Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün çiğ sütün litre fiyatının halen 14,50 TL olmasına tepki göstererek bu durumun hayvancılığı sürdürülemez hale getirdiğini ve sektörde çöküşün başladığını söyleyerek Ulusal Süt Konseyi'nin derhal toplanarak çiğ süt fiyatını yukarı yönlü revize etmesi gerektiğini belirtti. Ergün çiğ süt fiyatının en az 16 TL olmasını talep ettiklerini ve 3 ayda bir de fiyatların düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

YEM FİYATLARI TEPKİSİ

Yem fiyatlardaki artışa dikkat çeken Ergün; “Bildiğiniz gibi bölgemizde kullanılan kesif yem fiyatı kilogram başına 10,50 TL yi aşmış durumda. Ulusal Süt Konseyi'nin kendi sitesinde yer alan süt maliyeti çizelgesinde kesif yem fiyatı kilogram başına 6,89 TL olarak gözüküyor. Yani çuvalı 345 TL, bu fiyata yem mi kaldı. Hepimiz biliyoruz ki bölgemizde yemin çuvalı 525 TL civarında. 345 TL'ye besi yemi bile yok dedi.

"ÇİĞ SÜT FİYATI 19,5 TL OLMALI"

Çiğ süt fiyatının geçen hafta firmalar arası rekabet dolayısı ile 50 kuruş arttığını söyleyen Ergün; "bu da olmasa fiyatlar artmayacak. Şu an çiğ süt tavsiye fiyatının en az 16,00 TL olması gerekiyor. Fakat biliyoruz ki asgari ücrete gelen zamlar sonrası yem fiyatları burada durmayacak. Tüm girdiler hızla zamlanacak. Dolayısıyla süt fiyatının bu artışlar da göz önünde bulundurularak 19,50 TL olası gerekiyor" dedi.

"TEK SEFERLİK ARTIŞ ÇÖZÜM OLMAZ"

Süte yapılan tek seferlik artışın çözüm olmadığını söyleyen Ergün; "Yıllardır basın açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi çiftçi hızla süt üretimini terk ediyor. Maalesef geri dönülmez bir noktaya geldik. Acil çözüm gerekiyor. Özellikle küçük işletmeler hızla yok oluyor. Damızlık vasfındaki hayvanların bakım masrafları karşılanamıyor. Malını hızla elden çıkaran işletmeler birer birer ve hızla kapanıyor. Hepimiz biliyoruz ki yem başta olmak üzere süt üretiminde yapılan masraflar süt fiyatlarında yapılan artışın çok üstünde ve daha hızlı artıyor. Çiftçinin tek anayasal meslek kuruluşu olan ziraat odası başkanı olarak süt destekleme primlerinin bu artış hızını kapatacak biçimde artmasını ve işletme giderlerine etki eden yem başta olmak üzere tüm masraf unsurlarının her 3 ayda bir masaya yatırılarak gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Şayet bu yapılmazsa süte yapılacak bir defalık artış üreticinin cebine girmeden eriyip gidecektir" ifadelerini kullandı.

"SEKTÖRÜN ÜRETİM AYAĞINDA CİDDİ SORUNLAR VAR"

Bunun yanı sıra sektörün üretim ayağında çok ciddi kayıplar yaşandığını, yetersiz ve dengesiz besleme sonucu işletmelerin damızlık hayvanları erken elden çıkardığını, buzağı alamadığını ve hastalıkların yaygınlaştığını belirten Ergün "Bu gibi durumların hem süt hem de et sektörünün geleceğini tehdit ediyor" dedi.

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması büyük heyecana sahne oldu Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması büyük heyecana sahne oldu

GIDA ENFLASYONU İLE MÜCADELEDE ÜRETİM VURGUSU

Gıda enflasyonu ile mücadelenin çiğ süt fiyatı baskılanarak yapılamayacağını, üretim artışına daha fazla önem vermek gerektiğini aksi takdirde üretimin azalmasıyla birlikte daha yüksek enflasyon olarak bize geri döneceğini vurgulayan Ergün yakında et ve süt ürünlerinde fahiş fiyatların oluşacağını belirterek "Bilin ki bu bir anda gelişmiş bir sorun değildir ve bir anda da giderilebilmesi mümkün değildir” dedi.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray)

ziraat

Editör: Ahmet Tunç