Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 5,73, yıllık bazda yüzde 90,27 yükseldi. Maliyet artışları üzerine ÇTSO yönetim kurulu üyesi İnşaat Mühendisi Özgür Ekşi, inşaat sektöründe yaşanan ekonomik gelişmeler ve yeni torba pakette sektörü ilgilendiren konular ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ÇTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi, İnşaat Mühendisi Özgür Ekşi yaptığı basın açıklamasında; “İnşaat sektörünün bir şekilde herkesin hayatına dokunan ve bu sektörde yaşanan gelişmelerin de her kesimi etkilediğini vurgulayan Özgür Ekşi : “Diğer sektörler gibi inşaat sektörü de pandemi döneminin yaralarını sarmaya çalışırken, dünya genelindeki emtia fiyatlarının artışından etkilendi. Sonrasında döviz kurlarındaki yükseliş ve enerji piyasasının onu takip etmesi maliyetleri iyice artırdı. TUİK’in Ocak 2022 verilerine göre inşaat malzeme endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98,20 arttı” ifadelerine yer verdi.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ETKİLERİ GÖRÜLÜYOR”

Artan inşaat maliyetlerinden Rusya-Ukrayna savaşının da etkileri olduğuna dikkat çeken Ekşi; “Bu verilerde Rusya-Ukrayna savaşının etkileri görülmediği için çoğu inşaat malzemesinde bu orandan daha fazla artış olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin inşaat demiri 2021 Nisan ayında 6.150 TL iken 2022 Nisan ayında 16.600 TL oldu, artış yüzde170’dir. 12 ayda yüzde 335 artış ile zam şampiyonu olan camı, yüzde 235 artışla PVC ve yüzde216 ile seramik izlemektedir” dedi.

“ÖZEL VE KAMU İJHALESİYLE İŞ YAPAN FİRMALAR MAĞDUR DURUMDA”

Biga iş dünyası, Teknopark yönetimi ile buluştu Biga iş dünyası, Teknopark yönetimi ile buluştu

Artan döviz kurlarının etkilerinin inşaat sektörüne olumsuz etkilerini de paylaşan Özgür Ekşi; “Döviz kurlarındaki yükseliş ile beraber yerli üreticiler ürünlerin iç piyasaya vermek yerine ihraç etmeyi tercih etmiş, bu durum da yerli inşaat firmalarında tedarik sorununu oluşturmuştur. İnşaat sektöründeki tüm firmalar bu maliyet artışlarından zarar görmüştür; ancak Kamu taahhüt sektöründeki inşaat firmaları, özel veya kamu ihalesi ile anahtar teslim sözleşme yapan inşaat firmaları çok daha mağdur durumdadır. Hükümet geçtiğimiz aylarda bu firmaların mağduriyetini gidermek için yüzde 3 ile yüzde 5 arasında ek fiyat farkı kararnamesi çıkarmıştı lakin bu oranlar düşük bulunmuştu. Yeni ekonomi torba paketinde tekrar ek fiyat farkı kararnamesi olacağı haberi çıktı. İnşaat firmalarının yaralarını saracak bir oran çıkacağını umuyoruz” dedi.

SEKTÖRDEKİ KDV DÜZENLEMESİNİN FİRMA VE VATANDAŞLARA ETKİLERİ

Konut satışlarındaki KDV karmaşasını düzenlemek için çıkartılan KDV düzenlemesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özgür Ekşi; “Pandemi, tedarik sorunu, maliyet artışı gibi sıkıntılardan geçen taahhüt firmalarına ek fiyat farkı ile beraber ek süre de verilmesi konusunun da paketin içinde olması gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan KDV düzenlemesi ile ilgili olarak; Net 150 m² üstü olan konutlarda eskiden komple yüzde18 olan KDV oranı 150 m² ye kadar yüzde 8, 150 m² yi aşan kısımda yüzde18 olacaktır. Bu inşaat firmaları ve büyük daire alacak vatandaşlar için güzel bir vergi indirimidir” dedi.

“150 METREKARE ALTI KONUTLARDA KDV YÜZDE 8 OLDU”

150 metrekare altı konutlarda KDV düzenlemesiyle yüzde 1’den yüzde 8’e çıkması konusunda endişelerini paylaşan Özgür Ekşi; “Ancak Ülkemizde büyük çoğunluğu oluşturan net 150 m² altı konutlarda ise KDV oranı yüzde 1 iken yeni düzenleme ile yüzde 8 olmuştur. Eski haline döndürülmesi için düzenleme yapılacağını umuyoruz. İnşaat ekonominin lokomotif sektörüdür, ilk olarak sahip çıkılması gereken sektörlerdendir, yüzlerce alt koluyla, yüzlerce çeşit girdisi ile tabana yayılır.” diyerek Ülkemize ve kendini tüm dünyada kanıtlamış Türk inşaat firmalarına inancının tam olduğunu ifade etti” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç