Biga iş dünyası, Teknopark yönetimi ile buluştu Biga iş dünyası, Teknopark yönetimi ile buluştu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı 2022 yılı Şubat ayı istatistiklerini yayınladı. Ülke genelinde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), yani Yurt içinde ticarete konu olmak üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endeksinin yüzde 105,01’e yükseldiği, TÜFE’nin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,44’e yükseldiğine dikkat çekildi.

Yayınlanan istatistiklerde Şubat ayında Çanakkale-Balıkesir Bölgesinde enflasyon nedeniyle en çok zamlanan ürünlerde yer aldı. TUİK verilerine göre Şubat ayında bir önceki aya göre en çok zamlanan ürün bir demet Dereotu oldu! Dereotu Ocak ayına göre Şubat ayında yüzde 101,01 oranında zamlandı!

MAYDANOZ TÜRKİYE’DE YÜZDE 53, ÇANAKKALE’DE YÜZDE 91 ZAMLANDI!

İkinci sırada ise bir demet maydanoz fiyatı oldu. Maydanoz Şubat ayında yüzde 94,46 oranında zamlanan ikinci ürün olurken; Kabak gibi sebzenin de kilosu yüzde 80,69 oranında zamlandı. Kışın ailelerin en çok tükettiği sebzelerden biri olan Karnabahar’da zamdan nasibini aldı. Karnabahar yüzde 75,04 oranında en çok zamlanan dördüncü ürün olurken; beşinci sırada ise Roka yer aldı. Roka’nın demeti geçtiğimiz aya göre yüzde 66,51 oranında zamlandı.

FİYATI EN ÇOK DÜŞEN 5 ÜRÜN

Ocak ayına göre; Şubatta en çok fiyatı düşen 5 ürün de TUİK tarafından açıklandı. Buna göre listenin tepesinde Kadınlar için üretilen Hırka fiyatı yüzde 20,71 oranında düşüşle ilk sırada yer aldı. Kadınlar için üretilen Ceket ise yüzde 17,94 oranında fiyatı düşen ikinci ürün oldu. Erkek montu yüzde 14,78 oranında düşüşle üçüncü sırada yer alırken; Kadınlar için üretilen Kazak fiyatı yüzde 14,254 oranında düştü. Listede beşinci sırada ise; Çocuklar için üretilen Kazak fiyatı yer aldı, çocuk kazan fiyatları yüzde 13,79 oranına bölgede düşüş gösterdiği belirtildi.

TÜFE TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE ARTTI!

TUİK’e göre Şubat ayında Türkiye genelinde Tüketici Fiyat Endeksi aylık yüzde 4,81 oranında artış gösterdi. Fakat bu artış Çanakkale-Balıkesir bölgesinde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Çanakkale-Balıkesir Bölgesinde TÜFE oranı aylık yüzde 5,16 oranında gerçekleşti.

Bir önceki yıl Şubat ayına göre TÜFE oranı Türkiye genelinde yüzde 54,44 artış gösterirken; Çanakkale-Balıkesir bölgesinde ise önceki yıl Şubat ayında göre TÜFE artış oranı yüzde 56,56 olarak gerçekleşti.

EN ÇOK HARCAMAYI GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERE YAPIYORUZ

Özellikle Ocak ayından bu yana içme suyu olarak tüketilen Su fiyatlarındaki artış başta olmak üzere 4 aydır sürekli artış gösteren gazlı-gazsız meşrubat ürünlerinin yanı sıra Çanakkale halkı özellikle en büyük harcamalarını Gıda maddelerine harcıyor.

Ana harcama grubunda yer alan Gıda ve Alkolsüz İçeceklere yapılan harcama Çanakkale halkının bütçesinin yüzde 25,32’sinde tekabül ediyor. Ocak ayında göre Şubat ayında bu kalemlere yapılan harcama yüzde 5,16 oranında artış göstermesi dikkat çekti.

EĞİTİM, SAĞLIK VE EV EŞYASINDAN KISIYORUZ

Ana harama grupları arasında yer alan Sağlık harcamalarına Çanakkale halkı neredeyse harcama yapmamayı tercih edecek hale gelmiş durumda. Çanakkale halkının gider kalemlerinden Sağlık harcamaları yüzde 3,24 seviyesinde. Vatandaşların sağlık harcamaları bile geçtiğimiz aya göre yüzde 7,16 oranında artmış durumda olmasına rağmen harcamaların düşüklüğü dikkat çekici.

Eğitim masraflarından da kısan Çanakkale halkının bu kaleme yaptığı harcama ise bütçelerinin yüzde 2,03’üne tekabül ediyor. Ocak ayına göre eğitime harcanan para ise yüzde 9,33 artarak yüzde 2,03 seviyesine ulaşmış durumda! Yüzde 9,33’lük artışa rağmen bütçeden eğitime yüzde 2,03 harcanmasının sebebinin ise; kırtasiye masraflarının aşırı derece zamlanmasından kaynaklı artış olduğu tahmin ediliyor.

Ekonomik krizin her geçen gün arttırdığı ülkemizde Çanakkale halkı ev eşyası almaktan da neredeyse vazgeçmiş durumda. Çanakkale halkının en az harcamaya yaptığı kalemlerden biri olan Ev Eşyasına ise bütçelerinden sadece yüzde 8,86 oranında.

EĞLENCE HAYATI BİTME NOKTASINDA!

Pandemi salgını nedeniyle gece 12’de kapatmak zorunda kalan müzikli eğlence mekânları, özellikle Ocak ayında alkollü içeceklere yapılan zamların üzerine bir de elektrik faturaları eklenince neredeyse kapanma noktasına gelmişti. Çanakkale halkının en çok kesinti yaptığı harcama ise Lokanta ve Oteller ana kalemi altında yer alan eğlenceye yaptığı harcamalar oldu. Çanakkale halkı bütçelerinin yüzde 7,11’ini bu ana harcama kalemine ayırırken; Ocak ayına göre Şubatta en çok kesintiyi yüzde 4,09 oranında bu kalemden yaptığı görüldü. Çeşitli mal ve hizmet alımı oranları yüzde 4,96 oranında gerçekleşirken önceki aya göre 5,23 oranında artış görüldü.

ULAŞIM GİDERLERİ CAN YAKIYOR!

Başta toplu taşıma araçlarına yapılan zamlar olmak üzere; akaryakıt ürünlerine peş peşe gelen zamlar Çanakkale halkının Gıda’dan sonra en çok harcama yaptığı kalemler arasında yer alıyor. Çanakkale il genelinde vatandaşların en çok harcama yaptığı ulaşım giderleri ise vatandaşın bütçesinin yüzde 16,80’ine tekabül ediyor. Ocak ayına göre Şubat ayında Ulaşım masraflarına harcanan para ise yüzde 6,71 oranında artmış görülüyor.

TUİK KONUT GİDERLERİNİ AÇIKLAMADI AMA..

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı her ne kadar 7 ana harcama grubu arasında Konut Giderlerini göstermese de açıklanan 7 ana harcama grubunun Çanakkale Halkının bütçesinin yüzde 68,32’sine tekabül ettiği görüldü. Yüzde 31,68’lik ana harcama kaleminin içerisinde ise Alkollü İçecekler ve Tütün ürünleri ile Konut Giderleri gibi iki ana harcama grubuna kalan pay ise yüzde 31,68 olduğu hesaplandı.

Editör: Ahmet Tunç