‘Çocuklarımız derslerine çalışsın’, ‘notları mükemmel olsun’, ‘iyi derecede İngilizce bilsin’, ‘sanatın bir dalıyla mutlaka ilgilensin’ ve bir de ‘profesyonel spor yapsın’ gibi binlerce isteğimiz ve hayalimiz var.

Biz ne kadarını yaptık ya da yapabildik orası ayrı bir tartışma konusu tabi ama bu yukarıda sıraladıklarım tam olarak bir insanın hem etinden, hem sütünden hem de kemiklerinden yararlanmak gibi bir şey.

Ben de çocuğumdan sıraladıklarımın hepsini istemiyorum ama spor onun gelişimi için çok önemli. Profesyonel bir sporcu olmasına gerek yok. Sadece belli gün ve saatlerde spor yapmayı alışkanlık haline getirsin, bir spor dalı hakkında bilgisi ve becerisi olsun istiyordum. Bir arkadaş grubunda böyle bir konuşma yaparken aralarından birisi Gençlik ve Spor Bakanlığı Biga İlçe Spor Müdürlüğü tarafından birkaç branşta ders verdiğini ve üstelik derslerin ücretsiz olduğunu söyledi. Ben boyun fıtığı rahatsızlığım sebebiyle tavsiye üzerine tenis oynadım. Hem şifa oldu hem de spor. Bu süreçte çocuğum bazen oynarken görür ve ‘ben de öğrenmek istiyorum’ derdi. Neyse araştırdık, gittik kaydımızı yaptırdık ve oğlum tenise başladı.

Tenis derslerini antrenör Murat Tirfilli veriyor. Genç, enerjik, disiplinli ve güleryüzlü. Tek dileğim çocuğumun antrenörü sevmesiydi derken olanlar oldu. Sporun genel olarak hareket eylemine karşı olan çocuğum kısa sürede tenis bağımlısı, beslenmesine dikkat eden, tenis hocasının gözüne girmek için fazladan kitap okuyan ve bu hevesle de düzenli olarak spor yapan bir çocuk oldu. Neredeyse altı aydır tenis derslerine devam ediyor. Yakın zamanda lisansını da aldı. Aylarca raket almamızı bile istemediler. Lisansları alınınca raketlerimizi de aldık. Yani pahalı spor diye anılan tenis, Gençlik ve Spor Bakanlığı sayesinde bizim için henüz herhangi bir masraf yaratmadı. Bakanlığın yaptığı diğer ücretsiz branşlar ve tenis sporunun önemini anlatmaya çalıştığımız Murat Tirfilli röportajımızı sizlerle paylaşıyorum.

tenis4

Tam olarak kadro tanımınız nedir?

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün kadrolu antrenörüyüm. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında bu yıl sporu alt tabana yayabilmek için yapılan protokol kapsamında ilkokullarda dördüncü sınıfların beden eğitimi derslerine bizler giriyoruz.

Beden eğitimi dersleri için okullara gittiğinizde hedeflediğiniz bir sonuç var mı?

Sporu alt tabana yayma hedefiyle Beden Eğitimi derslerine branş öğretmenleri olarak bizler gidiyoruz demiştik. Ülke olarak isteğimiz, hedefimiz ve aynı zamanda teknik olarak olması gereken dördüncü sınıf değil, anasınıfı. Hatta kreş dönemi. İleriki yıllarda bu şekilde olması için şimdiden dördüncü sınıflarda uygulanmaya başlandı. En azından bu şekilde de öğrenci ortaokula gittiğinde temel olarak spor yapabilmiş, branş öğretmeni tarafından bazı kuralları benimsemiş oluyor.

Okullarda verdiğiniz derslerde cevherlere rastlıyor musunuz?

Tabi. Örneğin spor yapmış ya da yapan öğrenciler hemen belli oluyor. Yürüyüşü, koordinasyonu, arkadaş ortamındaki liderlik tavrı vb. konularda hemen kendini fark ettiriyor. Tabi o öğrenciler bu projeden tam verim alıyorlar.

Neden çocuk yaşlarda spora başlamalı?

