Çanakkale Belediyesi, mali disiplin, altyapı, çevre ve sosyal hizmetler başta olmak üzere son 2,5 yıllık görev süresinde hayata geçirilen yatırımlara ilişkin kapsamlı faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Belediye Başkanı Muharrem Erkek, belediyenin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Vergi Dairesine olan tüm borçlarının tamamen sıfırlandığını duyurdu.
Mali yapıyı güçlendirirken kente dış kaynak çekmeyi sürdürdüklerini belirten Başkan Erkek, ulusal ve uluslararası hibe programlarından kente yaklaşık 50 milyon TL tutarında kaynak aktarıldığını, yeni projeler için hibe başvurularının da devam ettiğini ifade etti.
UNDP SİVİL KATILIM PROJESİ'NDE 7 PİLOT İLDEN BİRİ ÇANAKKALE OLDU
Kentin ortak akılla yönetilmesi vizyonu doğrultusunda uluslararası iş birliklerine imza atıldığını kaydeden Erkek, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Sivil Katılım Projesi kapsamında Çanakkale'nin Türkiye genelinde seçilen 7 pilot ilden biri olduğunu ve paydaşların katkısıyla Çanakkale Sivil Katılım Rehberi’nin hazırlandığını kaydetti.
Kurumsal kapasiteyi artırmak amacıyla idari yapıda da yeniliklere gidildiğini belirten Erkek; Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Akıllı Şehir ve Kent Bilgi Sistemleri Müdürlüğü ile Rehberlik ve Teftiş Kurulu Müdürlüğü'nün kurularak faaliyete başladığını bildirdi.
ALTYAPIDA 36 KİLOMETRELİK İMALAT, MOR ŞEBEKEYE AB HİBESİ
Çanakkale Belediyesi'nin 2,5 yıllık dönemde içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarında toplam 36 kilometrelik imalat gerçekleştirdiği açıklandı. Arıtılmış atık suyun geri kazanımı için yürütülen Mor Şebeke Projesi kapsamında Avrupa Birliği’nden 672 bin 322 avro hibe sağlandı.
Atikhisar Barajı’nda yüzer su alma yapısının devreye alındığı, Sarıcaeli ve Karacaören’de iki yeni içme suyu deposunun sisteme entegre edildiği, Mavi Su Verimliliği Belgesi'nin alındığı ve İkinci Kademe Atıksu Arıtma Tesisi için ihale sürecinin başlatıldığı açıklandı.
65 BİN TON ASFALT VE TOPLU TAŞIMAYA 33 YENİ OTOBÜS
Ulaşım yatırımları kapsamında 65 bin ton asfalt serimiyle 27 kilometre yol yapıldı; 19 kilometre beton kaldırım ile 59 bin metrekarelik parke yol imalatı tamamlandı. Troya Caddesi’nde altyapı ve üstyapı çalışmaları sürerken Fetvane Sokak’ta trafik yavaşlatma projesi hayata geçirildi.
Toplu taşımada 33 yeni otobüs satın alınırken 26 minibüs sisteme dahil edildi. Öğrenci abonman sistemi, mobil kent kart, çevrim içi öğrenci kartı ve Sınırsız Durak uygulamaları devreye alındı. Kent genelinde 11 noktada akıllı kavşak kurulurken, Trafik Kontrol Merkezi ve 245 araçlık açık otopark hizmete girdi; iki elektrikli minibüs için de ihale sürecine geçildi.
ATIKTAN ELEKTRİK ÜRETİMİ VE ÇEVRE YATIRIMLARI
Çevre alanında 253 bin 958 ton atık yönetilirken, 70 bin 187 metreküp çöp sızıntı suyu arıtıldı. Depo gazından üretilen 23 bin 972 MWh elektrik enerjisiyle yaklaşık 8 bin hanenin yıllık ihtiyacı karşılandı. Üretilen 45 bin 979 ton atıktan türetilmiş yakıtla 32 bin ton kömüre eşdeğer enerji potansiyeli yaratıldı. Geri dönüştürülen 15 bin 534 ton ambalaj atığından 776 milyon liralık ekonomik değer sağlandı.
Deprem güvenliği kapsamında Kandilli Rasathanesi protokolüyle 11 deprem istasyonu aktif hale getirildi; Yapı ve Zemin Laboratuvarı kuruldu. Sıfır Atık Parkı ve Afet Parkı için ise 2027 hedefi konuldu.
YEŞİL ALANLAR VE SOSYAL DESTEKLER ARTTI
Kente 6 yeni park kazandırılırken 19 park yenilendi, toplamda 13 bin 181 metrekare yeni yeşil alan oluşturuldu. Dikilen 115 bin bitkinin yüzde 88’i belediye seralarında yetiştirildi. Cumhuriyet Meydanı 2. etabı tamamlanırken, Karacaören’de 53 dönümlük yeni mezarlık alanı açıldı.
Sosyal hizmetler kapsamında; 48 milyon 172 bin TL Halk Kart, 4 milyon 354 bin TL nakdi yardım ve 10 milyon TL öğrenim desteği sağlandı. 250 bin sıcak yemek ve üniversitelilere 270 bin sıcak çorba dağıtıldı. Günde yaklaşık bin kişiye hizmet veren Kent Lokantası açıldı; 2 bin 843 kişiye evde bakım hizmeti ulaştırıldı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE KATILIMCI BÜTÇE
121 veri setiyle Açık Veri Portalı hizmete girerken, e-ruhsat sistemine geçildi ve ÇANAPPKALE mobil uygulaması için çalışmalar başlatıldı. Barış Mahallesi kentin 8. mahallesi olarak sınırlara dahil edildi. Katılımcı bütçe uygulamalarıyla 2027 yatırımları planlanırken, Çanakkale Belediyesi UCLG 2026–2029 Dünya Konseyi üyeliğine seçildi.
(Haber Merkezi)




