Doğanlar Holding, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, kurulu gücü 18,8 megavat olan, yılda 50 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesine katkı sağlayan biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi'ni basına tanıttı. Doğan Holding Yönetim Kurulu üyeleri, Ezine'deki Biotrend Tesisi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Tesisin basın mensuplara tanıtılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, holdingin enerji yatırımlarına ilişkin bilgi verdi.

Şu ana kadar yaptıkları enerji yatırımının 300 milyon dolar civarında olduğunu, bugün 10 milyar liralık yeni bir projeye başlayacaklarını aktaran Doğan, Türkiye'nin ithal ettiği plastik ham maddesini üretmeyi hedeflediklerini, böylece enerjiye yaptıkları yatırım miktarının 600 milyon dolara yakın olacağını belirtti.

Biyogaz santrallerinin 18, biyokütle yakma santrallerinin 2 adet olduğunu anlatan Doğan, "Ayrıca çöpten elektrik üretiyoruz. Her bir vatandaş günde 1 kilogram çöp üretiyor. Türkiye 80 milyon olduğu için günlük 80 bin ton. Bunun 5'te 1'i bizim tesislerimizden geçiyor. İzmir, Bergama, Uşak, Malatya, Sivas, İskenderun, Aksaray, Giresun, İnegöl, Balıkesir'de de tesislerimiz var. Bu tesislerimize Türkiye'nin en büyük çöp işlenen yeri diyebiliriz." dedi.

Mobilya ve enerji olmak üzere iki tane halka açık şirketlerinin bulunduğunu belirten Doğan, Doğanlar Holdingi de halka açmayı düşündüklerini söyledi. Doğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Biotrend Enerji'nin ortağı olmasının kendilerini motive ettiğini dile getirdi.

10 MİLYAR LİRALIK YENİ BİR PROJE İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, şirketin bugüne kadar gerçekleştirdiği enerji yatırımlarının 300 milyon dolar civarında olduğunu vurguladı. Doğan, önümüzdeki dönemde 10 milyar liralık yeni bir projeye başlayacaklarını duyurdu. Yeni projenin, Türkiye'nin plastik hammaddesi ithalatını azaltarak yerli üretimi artırmayı hedeflediğini vurguladı. Böylece, enerjiye yapılan yatırım miktarının 600 milyon dolara yaklaşacağını ifade etti.

PLASTİK KİRLİLİĞİNE KARŞI KİMYASAL İLERİ DÖNÜŞÜM

Biotrend; teknolojik, ekonomik ya da ekolojik nedenler ile mekanik olarak geri dönüştürülemeyen plastiklerin sürdürülebilir ham madde olarak döngüsel ekonomiye kazandırılması amacı ile az sayıda endüstriyel uygulamada yenilikçi plastik kirliliği çözümü olan “Kimyasal İleri Dönüşüm” yatırımına başlayacağını vurguladı. Bu yatırım ile İzmir'de yer alacak tesise 9 Milyar liralık nafta ikamesi geri dönüşüm tesisi yatırımına devlet desteği alındığı ve Honeywell ortaklığında gerçekleşecek olan yatırımın tamamlanması ile birlikte tesiste yıllık 55 bin ton piroliz yağı üretilmesi planlandığı da basın gezisi sırasında detaylarıyla paylaşıldı.

Elektriğe dev zam! EPDK tarih verdi Elektriğe dev zam! EPDK tarih verdi

TOPRAKSIZ TARIMIN İLK HASADI YAPILDI

Doğanlar Holding'in sürdürülebilir tarım alanındaki faaliyetlerine de vurgu yapıldı. Sivas'ta kurulan 54 bin metrekarelik alana kurulan cam serada yetiştirilen domateslerin ilk hasadının başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi. İlk hasatta topraksız cam serada yetişen 40 ton domatesin 11 tonu yerli pazara, 10 tonu paydaşlara gönderildi. Geriye kalan 19 ton ile ilk ihracat Hollanda’ya gerçekleştirildi. Bu projeyle, Doğanlar Holding'in sürdürülebilir tarım yatırımlarına olan bağlılığı da gözler önüne serildi.

Enerji üretimi ve entegre atık yönetimi faaliyetleri dışında karbon ticareti alanında da faaliyetleri bulunan Biotrend, bugüne kadar 7,3 milyon USD karbon satışı geliri elde ettiklerini belirtildi.

Biotrend Enerji Genel Müdürü Özgür Umut Eroğlu, Aydın Çine ve İzmir Bergama'daki enerji yatırım tesisleri hakkında bilgi aktarırken Biotrend Enerji Biyokütle Santralleri Yatırım ve İşletme Direktörü Zafer Çelik de Ezine'deki biyokütle yakma santrali Biotrend Tesisi'ne ilişkin bilgi verdi.

BİOTREND TESİSİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Biyokütle yakma santrali olan Biotrend Tesisi'nde, kesim sonrası toprağın altında kalan kökler ham madde olarak kullanılıyor. Bu kökler orman sahasından çıkarılıp temizlendikten sonra santral sahasına getiriliyor, kırıcılardan geçirildikten sonra yakılıyor. Bu yakma sonrasında sıcak gazlardan su buharlaştırılarak elde edilen doymuş buhar, buhar tribününde enerjiye dönüştürülüyor.

Elde edilen temiz enerji sayesinde 60 bin hanenin elektrik ihtiyacı sağlanıyor. Kurulu gücü 18,8 megavat olan tesisin birinci fazı 17,8 megavat. Bu tesis sayesinde yılda 50 bin ton karbondioksit salınımı engellenmiş oluyor. Bu da yaklaşık 11 bin aracın trafikten çekilmesi anlamına geliyor.

Toplantıya Biotrend Yönetim Kurulu Başkan İlhan Doğan, Biotrend Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Doğan ve Biotrend Enerji yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray-Ahmet Tunç)

62977 66504 50982 Doganlar Holding Biotrend 662977 66505 06897 Doganlar Holding Biotrend 562977 66506 94643 Doganlar Holding Biotrend 362977 66507 80526 Doganlar Holding Biotrend 462977 66508 66233 Doganlar Holding Biotrend 262977 66509 98806 Doganlar Holding Biotrend 1062977 66510 40631 Doganlar Holding Biotrend 862977 66511 16518 Doganlar Holding Biotrend 962977 66512 83795 Doganlar Holding Biotrend 7

Editör: Ahmet Tunç