Türkiye'nin 11 ilinde 19 tesisiyle katı atıklardan enerji üreten Biotrend, tesislerindeki atıl enerjiyi değerlendirmek için topraksız tarım girişimine imza attı. Maven Tarım'la ortak çalışılan projeyle cam serada Hindistan cevizi kabuğu lifi içinde daha az alanda, sağlıklı ve verimli domatesler yetiştirildi. İki yıl önce Sivas'taki 50 dönümlük alanda kurulan serada yetiştirilen domatesler, kısa sürede Hollanda ve Almanya'ya ihraç edilmeye başlandı.

135 MİLYON TL YATIRIM

Dünyadaki en son üretim teknolojisinin kullanıldığı seranın evsel atıklardan çıkan biyogazı kullanarak ısıtıldığına dikkat çeken Biotrend Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Nalçacıoğlu şunları kaydetti: "Güneşlenme kapasitesi açısından Türkiye'nin en verimli üçüncü şehri olan Sivas'taki seramızda yerden 1 metre yüksekte Hindistan cevizi kabuğu lifleri içinde domates üretiyoruz. 2023 sonunda 110 bin fide diktik. Yetiştiği "Sivas" ile "Sera" kelimelerinin birleşiminden oluşan "SİVERA" markasıyla piyasaya sürdüğümüz domateslere yurtiçi ve yurtdışından ciddi talep geldi. İlk hasatta 40 ton domates elde ettik. Bu domateslerin 11 tonunu yerli pazara, 10 tonunu paydaşlarımıza gönderdik. Geriye kalan 19 ton ile ilk ihracatımızı Hollanda'ya gerçekleştirdik. Şu anda Almanya'da bir market zinciriyle anlaştık." Sivas'taki proje için şimdiye kadar 135 milyon TL yatırım yapan şirket, burada ağırlığı kadınlardan oluşan 55 kişiye istihdam sağladı. 2024 yılını 1500 ton üretimle kapatmayı planlayan marka, önümüzdeki yıllarda bu rakamı 2200 tona çıkarmayı hedefliyor.

Sivas'taki serada yılda 2200 ton domates üretilip dünyaya ihraç edilecek. 135 milyon TL yatırımla kurulan sera bölgede 55 kişiye de iş olanağı sağlıyor.

Biga Sığırcılık Güzellik Yarışması İçin Ön Hazırlık Toplantısı Gerçekleştirildi Biga Sığırcılık Güzellik Yarışması İçin Ön Hazırlık Toplantısı Gerçekleştirildi

YENİ PROJELER YOLDA

Yeni dünyanın gelecekteki ticari faaliyet alanlarının enerji, geri dönüşüm, bilişim ve tarım olacağına işaret eden Nalçacıoğlu, Biotrend olarak bu sektörlerin tamamını kapsayan bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Malatya'da da 1000 metrekarelik bir seraları olduğunu dile getiren Nalçacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Malatya'da çiçek ürettik. İnegöl'de 8.48 MW kurulu gücümüz var. Oradaki atık enerjiyi de değerlendirmek için Sivas'dakinin 3 katı büyüklüğünde bir sera yapalım dedik. Bu tarlanın bir kısmında domates üretilecek, geri kalanında kenevir..."

SÜPER TEŞVİK SAĞLANDI

BIotrend, İzmir’de gerçekleştireceği nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretim tesisi için de Proje Bazlı Devlet Desteği'nden yararlanmaya hak kazandı. Kamuoyunda süper teşvik olarak bilinen destek, 25 Kasım 2023 tarihinde yayınlanan Resmî Gazete'deki Cumhurbaşkanı Kararı'yla sağlandı. Sağlanan teşvikle şirket 9.2 milyar TL yatırımla yıllık 55 bin ton kapasiteli tesis kuracak. Tesiste 40 nitelikli personel de istihdam edilecek. Destek kapsamında şirkete gümrük vergisi muafiyeti, KDV İstisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, beş yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği, 100 milyon TL'ye kadar nitelikli personel desteği ve yatırım yeri tahsisi sağlanacak. Bu projeyle tahıl çuvalı, un çuvalı, poşet gibi esnek plastikleri kimyasal olarak dönüştürüp fosil yakıt naftaya ikame bir ürün elde edeceklerini anlatan Nalçacıoğlu, "ABD'li Honeywell şirketiyle hayata geçireceğimiz bu yatırım için bize Aliağa'da bir arsa tahsis ediliyor" dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç