Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, asrın felaketi olarak anılan depremin birinci yıl dönümünde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Erdoğan, depremde hayatını kaybeden vatandaşları anarak, Biga'da yapılan çalışmaları detaylı bir şekilde aktardı. Toplantıya İmar ve Şehircilik Müdürü Şirin Turan, İtfaiye Müdürü Recep Tatlıdilli ve Fen İşleri Müdürü Erdem Berber de katıldı.

Erdoğan, deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşları anarak; "Bugün 6 Şubat. Asrın felaketini yaşadığımız o acı süreçten bu yana tam bir yıl geçti. Maalesef depremde yaptığımız çalışmaların ardından birkaç ay sonra hayatın normal akışına kaptırıp o anki üzüntümüzü ve duyarlılığımızı yitirdik. Ancak televizyonlarda ve basında 6 Şubat depremiyle ilgili yayınlar başladığında o günlere geri dönüyoruz. Rabbim tekrarını yaşatmasın. Biz Biga Belediyesi olarak 6 Şubat gününden itibaren ilçemizde depremle ilgili yaptığımız çalışmaları ve neler yapıldığını paylaşmak istedik. Rabbim, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı en güzel yerinde misafir etsin, ruhları şad olsun. Yaralı olan ve şifa bekleyen depremzedelere de acil şifalar diliyoruz" dedi.

Bb25C351 025D 4Ffb 9973 A27737017F98

KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ PLANI HAZIR”

Marmara bölgesinde hiçbir belediyenin elinde bulundurmadığı kentsel dönüşüm strateji planının Biga Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından tamamladığını söyleyen Erdoğan; “Bizim sorumluluğumuz ilçemizde bir afet anında ne yapılması gerekiyor, yapılması gerekenlerle alakalı ne durumdayız, eksiklerimiz nelerdir, bunları hızlıca arkadaşlarımızla gözden geçirdik ve yapılması gereken olması gereken çalışmaları da anında başlattık. Gururla şunu söyleyebiliriz. Güney Marmara Bölgesi’nde bizim etrafımızda hiçbir belediyenin elinde bulundurmadığı Kentsel Dönüşüm Strateji Planı’nı biz Biga Belediyesi olarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz öncülüğünde tamamladık ve şu anda bakanlığımızda onayda. Onaydan geldikten sonra biz hemen ilçemizde belirlediğimiz 5 ayrı kentsel dönüşüm bölgesinde kentsel dönüşüme başlayabilecek vaziyetteyiz“ dedi.

“ÇARŞI MERKEZİNDE ALT KATLARI İŞYERİ OLAN YAPILAR KONTROL EDİLDİ”
Biga'da alt katı işyeri olan binalarda kolon kesimleri olup olmadığını kontrol ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Bakanlığımız yeni bir kanun çıkarttı. Hiçbir il, hiçbir ilçe kentsel dönüşüm strateji planı bakanlık onaylı olmadığı takdirde kentsel dönüşüme başlayamıyor. Bu çalışmayı başlatmıyor. Ben basınımızın huzurunda müdürümüze de Şirin Hanım’a ve ekibine de teşekkür ediyorum. Çok hızlı alınan bir karar ve çok hızlı başlanan bir süreç oldu. Biz şu anda o konuda yani birçok il ve ilçeden öndeyiz. Bunun haricinde yine yapı kontrol biriminiz, imar ve şehir müdürlüğümüz bünyesinde zabıta ekiplerimizle çarşı merkezimizdeki alt katları iş yeri olan yapıların kontrollerini gerçekleştirdiler. Kolon kesimi vesaire yapının genel yapısını dokusunu bozacak imalatlar olmuş mu, yanlış kaçak imalatlar var mı, bunların çalışmasını yaptılar. Çok şükür Bigamız'da bu kolon kesimiyle alakalı bir çalışmaya rastlamadık, tespit etmedik“ dedi.

187Dd74B Ccfe 4F7C B0F1 B9705B487801

AMATÖR TELSİZCİLER İÇİN BİNA…

Amatör telsizcilerin olası afetlerde çok önemli bir görevi üstlendiklerini ve bu nedenle amatör telsizciler için bir bina yaptıklarını dile getiren Erdoğan; “Afet durumunda hemen şehir parkımızın yanında Biga’daki amatör telsizcilerimize bir bina yaptık ve bütün amatör telsizcilerimizin cihazları şehir parkımızın olduğu yerde, onlara yapmış olduğumuz merkezde bulunuyor. Tabii afet durumunda erişim, ulaşım, iletişim kesiliyor. Burada telsiz çok önemli. Telsizcilerin çalışmaları ve ekipmanlarını hep diri tutmaları çok önemli. O çalışma da tamamlandı. Şu an telsizcilerimiz belli aralıklarda orada toplanıp hem kendi aralarındaki toplantılarını yapıyorlar hem de oradaki cihazların kontrolünü ve güncellemesini yapıyorlar“ dedi.

“YERALTI HAREKETLİLİKLERİNİ İZLEYEN İSTASYON”

Çanakkale’de İşçi ve Emekçiler Bayramı Coşkusu Çanakkale’de İşçi ve Emekçiler Bayramı Coşkusu

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği ile imzalanan protokol kapsamında yeraltı hareketliliklerinin takip edildiğini dile getiren Erdoğan; “DOHAD (Doğa Hareketler Araştırma Derneği) ile birlikte afet zararlarının azaltılması amacıyla Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu Kurulumu ve Değerlendirilmesi protokolü imzalandı. Büyük depremlerin öncesinde uyarı yapılabilmesi ve riskin yükseldiğinin önceden tespit edilebilmesi amacıyla imzalanan bu protokol kapsamında Bigamız'da 2 bölgeye yer altı hareketlerini izleyen deprem istasyonları kuruldu. Takip cihazı itfaiye binamızda, aylık raporlar alınıyor ve anlık doğa hareketlerini takip ediyoruz“ dedi.

