Çanakkale’nin önde gelen Türkiye’nin mobilya sektöründe lider şirketlerinden Doğtaş Kelebek Mobilya yurtiçi ve yurtdışında hızla büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Afrika kıtasında kurduğu mobilya mağazasında üretime başlayacak olan Doğtaş Kelebek Mobilya, kurulduğu yer olan Biga’nın adını Afrika kıtasında ürünlerini Big-A markasıyla satışa sunacak!

Geçtiğimiz hafta sonu Biga Sanayici ve İş İnsanları Derneği üyeleriyle buluşan Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, mobilya ve enerji sektöründeki yatırımlarına, holding hedeflerine kadar açıklamalarda bulundu. Kahvaltılı toplantının açılışını Bisiad Sekreteri Hasan Çınar yaparken, Bisiad Başkanı İsmail Özer de kısa bir konuşma yaparak davetlileri selamladı. Biga TSO Başkanı ve Doğanlar Holding patronlarından Şadan Doğan da kahvaltılı toplantıya katılarak ağabeyini yalnız bırakmadı.

Mobilya sektöründe 5 marka ile büyümeye devam ettiklerini, ülke ekonomisi ve istihdamına katkı sunduklarını belirten Davut Doğan, temiz enerji alanında faaliyet gösteren BioTrend Enerji santralleri ile de kısa süre içerisinde Balkan ülkelerine yatırım yapacaklarını söyledi.

“BİGA” AFRİKA KITASINDA MARKA OLUYOR!

Çanakkale’nin Biga ilçesinde kurularak dünyanın dört bir yanına ihracat yapan Doğanlar Holding, bir hedefinin de Biga’nın adını dünyaya yaymak olduğunu ifade eden Davut Doğan, Afrika kıtasında üretilerek satılacak ürünlerin adını Big-A markası olarak belirlediklerini açıkladı. Afrika kıtasındaki yatırımları hakkında bilgi eren Davut Doğan; “Mobilya’da 500 bayimiz var; 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kıbrıs’ta şirket kurarak yeni bir mağaza açtık. Şuanda mobilya sektöründe; Doğtaş, Kelebek, Roomstore, Kelebek Mutfak ve Lova ile 5 markamızla ticaret yapıyoruz. Amerika’da New Jersey’da mağazamızı açtık. Londra da yeni bir şirket kurarak yeni bir mağaza açacağız. Senegal’de mobilya fabrikası kurduk; önümüzdeki ay üretime başlayacağız. Senegal’de yeni bir marka ile piyasaya çıkacağız. Buradaki markamızın adı ise Big-A olacak. İngilizce olarak Big büyük, A harfi ise Afrika’yı temsil edecek. Bu markamızın logo çalışmaları da tamamlandı; Haziran ayında açılışımızı yapacağız. Senegal Cumhurbaşkanı ile aramız ve ilişkilerimiz çok iyi. Açılışa davet ettik; orada bir ihale içinde kendisi bizi davet etti. Geçtiğimiz yıllarda Afrika’nın en büyük Lojistik merkezini Senegal’de kurmuştuk 106 milyon dolarlık projeyi tamamladık ve ülkemizi döviz kazandırmış olduk. Eximbank bizleri fonladı; bizde paramızın yüzde 100’ünü tahsil ettik. Bu işi yapmak bizleri çok motive ettik; Kenya ile bu vesile ile sözleşme imzaladık; Senegal’de 1 tane kurmuştuk, Uganda’da şuanda Doğan Bey Türk-Uganda İş Konseyi Başkanı oldu. Bu da bizi çok mutlu etti” dedi.

8D2FDB57-F7CE-411B-8067-6C13349944DB

“TEMİZ ENERJİ SEKTÖRÜNDE FIRSAT GÖRDÜK”

BioTrend Enerji ile atık çöplerden enerji üreten Doğanlar Yatırım Holding, enerji alanında hızla büyüme ile dikkat çekiyor. Davut Doğan enerji alanında yatırımlara devam edeceklerine dikkat çekerek; “Enerji alanı bizim en büyük ikinci işimiz. Enerji alanında bizim 20 tane şirketimiz var. Bunlardan iki tanesi Erzurum İspirde diğeri de Ordu’da iki adet hidroelektrik santralimiz var. Hollandalı bir fon şirketi ile ortaklaşa yapmıştık. Amerikalılar ile Rüzgâr’da ortaklık yaptık; Senegallilerle yapabiliyorsak; neden kendi ülkemizde bunları yapmayalım diye düşündük. 6 kardeş ortaklık sürecini yürütüyoruz. Şuanda yabancı ortaklıklarımızla yollarımızı ayırdık; çünkü bu fon şirketleri genellikle 5 yılı doldurunca ayrılıyorlar. Hidroelektrik santrallerindeki payımız yüzde 100 oldu. Sonra bu alanda bir fırsat yakaladık. Çöpten elektrik üretme üzerine. Hepimiz ortalama günde 1 kilo çöp üretiyoruz; 80 milyon vatandaşımız 80 milyon çöp üretiyor günlük. Bu çöpler şuanda İzmir’de Büyükşehir belediyesi günde 4 milyon çöpü bizim tesislerimize getiriyor. İzmir Foça’daki tesislerimize geliyor. Toplamda 16 tane çöp tesisimiz var; 2 tane de biokütle tesisimiz var. Yakında Ezine ilçemizdeki faaliyete geçecek; Kasım ayında faaliyete geçecek. Bu tesislerin yatırımları çok yüksek ama karlı projeler. Devlete elektriği 10 yıl süre ile 13 centten satıyoruz; Rüzgâr ve Güneş santrallerimizdeki elektriği 7,9 cent. Devletimiz bu tür enerji santrallerini destekliyor. Biz önce tesislerimize gelen çöpleri ayrıştırma tesislerimizde işlemden geçiriyoruz. Çöpün içindeki metal, plastik ve kâğıt ürünlerini ileri teknoloji kullanılan bu tesislerde arıtarak sıfır atık hedefine ulaşıyoruz. Bunları da tekrar ekonomiye kazandırıyoruz; bu atıklardan ciddi kar elde ediyoruz. Kalan çöpleri dev tanklarda çürütme işlemine geçiriliyor; bu çürüyen çöplerin ürettiği metan gazıyla elektrik üretiyoruz. Artan çöpler ise gübreye dönüştürülerek satıyoruz” dedi.

