Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güray Ergün, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günüyle ilgili yazılı basın açıklaması yayınladı.

Ergün'ün açıklaması şöyle:

“Uluslararası Tarımsal Üreticiler Federasyonu (IFAP) tarafından 1984 yılında 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ilan edilmiştir. Bu günün vesilesiyle tarım sektörü ile ilgili görüş ve beklentilerimizi kamuoyuyla paylaşmak isterim. Hepimizin bildiği gibi dünyada pandemi, kuraklık ve savaş nedeniyle gıda krizleri ve kıtlık başgöstermiştir. Birçok ülke insanını doyurabilmek için gıda ürünlerini stoklamakta ve ihracatına sınırlamalar getirmektedir. İnsanımızı doyurmak için çiftçilerimiz üretmek zorundadır. Bu üretimi yaparken en büyük problemimiz, girdi maliyetlerinin yüksekliğidir, içinde bulunduğumuz enflasyonist ortam üretimi olumsuz etkilemekte, üreticimizin girdileri sürekli artmakta, pahalıya üretim gıda enflasyonunu doğurmaktadır; dikkat ederseniz en büyük enflasyon kalemi gıdadır. Bu koşullarda hemen ithalat akla gelmekte, tek çare ithalatta aranmaktadır, ancak ülkemizin gıda ihtiyacını ithalatla karşılama imkânı yoktur. İnsanımızı doyurmak için çiftçilerimiz üretmek zorundadır. Bunun için ülkemizin tarımsal potansiyelini harekete geçirmeliyiz. Bu manada seçimden sonra oluşacak yeni hükümetten özellikle girdi maliyetlerini azaltacak bir üretim teşvik paketi açıklamasını bekliyoruz. Böyle bir açıklama üreticimizin moralini yükseltir. Toprağına bağlanmasını ve üretimini artırmasını sağlar. Ayrıca üretimi bırakan üreticilerinde tekrar üretime dönmesi sağlanabilir. Taşı toprağı ekelim diyorsak, bir karış toprak boş kalmasın istiyorsak, üreticimizi ve üretimi daha fazla desteklemeliyiz. Bu hedefe ulaşmak için çiftçiyi merkeze alan devlet politikalarına ihtiyaç vardır. Tarım sektöründe uygulanacak Devlet politikaları değişen Hükümetlere ve Bakanlara göre değişmemeli, kalıcı olmalıdır. Bugün yapılacak seçimler iktidara kim gelirse gelsin yeni bir başlangıç yapmak için fırsat olmalı, kalıcı devlet politikaları hayata geçirilmeli, sektörün hedeflerine ulaşması kolaylaştırılmalıdır.

ÇOMÜ'den Biga TSO'ya gururlandıran ödül ÇOMÜ'den Biga TSO'ya gururlandıran ödül

Tarım nüfusu hızlı bir şekilde azalıyor. Gençlerimizi kırsalda tutmak oldukça zorlaştı. Bunun yanı sıra tarım sektöründe çalışanların yaklaşık yarısı kadın çiftçilerimizdir. kadın çiftçilerimiz üretimde olmazsa ülkeyi doyuramayız. Ülkenin tarımsal üretimine büyük katkı sağlayan kadın çiftçilerimiz Sosyal Güvenlik Sistemine dâhil edilmelidir. Çiftçilerimiz asgari ücrete bağlı olarak artan primlerini ödemekte güçlük çekmektedir. Çiftçimizin prim gün sayısını azaltarak ödeme gücüne kavuşturulmaları gerekiyor.Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) 2 milyon 170 bin çiftçi kayıtlıdır ve desteklerden faydalanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı ÇKS’ye kayıtlı olmayan 2 milyondan fazla çiftçi destekten mahrum kalmanın yanı sıra ürünlerine sigorta yaptıramamaktadır. Bu nedenle bütün çiftçileri kayıt altına alacak bir sistem kurarak gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Çiftçimizi mutlu edemezsek, ülkemizi mutlu edemeyiz. Tarlaya girerken de hasadını yaparken de yüzü gülen çiftçi istiyoruz, mutsuz üretici üretim yapamaz, çiftçimiz üretemezse Türkiye aç kalır. Bu manada Ziraat Odası, üretici örgütleri, birlikler ve dolayısıyla çiftçiler olarak bizimde üzerimize düşen çok ciddi görevler var, bunların başında birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek Tarım Politikalarının oluşturulmasında aklımızı ve enerjimizi de kullanarak üretken vaziyete geçmemiz, gerçekçi önerilerle politika yapıcıların karşısına çıkarak baskı unsuru oluşturmamız gerekmektedir. Bütün bunların yanı sıra tarım kesiminde meydana gelen gelişmeleri yakından takip ederek tüm olanak ve fırsatlardan çiftçimizi faydalandırmalıyız.

Çanakkale Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’ nı üstlendiğimiz  bu dönemde, ilimiz çiftçisi ağır girdi maliyetlerinin eşliğinde şidettli bir kuraklıkla da mücadele etmekte, buna  rağmen üretimde kalmak için yoğun gayret göstermektedir. Bu ağır şartlarda üretim yapan başta Çanakkale çiftçimiz olmak üzere tüm çiftçilerimizin  14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’ nü en içten dileklerimizle kutlarken bu zor günleri ancak tüm çiftçi örgütlerimizle elele verip güç birliği ve akıl birliği yaparak aşacağımızı hatırlatır, bunu yapabilecek güç ve yetenekte olduğumuzu belirtiriz. Sözlerime son verirken bugün tatlı bir tesadüf olarak Anneler Günü’ nün ve Cumhurbaşkanlığı ile Milletvekili seçimlerinin de  aynı güne denk geldiğini belirmek isterim. Bu vesile ile tüm annelerimizinj Anneler Günü’ nü kutluyor, seçimlerin ülkemizin eriştiği demokratik olgunluğa yaraşır şekilde gerçekleşmesini diliyoruz."

(Haber: Ahmet Tunç)

Editör: Ahmet Tunç