Biga Ziraat Odası ve Biga Belediyesi organizasyonunda düzenlenen Türkiye Ceviz ve Badem Festivali kapılarını açtı. Festivalin ilk günü açılış öncesi ziyaretçi ilgisi olması dikkat çekti. Festivalin ilk günden ilgi görmesi, Biga'da ikinci fuarın yapılabileceğinin de provası olması nedeniyle önemli olarak değerlendiriliyor. Festival nedeniyle Biga Kapalı Pazaryeri'nde 56 firmanın stant açtığı öğrenildi.

Açılış törenine Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl, Biga TSO Başkan Yardımcısı Tevfik Başarır, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Kurt, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, Ak Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, Biga eski Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Biga Sebze ve Meyve Gıda Pazarcıları Derneği Başkanı Hüseyin Sert, Doğnak Başkanı Serdinç Gündüz, Biga Şehiriçi Kooperatif Başkanı Lütfü Çolak, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Adayı Nazım Hikmet Keskiner, organizasyon firması sahibi Aycan Kemahlı, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Festivalin evsahiplerinden Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün açılış töreninde yaptığı konuşmada; "Biga’da 2022 yılında yaklaşık 2 bin 380 ton kabuklu ceviz ve 332 ton kabuklu badem üretilmiş olup bunun sonucunda 93 milyon ikiyüz altmış bin liralık ekonomik değer elde edilmiştir” dedi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından festival açılışında konuşan Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, açılışta yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

IMG_5700

“CEVİZ SEKTÖRÜNE YABANCI DEĞİLİZ”

“Biga; merkez belediyemizle birlikte toplam 3 belediye ve 108 köyden oluşan 92 bin 180 nüfuslu bir ilçedir. İlçemiz toplam nüfusunun yüzde 59'u ilçe merkezinde, yüzde 6'sı beldelerde, geriye kalan yüzde 35'i ise köylerimizde yaşamaktadır. Coğrafi sınırlarına oranla var olan köy sayısı ve kırsal nüfusu bu kadar yüksek olan başka bir ilçe yoktur. İlçemizde verimli ovalar vardır ve toplam ekilebilir alan yaklaşık 604 bin dekar olup, bu arazinin 260 bin dekarı yani yüzde 43 ü sulamaya elverişlidir. Bugün itibariyle yapımı tamamlanan Taşoluk Barajı'nın tam olarak devreye girmesiyle sulanabilir arazinin tamamı sulanacaktır. Bu da tarım alanlarımızın yaklaşık yarısının sulanabileceği anlamına gelmektedir. Biga aynı zamanda sulanabilir arazilerinin tamamında gerek gölet gerekse baraj olmak üzere sulama projesi yükselen tek ilçedir. İlçemizde çay, fındık, narenciye gibi yöresel ürünler dışında hemen hemen tüm ürünler yetiştirilmektedir. Bu üretim sonucunda elde edilen rekolteler Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarımdaki bütün teknik ve bilimsel yenilikler ilçemizde kullanılmaktadır. Çiftçimiz ülke standartlarına göre kültürlü ve bilinçlidir. Örgütlenme üst düzeyde olup bugün itibariyle 112 kooperatif, 6 birlik, 12 Tarım Kredi Kooperatifi ilçemizde faaliyet göstermektedir. Bu üretim sonucunda elde edilen rekolteler Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarımın 2022 yılı itibariyle Biga ekonomisine katkısı 4 milyar 400 binliradır. Bunun 2 milyar 900 milyon lirası bitkisel üretim, 1 milyar 500 milyon lirası hayvansal üretimdir."

