olun. Bu paralar yine sizler için harcanacak" ifadelerini kullandı.

326 ABONE İCRAYA VERİLDİ: "KEYFİ ÖDEMEYENLER DE VAR"

Biga Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce 47 köy 9 bin 662 abonenin su okuma ve tahsilat işlemlerinin yapıldığı öğrenilirken; 1 Kasım 2021 tarihi itibariyle 3 dönem ve üzeri faturası olup borcu 500 liranın üzerinde olan 326 abonenin icraya verildiği açıklandı. Toplam borcun ise 697 bin 11 lira 61 kuruş olduğu ifade edildi.

Rakamların açıklanmasının ardından dikkat çekici bir konuşma yapan Biga Kaymakamı Erdinç Dolu; "Özellikle çöp paraları, su paraları ve birliğin katkı payları konusunda sizlerden isteğimiz biraz özen. Maddi anlamda durumu kötü olan vatandaşlarımız varsa, onları bize söyleyin, mutlaka biz onların parasını öderiz. Sorun buysa. Ama benim aldığım bilgi maddiyattan ziyade keyfi ödemeyenler de var. Bu bir hizmet. Nasıl şehir merkezinde ya da başka bir yerde bir hizmet alıyorsanız bir bedeli var. Şehir merkezinde nasıl herkes su paralarını ödüyorsa, burada da böyle. Maddi sorun yaşayan varsa biz yardımcı oluruz. Ama benim baktıklarım arasında durumu çok iyi olup da ödemeyenler de var. Buradan gelen paralar inanın direkt köylere harcanıyor. Köylerin altyapısı, üstyapısı, muhtarlarımızın talepleri için harcanıyor" şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANLARI SORUNU

Eğridere Köyü Muhtarı Hüseyin Doğru'nun sokak hayvanlarıyla ilgili sorun yaşadıklarını söylemesi üzerine konuşan Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, "Köylerde ve hatta şehir merkezinde de en büyük sorunlardan birisi bu. İki aşamalı bir çözüm var ve bu iki aşama da aynı anda yürütülmeli. Birincisi kısırlaştırma, diğeri ise doğal yaşam alanı oluşturulması. Doğal yaşam alanı oluşturma gibi belediyemizin bir çalışması var. O süreç de hızlı gidiyor. O süreç tamamlandığında iki aşamalı olarak bu süreç yürütülmeli. Evet, katılıyorum. Zor bir konu. Sıkıntı var. Biz inancımız gereği Avrupa'daki gibi sokaktaki canlıyı uyutamıyoruz. Bizim inancımız buna uygun değil. Bir de maalesef komşu ilçelerden getirip bırakma durumu da çok yaygın. İnşallah bu sene çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

"HEP BERABER EL KALDIRDIK"

CHP Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Levent İrez muhtarları bilgilendirmek istediğini söylerken; "Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi olarak bütün muhtarlarımızı bilgilendirmek istiyorum. 8 Nisan 2022 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi'nde 80 milyon lira borçlanmaya hep beraber el kaldırdık. 11 Mayıs 2022 tarihinde 3 milyon lira borçlanmaya el kaldırdık. 13 Mayıs 2022 tarihinde 29 bin lira ek ödenek, 8 Nisan 2022 tarihinde 25 bin lira ek ödenek il özel idaresine aktarıldı. Bunlara neden hep birlikte el kaldırdık? Bütün Çanakkalemize, köylerimize, Biga'mıza, ilçemize hizmet sunulması için hep birlikte el kaldırdık. Şimdi bu borçlanmanın birinci diliminden Bigamıza, 15 bin metrekare Kemer Köyü'müze taş döşendi. Hayırlı olsun. İkinci diliminde de Ayıtdere Köyümüze 2 bin metrekare, Akyaprak Köyümüze 500 metrekare, Kalafat köyümüze bin metrekare, Gürçeşme Köyümüze 500 metrekare, Hacıpehlivan Köyümüze 2 bin metrekare, Sinekçi Köyümüze 2 bin metrekare olarak taş döşendi. Tüm köylerimize hayırlı uğurlu olsun. Ödeneklerimiz oybirliğiyle geçti. Köylerimizde elektrik sorunu var. Köylerimizi bu sıkıntılardan kurtarmayı ısrarla öneriyorum. Güneş enerji panelleri konusu önemli" açıklamasında bulundu.

Bahçeli Köyü Muhtarı Cahit Ormanlı ise köyde çöplerin haftada 2 gün toplanmasını ve sinek ilaçlamalarının da haftada 2 güne çıkarılmasını isterken, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu ise bu konuda çalışacaklarını ve bu yıl planlamasını yapacaklarını söyledi.

"AFAD ÜZERİDNEN BİGAMIZA 4.5 MİLYON LİRA GELDİ"

Afad üzerinden 4 milyon 500 bin lira kaynak aldıklarını söyleyen Biga Kaymakamı seçimlere geçilmeden önce yaptığı konuşmada; "Bigamızın köylerine hizmet etme konusunda yaklaşık 5 milyon lira bütçe ayrıldı. Bu konuda meclis üyelerimize de çok teşekkür ediyorum. İçme suyu hattında sorun olan köylerimizin de ihalelerini de gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 50-55 bin bandında köylerimize parke taşı hizmeti sunacağız. Beton yol çalışmamız var. Ankara'ya bir ziyaretimiz olmuştu. Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan'ı ve İçişleri Bakan Yardımcımız Muhterem İnce'yi ziyaret etmiştik. İş makinası talebimiz olmuştu. Yerine geldi. Afad üzerinden de kaynak talep etmiştik. Yaklaşık 4 milyon 500 bin lira geldi. Bu konuda grup başkanvekilimize teşekkür ediyorum. Bakan yardımcımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

ENCÜMEN SEÇİMLERİ

Tüm köy muhtarlarının eksiksiz katıldığı Birlik Encümeni seçimi sonucunda Ak Partili İl Genel Meclis Üyeleri Bülent Korkmaz ve Saim Yılmaz 89'ar oy alarak yeniden encümen üyesi seçildiler. CHP'li İl Genel Meclis Üyesi Levet İrez ise 28 oy aldı. Aday olan muhtarlardan ise 80 oy alan Ramazanlar Köyü Muhtarı Zihni Şenkal ile 72 oy alan Hacı Hüseyinyaylası Köyü Muhtarı Zeki Bülbül birlik encümeni seçildiler. Aksaz Köyü Muhtarı ise 47 oy aldı.

t5-8

t4-8

t3-8

t2-10

t1-10

z17-2

z16-3

z15-3

z14-4

z13-3

Biga Kaymakamı Dolu'dan Engelsiz Biga projesine adım adım... Biga Kaymakamı Dolu'dan Engelsiz Biga projesine adım adım...

z12-3

z11-4

z10-5

z9-5

z8-6

z7-6

z6-6

z5-6

z4-6

z3-6

z2-6

z1-9

Editör: Ahmet Tunç