Img 2757 622024135623

"HAFİF ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURULDU, TESİS PLANI OLUŞTURULDU"

Gönüllü arama kurtarma ekiplerinin kurulduğunu ve toplantıların yapıldığını dile getiren Erdoğan; "Yine itfaiye müdürlüğümüz öncülüğünde yapılan çalışmalar var. Gönüllü hafif arama kurtarma ekipleri oluşturuldu. Bunlarla ilgili iki toplantı yapıldı. Bunun haricinde de kamu kurumları ve Biga Belediyemiz personelleri bünyesinde de bu arama kurtarma ekipleri kuruldu. Eğitimleri devam ediyor. Ama bunun haricinde de Arama Kurtarma Derneği kurulmasıyla alakalı çalışmayı başlattı arkadaşlarımız. Çavuşköy Düğün Salonumuzun hemen arkasında da bu Arama Kurtarma Derneğimize bir tesis planladık. Bu tesiste de alet edevatın haricinde buradaki gönüllü arama kurtarma ekiplerimizin eğitimlerini yapabilecekleri, bir araya gelebilecekleri bir dernek binası çalışmamız var. Doğal afet dediğimiz zaman yani depremden öte yangın, sel gibi durumlara karşı da itfaiye müdürlüğümüz şu an tam donanımlı bir şekilde eğitimlerine, çalışmalarına devam ediyor. Yani yangın konusunda zaten arkadaşlarımız uzman. Selle alakalı itfaiye müdürlüğümüzün botu yoktu, botumuzu da geçtiğimiz aylarda aldık. Onun da eğitimlerini ilgili arkadaşlarımız aldı. Şu an İtfaiye müdürlüğümüzün o ihtiyacı da giderilmiş oldu. AFAD Çanakkale tarafından verilen eğitimler tüm hızıyla devam ediyor. Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nde teorik eğitimlerin ardından Çanakkale'deki tatbikat sahasında uygulamalı Arama Kurtarma Eğitimi’ne geçildi" dedi.

70Cd714E 85Fc 4301 Ba0F E89D19B8A2F3

 “BAKANLIK ONAYI BEKLENİYOR”

Biga’da kentsel dönüşüm planının bakanlık tarafından onaylanmasının ardından ada bazlı dönüşümün teşvik edileceğini ve vatandaşların da talep etmesiyle birlikte kentsel dönüşüm başlayacağını dile getiren Biga Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şirin Turan; “Yüzde 81 oranında betonarme yapılarımız var. Çok şükür ki yılma ve daha kötü durumdaki yapılarımızın sayısı az ve az katlı bunlar. Ama bizim belirlediğimiz alanlardaki özellikle bir bölge var, Cumhuriyet bölgesi, Bademlik etap sınırı dahilinde. Buradaki eski yapıların dönüşmesi ile birlikte Biga’nın içerisindeki diğer binalarda mevcut halde oturan kesiminde oraya nakledilmesi durumunda şehir içindeki dönüşümün de daha hızlı olacağını düşünüyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız hazır durumdalar. Kentsel dönüşümle ilgili de daha çok yerel müteahhitleri bu işe teşvik edici olmak istiyoruz. Bu yüzden ada bazlı dönüşüm önemli. Ada bazlı kentsel dönüşüm için önceden 3’te 2 çoğunluk aranıyordu. Bakanlığın yeni kanunuyla birlikte artık 50 + 1 ile yapabiliyor. Tabakhaneler bölgesi, öncelikli alanımız bizim. Sonrasında bademlik var. Hamdibey Mahallemiz var. Çavuşköy Mahallemizin tamamı var. Oralardan gelecek talepler doğrultusunda çalışmalara başlayacağız. Vatandaşların yaklaşımı çok önemli. Biz sadece teşvik edici olabiliyoruz. Tek başına belediye kentsel dönüşümle ilgili çalışamaz” dedi.

Bb25C351 025D 4Ffb 9973 A27737017F98

“TOPLANMA VE BARINMA ALANLARI HAZIRLANIYOR”

Toplanma ve barınma alanlarının hazırlandığını, arama kurtarma ekiplerinin eğitimlerinin yapıldığını dile getiren Biga Belediyesi İtfaiye Müdürü Recep Tatlıdilli de ilçe genelindek; “İlçemizde 27 tane afet toplanma alanımız var. Toplanma bölgelerimize afet konteyneri koyacağız. Bunun içerisine jeneratör, kırıcı, kesici gibi AFAD’ın standart malzemelerinin yer alacağı malzemeleri koyacağız. İlk etapta 4 konteyner bitmek üzere. Mart ayında yerleştireceğiz. Çavuşköy’de arama kurtarma binası kuracağız. Biga Arama Kurtarma Derneğimizi hızlı bir şekilde kuracağız. Tatbikat sahası kuracağız Çavuşköy’de. Fabrikalarımızda eğitimler yapıyoruz. Yeniceköy’de barınma alanı belirledik. Orada çadırkent, konteyner kent kurulabilecek. Alan altyapısıyla, üstyapısıyla hazırlanacak tamamen” ifadelerini kullandı.

(Haber: Çiğdem Özden Demiray)

187Dd74B Ccfe 4F7C B0F1 B9705B487801

Editör: Ahmet Tunç