“KARBON SERTİFİKASI SATARAK KAR EDECEĞİZ”

Özellikle Avrupa’da Karbon Sertifikasına pazarı olduğuna dikkat çeken Davut Doğan; “Paris Sözleşmesine imza atarak 0 atık, sera gazı salınımı konusunda taahhütlerde bulunmuştuk. Sera gazı salınımı 0’a indirilmesi konusunda günde 3,1 milyon ton sera gazı salınımını engellediğimizden sertifika için müracaat ettik. Bu karbon sertifikasının bir tonu yurtdışında 50 dolar Avrupa ülkelerinde. Ülkemizde henüz bir borsa oluşmadı ama 5-7 dolar arası. Neredeyse tesis karlılığına yakın olacak ama karbon sertifikasını satarak kar elde edebileceğiz. Bu üretim de dünyanın en önemli şirketlerinden birinin ilgisini çekti. Bu şirket bizimle pazarlığa oturdu; bizden bu sertifikaları almak istiyor ama bizlerde fiyatların biraz daha oturmasını bekliyoruz. Burada yaptığımız çok değerli bir iş. Yurtdışına fırsatlar kolluyoruz. Üçüncü kuşak temsilcilerimiz 5 Balkan ülkesinde çöp enerji santralleri kurmak için çalışıyoruz” dedi.

4097F4A6-593B-41A4-B0C7-72F465575F83

“ENERJİ ŞİRKETİMİZE HALKA ARZDA 20 KAT FAZLA TALEP GELDİ”

BioTrend Enerji hisselerine beklentilerin çok üzerinde talep geldiğine dikkat çeken Davut Doğan; “İnşaat sektöründe yurtdışından projeler almak istiyoruz. Denizkent’te bir projemiz vardı; pandemi süreci araya girdi. Bu süreçte inşaat maliyetleri de artınca beklemeye aldık. İstanbul’da önemli bir inşaat firması ile bir ortak projemiz vardı. Residance yapım projesini birlikte yapmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde hedefimiz Holdingi halka arz için çalışmalara başladık. 2023 yılı Nisan ayında halka açılma aşamasına gelmiş olacağız. Enerji şirketimizi halka açtık; 750 milyon TL büyüklüğünde bir şirket. Yüzde 28’ini halka açmıştık ama burada 20 kat fazladan talep geldi. Yani 15 milyar TL değerinde bir taleple karşı karşıya kaldık. Başarılı bir halka arz çalışması gerçekleştirdik. Bu ilgi de bizleri motive etti. Doğtaş Kelebek Mobilya halka arz edilmiş bir şirketti. Holdingi de halka arz edersek; gelecek kuşaklara kurumsal şirketler bırakmak istiyoruz” dedi.

Boykot Çağrısına Esnaf ve Sanatkârlardan Tepki Boykot Çağrısına Esnaf ve Sanatkârlardan Tepki

KURUMSALLAŞMA VE GENÇ KUŞAKLARIN YÖNETİMDEKİ YERİ

Doğanlar Yönetim Holding’in yönetiminde ailenin üçüncü kuşak üyelerinin de yer almaya başladığını, kadın yönetici dengesini korumaya gayret gösterdiklerini ifade eden Davut Doğan; “Bizler babamızı birinci kuşak, kendimizi ise ikinci kuşak olarak görüyoruz. Çocuklarımız ise üçüncü kuşak ve ailemizdeki tüm gençlerin hepsi de şirketlerimizde çalışıyorlar. 4 tane de önemli işimiz var; ikişer kişi gruplar halinde çalışıyoruz. Hem kardeşler olarak büyük bir uyum içerisindeyiz; hem de gençlerimizi aldıkları eğitimler doğrultusunda başarılı oldukları alanlarda çalıştırıyoruz. Profesyonel yönetilen, her şeyi tanımlanmış şirketler bırakmak istiyoruz. Çünkü ikinci kuşaktan üçüncü kuşaklara dünya genelinde ortalama yüzde 15. Şirketler dağılıyor. Üçüncü kuşaktan dördüncü kuşağa geçişte dünya ortalaması yüzde 4-5’e kadar iniyor. Bizim hedefimiz; çocuklarımıza şirketleri devrettiğimizde, yüzde 15 içine girmiş olacaklar. Çocuklarımız da torunlarımıza devrettiğinde dünyada genelinde yüzde 5 içine girmiş olacaklar. Bunu çok önemsiyoruz” dedi.