Çocukların spor yapmasının en temel sebebi sağlıklı bir yaşam. Biz sporu amatörce de kullanabiliriz, profesyonelce de. Amatör olarak yaparsa sağlıklı bir birey olarak hayatını sürdürür. Profesyonel olarak yaparsa hem spor yapar hem de para kazanır. İlk hedefimiz sporu günlük hayatın rutini haline getirmek. Spor yemek yemek, su içmek gibi hayatın vazgeçilmezleri arasında olmalı.

tenis2

Bazı eğitimciler okul dönemlerindeki çocukların spor yapmaları sonucu akademik başarısının yükseldiğini savunurken, bazıları bunun tam tersi olduğunu söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Benim kişisel fikrim kesinlikle başarının yükseldiği yönde. Çünkü spor bilişsel zekayı geliştiriyor. Pratik düşünmeyi kolaylaştırıyor. Herhangi bir branş fark etmez. Bir hamleyi kolay yapabilen bir çocuk derslerinde de aynı refleksi gösterebiliyor. Spor, matematik ve strateji içeren bir alan. Sadece derslere değil, sosyal hayata da çok katkısı var.

Tenis peki çok eski bir spor olmasına rağmen buralarda yeni yeni yayılıyor. Nasıl gidiyor, ilgi var mı? Neler yapıyorsunuz?

Ben Biga’ya atanalı bir yıl oldu. Tenis sporu azda olsa Biga’da vardı. Biz şimdi olabildiğince yaymaya çalışıyoruz. Hatta ilçe müdürlüğümüzde yaptığımız tüm derslerimiz ücretsiz ve bunun en büyük amacı çok sayıda çocuğa dokunmak.

Tenis kursu için kaç yaşında öğrenci alıyorsunuz?

Adaspor'da transfer atağı devam ediyor Adaspor'da transfer atağı devam ediyor

5 yaşından üniversiteye gidene kadar olan yaş grubunda öğrencilerim var. Olabildiğince alt yaşa yaymak hedefi önceliğiyle sporu sevdirerek her yaşta, mümkün olduğu kadar çok sayıda çocuğa ulaşmak istiyoruz. Kısaca yeter ki gelsin diyoruz.

Kurumunuzda ücretsiz olarak verilen başka hangi branşlar var?

Atletizm, boks, minder güreşi ve tenis branşları var.

Öğrenciler lisans alabiliyor mu?

Tabiki. Bütün spor branşlarında lisanlarımız mevcut. İster kurum adı altında (branş adına bir kulüp oluşturulmuşsa) ya da ferdi olarak lisans çıkartabiliyoruz. Zaten kuruma kayıtsız sporcu almıyoruz. Önce öğrencinin resmi kaydını oluşturuyoruz. Çalışmalara başlıyoruz ve müsabakalara katılma zamanı gelene kadarda lisanslarımızı çıkartıyoruz.

Tenis sporunu nasıl tanımlarsınız?

Spordan ziyade bir ahlak olarak tanımlayabilirim. Bilişsel seviyeyi, odağı olabildiğince üst seviyeye çekmek, kortun matematiğini ya da geometrisini anlamalarını sağlamak. Koordinasyon eğitimi bizim için çok önemli. Dikkat eksikliklerinin çok konuşulduğu bir çağda olduğumuzu düşünürsek tenisin bu alanda da şifası olduğunu düşünüyorum. Otomatik bir dünyada manuel olarak duyu organlarını kullanmasını istiyoruz öğrencilerimizin.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Türkiye genelinde kaç öğrencisi var? Başarı oranı nedir?

Bütün branşlarda yaklaşık 6 milyon 6 yüzbin kadar kayıtlı sporcumuz var. Başarı oranı olarak dört yılda bir olimpiyatlar kanalıyla bunu ölçebiliriz ve başarı oranı yükselmeye başladı.

Biga’da kaç adet tenis öğrenciniz var?

Yetmiş adet öğrencim var. Hepsinin lisansı var. Yaş ortalaması ise beş ile onbeş arası.

Biga’da en çok hangi spor dalı tercih ediliyor?

Futbol. Çocuklar futbolla doğup futbolla büyüyor. Artık bir tenis camiası da oluşmaya başladı. Çocuklara ne gösterirseniz ya da neyi teklif ederseniz onu biliyorlar. Birçok insan ücretsiz olduğunu bilmiyor. Tenis pahalı bir spor gibi bir önyargı var ama bize gelen öğrenci spor ayakkabı ve rahat bir kıyafet giyip gelmesi yeterli. Yeter ki çocuklarını spora yönlendirsinler aileler. Spor geleceği kalkındırır. Spor bir kültürdür. Skolyoz, duruş bozukluğu, ekran bağımlılığı gibi fiziksel ve ruhsal kusurları önlemek için her neslin ama özellikle çocukların acilen spora yönlendirilmesi gerekiyor.

(Röportaj: Çiğdem Özden Demiray)

tenis6

tenis5

tenis2

tenis1

Editör: Ahmet Tunç