"2 MİLYON LİRALIK EKONOMİK DEĞER ELDE EDİLDİ"

"Günümüzün konusu olan ceviz üretimine bakacak olursak ilçemizde 2022 yılında yaklaşık; 2 bin 380 ton kabuklu ceviz ve 332 ton kabuklu badem üretilmiş olup bunun sonucunda 93 milyon iki yüz altmış bin liralık ekonomik değer elde edilmiştir. İlçemizde ceviz ve badem üretimi son yıllarda hızlı bir biçimde artarak özellikle sahilden uzak ve deniz seviyesinden görece yüksek köylerimizde yaygınlaşmaktadır. Odamız 2009 yılında Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ceviz aşılama kampanyasıyla tüm köylerimizde aşılama çalışması yaparak binlerce aşı kalemi dağıtımını gerçekleştirmiştir ve hemen ardından 9'uncu Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'nı başarıyla organize etmiştir. Kısacası odamız ceviz sektörüne yabancı olmadığı gibi sektörün gelişmesi için elinden gelen çabayı harcamaktadır.”

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleriyle birlikte Türkiye Ceviz ve Badem Festivali'nin açılış kurdelası kesildi. Festivale destek veren firma sahiplerine ve kurumlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Katılımcılar daha sonra festibal alanındaki firmaların stantlarını gezdiler.

IMG_5762

FESTİVAL BAŞLADI

Festival kapsamında ceviz ve badem konusunda ülkemizde yaşanan son gelişmeler ve son teknolojiler işlenecek. Üç gün boyunca alanında uzman bir çok ziraat mühendisi, akademisyen ve katılımcı konferans verecek. Sektörün ortak buluşma noktası olacak festivale ayrıca ülkemizin zirai ilaç ve bitki besleme alanında lider firmaları katkı sağladılar. Festival kapsamında birçok firma ürünlerini tanıtmak amacıyla stantlar açtılar.

Festival kapsamında 5 Mayıs Cuma günü Dr. Erdal Orman badem yetiştirme tekniklerini, yüksek biyolog Okan Gundemir badem ve ceviz fidancılığında yenilikleri, orman endüstri yüksek mühendisi Fatih Oğuz bademde hastalıklar ve ilaçlama konusundaki görüşlerini davetlilerle paylaştı.

Festivalin ikinci günü İbrahim Balkal'ın saat 12:00'de cevizde verimliliği nasıl anlatabiliriz, konulu konuşmasıyla başlayacak. Saat 12:45'te ziraat mühendisi Sedat Acar hasat öncesi ve sonrası yapılacak uygulamalar konusunda bir sunum gerçekleştirecek. Saat 13:45'te ise ziraat mühendisi Sarp Güneri iyi bir ceviz bahçesinin kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacak. Saat 14:15'te stoller Dr. Canan Yılmaz ceviz besleme, saat 15:15'te Metin Aydın ve Erdem Ergin bitki koruma sorunları ve çözümleri, saat 15:45'te ise ceviz danışmanı Ahmet Kasım Erdönmez cevizde budamayı anlatacak.

Festivalin son gününde saat 12:00'de ise ziraat yüksek mühendisi Ender Şener cevizde besleme teknikleri sunumu ile günün ilk etkinliğini başlatmış olacak. Saat 12:30'da Aycan Kemahlı cevizde hasat ve önemini, saat 13:45'te ziraat yüksek mühendisi Adem Argaç cevizde farklı budama tekniklerini, saat 14:15'te ziraat mühendisi Cem Deniz cevizde sulama yönetimini, saat 15:15'te ise ziraat mühendisi Erkut Şahan verimliliği etkileyen risk faktörleri ve yönetimini anlatacak. Festivalin son etkinliğinde ise tarım teknikeri Veli Koç bahçenizde yaz aylarında yapacağınız uygulamalar konusunda bir sunum gerçekleştirecek.

(Haber: Ahmet Tunç)

IMG_5732

IMG_5725-1

IMG_5717

IMG_5743

IMG_5737

IMG_5759

IMG_5757

IMG_5754

IMG_5750

IMG_5747

IMG_5741

IMG_5733

IMG_5724

IMG_5706

IMG_5704

IMG_5700

Üçüncü Sanayi Sitesi kooperatifi genel kurul yaptı Üçüncü Sanayi Sitesi kooperatifi genel kurul yaptı

Editör: Ahmet Tunç