“KADINLARIN FARKLI BAKIŞ AÇILARI VAR”

Büyümek ve kurumsallaşmak için danışmanlık hizmetleri almaya devam edeceklerinin altını çizen Davut Doğan şirketlerdeki yönetim yapısını şu sözlerle açıkladı; “Bizim tabi bu başarıda kardeşlerle ortaklık, anayasamız var. Bunun yanı sıra her dönem çok önemli danışmanlıklar aldık. Akıl akıldan üstündür. Niyazi Kısacık Demko’nun müdürü iken ‘gel bize anlat makineli nasıl dizmeliyiz’ diye akıl aldık. Kazım Çalışkan THY kurumunda genel müdür yardımcılı yaparken birlikte çalıştık. Turgut Bozkurt özelleştirme Dairesi Başkanlığı yapıyordu; bizi enerji işine soktu. Gündüz Aka Özdemir BEKO’yu dünya markası yapan bir isimdi. Çok kişilerle çalıştık, çalışıyoruz. Mobilya grubunun 6 yönetim kurulu üyesi bizken; diğer üç yönetim kurulu üyemiz ise kadınlardan oluşuyor. Kadınlara yönetim kurulunda yer verilmesine büyük önem veriyoruz; farklı bakış açıları var. Bir yönetim kurulu üyemiz Berna Hanım ve Mutlu Hanım bizim yönetim kurulu üyemizdir. Enerji tarafında yine 2 kardeşimiz var; 2 tane de üçüncü kuşaktan temsilcimiz var. 2 tane de bağımsız yönetim kurulu üyemiz var. Bu örneği şundan verdim; her konuda bilgi sahibi olacağız diye bir kayıt yok. Hepimizin tecrübe edinmesi, alması gereken bir sürü insan var. Buradan bir çıkarım elde edeceksek; bu insanlarla çalışmalıyız. Doğanlar Mobilyada halen 3 kardeş ve üç bayan bağımsız  yönetim kurulu üyesi var. Kadın oranı %50. Bu bizim için gurur verici bir durum ” dedi.

E5BEA08E-1119-433D-9372-10E648BD4DF7

“ENFLASYON SARHOŞLUĞUNA KAPILMAMAK LAZIM”

Türkiye ekonomisi ve yüksek enflasyon konusunda da açıklamalarda bulunan Davut Doğan; “Ekonomi ve enflasyon sorunumuz var. Belli bir yaş üzeri arkadaşlarımız enflasyonu çok iyi bilirler. Bizim 90-95’li yıllarda enflasyonla uğraştığımızda Z Kuşağı henüz bebekti yada küçük bir çocuktu. O yüzden enflasyon sarhoşluğuna kapılmamak lazım. 10 milyon ciro yapıyorduk; şimdi 18 milyon yapıyoruz. Zaten enflasyon yüzde 70. Bu bizi hiçbir zaman sarhoşluğa itmemelidir. Orada gerçek olan dipteki kardır. Oksijen kardır; çok ciddi para kazanıyorum diyerek yeni borçlanmalara girmemek lazım. Borçlanma diyince yüzde 15 – 20 arası kredi bulabiliyorsanız alın. Çünkü konutta alsanız, araçta alsanız yada işyerinize hammadde de alsanız; bunun fiyatı enflasyon kadar artacaktır. Enflasyon daha da artacaktır; çünkü ÜFE yüzde 110, TÜFE yüzde 70. Demek ki üretici fiyat endeksi yukarı doğru gidecek; belli bir yerden sonra ekonomik tedbirler alınırsa; bunun içinde dış kaynak lazım” dedi.

Bisiad kahvaltı sohbetlerinin konuğu olan Davut Doğan'a konuşması sonrası BİSİAD Başkanı İsmail Özer teşekkür ederek plaket verdi. Doğan, kahvaltı sohbetleri sonunda birlikte yola çıktığı, Bigaspor'da başarılı işler yaptığı Zeki Mutlu, Zekai Baş, Ekrem Arslan, Zühtü Uygun, Murat Var gibi isimlerle de fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

6A7085D8-B244-4C79-AB2D-7FEBA7ECCD73

E27CFD9E-22AE-44EF-B1F9-20FEFF2D01A9

DF6E6FB9-3C14-43E5-A694-1DF4BB0EB89F

C888B0BA-E93E-42F7-BA61-83438B07F051

E563EFEB-87A6-4E13-BE17-76C708447F24

E9A02378-884E-4931-B6CC-442AA6B73C77

FE1EB736-F4DD-4166-B475-DD6E319E12C8

Editör: Ahmet Tunç